Monday, March 16, 2009

All the way from Lawas

Dalam post kali ni, i nak introduce tentang makanan tradisional dari kaum Lun bawang...( kaum ni merupakan penduduk yang menetap di Lawas, Sarawak..mmg dah sebelah sempadan sabah da).....jadi kat sini i nak intro dua jenis makanan tradisional kaum lunbawang..."Kelupis" dan "Lubak Tenga"... jadi jom-jom jalan2 explore makanan dengan ivy kuang2..

"Kelupis"
ni di buat dari beras pulut dgn santan..
Proses2 membuat ni simple jak, beras pulut kena masak dulu dgn santan sampai lah ada sedikit kering dan masak..(gula dan garam utk tambah rasa..)
Pas tu....pulut yang dah masak tu kena bungkus dalam daun..(dalam bahasa lunbawang daun ni di panggil "daun kukub"..sorry i tak tau la..nama daun ni dalam melayu hihi..)
Last sekali, pulut yang dah dibungkus tu di kukus sampai lah masak sepenuh nya...(simple jak kan...)
P/S: i paling suka makan kelupis with curry....very nice..tapi ada juga org suka makan macam tu jak..ala2 macam lemang gak..
" Lubak Tenga"
ni nasi bungkus kaum lun bawang
Lubak = nasi
Tenga = bungkus
(aahh..siap belajar bahasa lun bawang lagi...)
Ni lah rupa nasi sebelum di bungkus dalam daun (daun kukub), macam bubur kan, tapi yang ni tak berair macam bubur, jadi senang untuk di bungus, dan semestinya bungkus masa panas2...
bahagian bungkus2 ni memang i selalu gagal hehehe..my mum and my kazen terer..bungkus, i sorang jak sik pandai huhu...selalu lah mrk gelak kat i waaaaa...satu lagi yang best nasi bungkus ni, kalau makan boleh tak yah pakai pinggan..ahh..senang tak yah susa2 cuci pinggan..

My dad pernah bagitau kat i, org2 dulu kan suka masuk hutan memburu, jadi mudah lah untuk bawa lubak tenga ni untuk bekalan kalau mereka bermalam dihutan..so tak yah susa2 masak kat hutan...kalau budak2 kecik makan ni pun bagus juga, senang di makan dan tak keras..lembut jak..

8 comments:

Ken Cornellius said...

wah..nice2..love to hear more bout lunbawang..hehe

Shitsurei shimashita said...

saya suka kelupis..sedap wo..Auntie Jane suka buat tuk sa..last makan bulan puasa tuk berbuka..sedapp..

Ivy Metaga said...

ivy to ken: yer nanti post banyak2 lagi huargh huargh..

ivy to naga: oh naga pun suka ke, auntie jane tu org swak ka naga...kalau makan ngan curry lagi umphhh..la la la..

fahmi latiff said...

sedap jer nampak kuih tu... :)
namanyer kelupis yer... nak rasa jugak nantila kalau kesana yer... :)

Ms Tikot's said...

Lubak Tenga ya bukan makanan org kelabit kah? cause mun hari raya aunty kmk selalu molah nya. Makan ngan rendang or kari nyaman ehs...

Ivy Metaga said...

ivy to fahmi: sedap..ni pulut..rasa cam lemang gak..cuma wangi sebab daun tu...harus di cuba hihi

ivy to ms tikot: ermm..mungkin juga kaum kelabit pun buat lubak tenga..sb tak jauh juga beza budaya lunbwg dan kelabit..
lubak tenga ni nasi..kalau dalam kaum lunbwg...mmg hari2 ada..

o_o said...

aie..kelupis..ari raya salu mekorg mkn kelupis..mkn ngn serondeng

Ivy Metaga said...

yer..masa kawin2 atau b,tunang pun ada kelupis juga (kalau kaum lunbwg)..uih..sedap tu..serondeng..nyum nyum..