Friday, May 1, 2009

What I do on 1st May

Hari ni seperti yamg telah dijanjikan, I keluar dengan my auntie Nona dan kazen Lyn, misi kami ialah dalam pencarian barang2 tradisional, dalam pukul 9 lebih kami bertolak dari rumah, mula2 kami ke kedai auntie Kasing, tapi tak pasti ejaan nama hihi, ampunnn.. auntie kalo silap ejaan nama sebab lama dah tak jumpa auntie nih, dia seorang Lunbawang, kedai dia ni ada menjual aksesori2 serta baju2 tradisional dan juga bole buat tempahan untuk jahit baju2 tradisional, I telah menempah baju tradisional kaum Lun Bawang, harga untuk buat sepasang baju tu, RM2++, kalau baju tu dah siap nanti, I akan postkan nanti yer teman2, sempat lagi I posing2 dengan aksesori2 yang dijual dalam kedai, do enjoy the pics below ya.... untuk teman2 blogger yang berasal dari negeri2 lain, harap I dapat introduce serba sedikit about sarawak yer...

rasa cam puteri plak pakai nih, aaaa..jangan marah yer I nak jadi budak perasan sekejap wakakakaaa...., auntie Kasing tu yang kat belakang I, nampak setengah jak auntie hihi, I posing sebelum mengukur badan untuk buat baju... jgn mare =p

My auntie ada beli rantai yang I pakai di atas, tak tau pula nama bagi rantai ni, ini rantai tradisional dipakai oleh lelaki kaum bidayuh, harga RM220 after discount

Kalau tak silap, ini adalah topi orang ulu bagi si gadis2 manis... (pssstttt..manis macam saya ka tu ngeeeee...)

Ini pula topi bagi si gadis2 kaum Lun Bawang, My dad orang Lun Bawang, harga RM2++






Pakaian tradisional lelaki diperbuat daripada kulit kayu, harga dari RM90 ke atas

Lepas tu, kami pergi ke pasar di waterfront, ini lah pusat utama pasar di Kuching, kalau tak silap lah kan, lama dah I tak pergi sini, nama jak orang Kuching, bukan apa sebab kat sini paling susah ialah cari parking kereta, lepas tu sangat lah ramai orang, tapi kalau siapa2 yang datang melancong ke sini, harus lah datang ke tempat ni yer, sebab sini banyak bangunan bersejarah, tujuan kami ke sini pun sebab my auntie dalam misi pencarian nya nak beli barang tradisional, habis kedai2 yang jual barang2 tradisional kami redah, dibawah few pics yang sempat I ambek, layannnn je wokey...

I sempat sekodeng auntie hihi, tengah asyik meneliti barang2 yang nak dibeli....

Duit2 lama, RM1 each

My Boyfriend yang gagah perkasa, Mr. Kayu muahahaha...


Caaakkkk!!!!.....my new friend, Mr. Monyet hahaha...

I buy this bag, murah jak RM5.oo, medium size, I memang cepat tertarik melihat barang2 yang unik, simple dan ada seni


Sebelah malam I dengan my kazen lyn dan sister Irene tengok wayang, aktiviti gadis2 bujang hihi, sebenarnya I ni pun bukan kaki wayang, boleh kira dalam setahun berapa kali jak pergi panggung wayang ngeeee..., Kami tak ada plan nak tengok movie apa, jadi sampai dipanggung dalam jam 8 lebih, at last we decided tgk Wolverine, best juga layan cerita nih, ramai juga orang dipanggung hari ni, movie habis around 10.59pm, terus pulang rumah jak sebab malas mau jalan2 lagi....

my kazen Lyn



Sister Irene

Aaaaaaaa....ini lah aktiviti2 I hari ni, Im sooooo happy today, sebab bila I jenguk Blog hari ni, ada banyak yang mengembirakan hati ini, I menang peraduan Nagaperang (klik here) muahahahaa, naga TQ TQ TQ dan sila2 buat lagi peraduan (rasa macam mo lompat2 katak jak nih), dan juga rakan blogger kite, Biskutlemak[klik here] juga ada buat sketch, muka I lagi tu, waahhhh gembira wo, memang suka dengan karya2 seni beliau, sila2 lah jenguk blog beliau yer...., selain tu, I happy ronda2, sekodeng2, jengok2 di blog korang, masing2 ada aktiviti....


p/s: Terima kasih kerana sudi melayan laporan khas dari sarawak ni hahaha, ok lah mau tido dah ni, cayang kamoooo semua.....PEACE!!!...

26 comments:

joegrimjow said...

waaa
beshnye jenjalan

Ivy Metaga said...

joegrimjow:
jommmm..kita jenjalan.., round2 sarawak sampai penat kaki muahahaha...

khairul onggon said...

Tahniah ivy... :) menang owh...Untung dpt hadiah best dari Naga Perang :)

~me memory land~ said...

WAH..Shopping sakan si ivy..hehe

Ivy Metaga said...

khairul onggon:
TQ eiiii..sik sabar mo tgk hadiah ya hehehe.., nang happy jak menang hehe...

julie:
hahaha...jom julie shopping sekali mau, julie apa ktk mo polah ujung mgu tok

pink_butterfly said...

waaahh..

beshnyaa...

aunty tu bukak kedai ka?

~Cinta Cukulet~ said...

cantik beg tu...nak!! hahahha :P

Ivy Metaga said...

pink_butterfly:
auntie kasing memang ada kedai sendiri, dia juga ada stall yang jual aksesori2 tradisional

cukulet:
chantek dan murah, cukulet nak, sy bole kasi, serius nih, kasi email alamat cukulet wokey =)

khaLifah feDi said...

emm tahniah ea mng contest naga tue!!!

ape2 nti n3 dpt present ea!!!

AmirFX said...

tahniah sebab menang peraduan cik Naga... Jeles wehhh...

Kelebar Malam said...

kmk sgt gembira ktk mempromo khazanah budaya rakyat negeri sarawak..sememangnya perhiasan dan pakaian suku kaum di sarawak sgt unik dan indah..

Ivy Metaga said...

khalifah fedi:
tq khalifah, hehehe..mst mst buat entry, tak sabar tgu hadiah datang nih huhu

amirfx:
hahaha..sila2 kan jeles, amir kmk tercari2 keta ktk dijalan raya ya sik temu2 hahaha...

kelebar malam:
jom kelebar sama2 kita promote sarawak, mmg tiap2 kaum di sarawak nang unik2 kan...
suka kmk, bangga kmk di lahir d sarawak..

MaMaQaYPo FaMiLy said...

thanks sbb sudi kenalkan MiNi Sarawak @ LunBawang pada kami semua yer!!!

beat::the::sky said...

best x sarawak? slalu ngidam nk g sane..namun sebagai seorg student..poket ni sentiasa kering.. :O

Ivy Metaga said...

mamaqaypo:
u welcome mama, kalo mau cuti2 tu mai datang sini yer mama, kita jenjalan hehe

beat the sky:
besttt hihi, takpe nanti kalo dah abis belajar, dah keja, bole lah datang sini melancong, jom2..hihi

Dj Epoi said...

Bila lah gamaknya Gua dapat gi Terjah kat Sarawak!!!!!!!!

Macam Best Gilak Jer!!!!

Felicia F. Ramzi said...

haih, kamek maok nangga wayang juakkkk.. best ktk berjalan..eheh kamek pulak habiskan masa di laut..rindok ati masing2 ada plan tersendiri on weekends

Ivy Metaga said...

dj epoi:
besttt..sila lah datang, bawa family ramai2 hihi...
moga kesihatan dj epoi makin baik yer

felicia:
jom lah nangga movie hihi, uihhh..besttt juak ngadap laut ya hihi, di tiup angin sepoi2 bahasa hehe..

kirana said...

Berapa harga sidak jual baju org ulu ya kah? Org ya molah sendiri ka order dari urang juak?

Ivy Metaga said...

kirana:
lupa kmk tanya baju org ulu ya berapa harga, tapi rasa2 nya kalo yg dah siap buat ya maybe harga dalam RM200 ke atas,
tapi aunty tok molah sendiri baju ya, jadi bole tempah ikut ukuran badan sendiri, lagi best kan, sebab ya kmk dah tempah buat baju hihi...

Marcella Raymond said...

kirim salam sama bf ko, Mr Kayu! LOL XD

Ivy Metaga said...

marcella raymond:
hahaha..kelak aku sampai kan salam ko kat dia muahahaha....

helena's said...

ivy~comel gile pakai yg cam2 kat kepale tu,,nak la rse,,ivy belikan la..plisss comel!hakhak

Ivy Metaga said...

helena:
cik hel nak ke, mmg comel, kalo cam tu, cik hel sila email kan alamat rumah cikhel, nanti sy postkan, serius nih hihi
email di vy_83@hotmail.com

kirana said...

Boleh sik mintak no hp auntie ktk ya? Ney tauk kmk nak tempah satu hari kelak?

Ivy Metaga said...

kirana:
kirana sik ada pula no, terbaru auntie ya ngan kmk, mun cam ya kelak kmk minta mak kmk tanya no, aunty ya lok, kelak kmk berik ngan ktk ohhh...=)
ktk tgu ooo, mun kmk dah dapat num ya, kmk akan padah ngan ktk k...