Monday, May 18, 2009

Hapuskan Bukti Itu


Ini kisah benar tentang abang dan adik yang rapat bagaikan isi dengan kuku, abang baru berusia 12 tahun, manakala adik berusia 11 tahun....

Kok..kok..kok..kok... Ayam berkokok menandakan hari sudah siang, si ibu sibuk didapur menyediakan sarapan pagi untuk anak2 nya, sayup2 suara ibu memanggil2 anak2 untuk bangun, adik dengan muka yang mamai bangun dari katil dan melangkah lemah menuju ke dapur, adik memandang wajah ibunya dan senyum menunjukkan barisan gigi....

"cepat mandi, lepas tu makan," kata ibu

adik menganggukkan kepala, adik tercari2 abang, sebab selalu abang yang paling awal bangun, "aik..... abang belum bangun, nanti ibu bising2 baru padan muka," kata2 hati adik

adik pantas melangkah ke bilik tido, dia kehairanan abang masih lagi berada di tingkat atas katil tingkat dua itu, hidung adik menghidu bau bedak yang kuat..., abang kelihatan sibuk... ,adik yang dikenali dengan sifat2 yang kepo itu mula mengecilkan matanya sambil memandang ke arah abang nya yang masih sibuk menabur2 bedak diatas tilam...

"abang..... buat apa tu?,"

"teda apa2 lah, sibuklah kamu ni, pergi lah mandi, nanti ibu marah..... pergi..... pergi..... susshhh..... susshhh..... " kata abang dengan nada menghalau adik

adik tak puas hati, hatinya kuat mengatakan ada sesuatu yang tak kena dengan abang pagi itu, adik terus memanjat tangga katil itu, kepalanya menjenguk ke atas tilam, mulut adik ternganga luas2, adik ternampak bulatan putih disebabkan bedak2 yang dah di tabur2 abang, rupa bagaikan tompokan bulatan yang luas

"haaaaahhhhhhh..... abang kencing ka,"

"oiiii... sssssshhhhh..... jangan cakap kuat2 la....,"

"eiii..... abang tak malulah kencing, nanti kalau ibu tahu, macam mana laaa...,"

"oiiii..., sibuk lah adik ni, abang tutup bau dengan bedak, ibu pasti tak tahu, adik pergi mandi cepat...,"

adik ketawa dan mengejek abang kerana ini lah sejarah yang pertama berlaku begitu dengan abng, kalu adik yang kencing malam tak heran, sebab adik memang selalu kencing hari2, tapi itu masa umur adik berumur 8 tahun, adik tak menyangka rupa2 nya dia ada kawan kamceng....

"apa hal belum mandi lagi,"ibu datang menjengok, kehairanan anak2 bising2, kedua2 abang dan adik terkejut dan terdiam.....

"ibu, abang kencing tilam," adu adik dan terus berlari keluar dari bilik, adik senyum bila abang dimarahi ibu, ibu menyuruh abang menjemur tilam di luar rumah, abang keluar sambil menjeling ke arah adik, adik menunjukkan lagak2 yang menjelekkan....

Anda nak tahu sapa ka adik yang gedik2 itu?..., abang yang mana satu?..... lalalalala tak nak cakap

Tapi percaya lah pagi tu, abang dan adik tetap berkawan baik hahahaha..., walaupun adik nakal, abang tetap sayangkan adik, paling tak dapat tahan kalau ingat balik ialah part abang tabur2kan bedak2 atas tilam, abang ingat dapat hapuskan bukti2 yang ada hahahaha...

p/s: anda yang belum membaca cerita menantu, sila klik sini yer

27 comments:

joegrimjow said...

mase camni la abg n adik bergabung
lalala~

MaMaQaYPo FaMiLy said...

hehehehhehehe!!! mmg LUCU la kisah benar ini.. siu adik tu pasti si IVY.. kekekeke (hodoh gelak ni)

~Cinta Cukulet~ said...

hehehee...geng kencing malam :p

xuen adyla said...

hahha kencin g malam
tapi kalau siang xdala kan
my brother lagi best
amik febreeze sembur
advance nak mati

RachRich said...

Ini mesti kes ko & kinanak ko dih..hehe!

DilOt said...

dilot tau sape adik tu..hehehe

ubek said...

hahaha....kesian nya si abg.hahahhaa....

Kelebar Malam said...

cerita ngembak kmk balit ngenang zaman mek gik kecik ngan adik-beradik...sedeh juak bila terkenang masa lalu cos kehidupan mek urg nang susah. syukurlah semua adi-beradik dpt hidup senang. thanks ivy, for the nostalgia...

Ivy Metaga said...

joegrimjow:
bergabung dan adakala berperang lalalaaa..

mamaqaypo:
hehee..mama jgn ketawa gitu, nanti takut hero2 kecil tgk mama diorg gelak kuat2 hahaha

cukulet:
cukulet mo join tak geng nih lalala..

xuen adyla:
xuen dulu2 febreeze blom ada lagi hahaha..
pakai bedak pun jadik lah..hihi

Ivy Metaga said...

rachrich:
hahaha..mmg cerita kai dueh kinanak, sampai nekinih mst kai dueh ba diruh bila ingat balik

dilot:
sapa adik tu yer hihi..lalalallaaa..

ubek:
nasib dapat adik macam tu..hihi..

kelebar malam:
u welcome, childhood day lah paling best kan, lebih2 mun tinggal di kampung mmg best,, memori ya mmg nilai nya tinggi..
kata org "bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian" kan kelebar =)

beat::the::sky said...

cite betul ke ni?hehe..lawak la..

NoRT said...

kncing mlm ye? adeh la....... bucuk ah

Ivy Metaga said...

beat the sky:
aah...cite benar, sebenar benar nya..=)

nort:
kalo ah besar, lagi bucuk kan hahaha..., di tilam mst banyak peta2 dunia yang luas =)

cik nana~ said...

notty tul adik tu... ;)

Willie said...

Kencing tilam? Hehehe

helena's said...

saya pon kencing malam dulu ivy,,hahaha

pulasperut said...

cam pengalaman sdiri je..? hehe

Ivy Metaga said...

cik nana:
hihi..tak nakal, adik dia baik..chomel hehe..

wille:
kencing tilam for the first time dalam hidup abg tu hiiiiiiiii...

helena:
same ler kite cikhel...kalo bole hari2 tilam berjemur diluar rumah hahaha

SyFazidawaty said...

kmk pun salu ada juak kencing mlm kohh...even worse,kat umah org gik ya..arghhhh!

Ivy Metaga said...

pulasperut:
hihi..tau tak pe =)

syfazidawaty:
aaaaa...abis tu tuan rumah ada bising sik hahaha

aduka said...

dh tau si adik tu mesti cik ivy kan? lalala~~ =P

eiza in the house.. said...

hai ivy..
abg bijak jugak tabur bedak dekat bekas terkencing tu..hehe

adik pulak kuat menyakat..
adakah itu kamu?..hehe

Ivy Metaga said...

aduka:
lalalalala..tau tak pe, nak tak ada adik macam tu hik hik

eiza:
mmg bijak hahaha, tapi nasib abg ada adik macam tu hahaha...eiza nak tak ada adik cam tu..=)

khaLifah feDi said...

emm kenngan terindh kn cik ivy!!

Ivy Metaga said...

kf:
aah..terindah kf, sampai skrg, kami dua gelak2 akan memori nih...
lama yer tak dgr kabar kf...ooo..merajuk yer lalalala..

green said...

adik beradik..dulu..tyme kecik..teringin ade abg..sbb cm best..huhu~

Ivy Metaga said...

green:
aah...ada abg mmg bestt..=)