Friday, May 8, 2009

Aku Juara

Bila baca title entry ni macam riak je kan, saja je buat cam tu hik hik, sebab kali ni I nak bercerita tentang berenang yer, mungkin ramai juga di kalangan teman2 blogger pandai berenang, sapa pandai berenang sila angkat kaki ngeeeeee.....

Dilahirkan di kampung Puru Sia, Trusan Lawas, Sarawak (my dad hometown) yang banyak meninggalkan banyak kenangan2 manis masa zaman kanak2 I. Di kampung ni ada sungai yang best, hmm tak tau macam mana mau gambarkan, yang penting memang sangat2 best!!!!....

Dulu2 I seorang budak yang suka mandi sungai, selagi mata tak merah2, kulit berkedut2 sebab lama berendam dalam sungai, selagi tu lah I dengan my brother Lee tak kan balik2 rumah, kalau kedapatan mandi sungai oleh my mum habis lah hihi...

Selalu kena rotan oleh mumy sebab kadang2 bila balik rumah, mata mesti kemerahan, jadi untuk mengelak dari ketahuan dan kedapatan, I dengan my brother Lee curi2 cepat2 masuk ke bilik air yang berada di tingkat bawah rumah dan sengaja lah kami biar air paip mengalir dengan kuat sambil terpekik-pekik menyanyi2 dari dalam bilik air, jadi mumy selalu ingat baju2 kami basah sebab mandi dirumah, rupa2 nya mandi disungai daaaaa...., ampunnn.... mumy...... ,masa kecik2 anak2 mumy nakal hahaha....

Sebab itu lah dalam usia yang masih muda, I dah tahu berenang....., laaaaa...masuk air duduk diam2, menyelam sikit2, goyangkan kaki, goyangkan tangan, aaaaaa..... tu kira dah pandai berenang lah kan hahahaha...., kalau kazen2 sebelah mumy tanya macam mana I tahu berenang, I cakap ntah lah, sebab tak ada sapa2 yang ajar....,menyelam2 tup tup..., bole plak berenang huhu...

Aaaaaa...... mari2 duduk dekat2 sikit, I nak cerita macam mana I mendapat keyakinan untuk berenang....., I masih ingat lagi petang2 seperti biasa banyak budak2 akan turun mandi disungai, I pun sibuk juga mau ikut, masa tu masih kecik lagi, baru darjah 3, kalau dulu2 dikampung budak2 kecik memang banyak yang dah berani mandi di sungai tapi dikawasan paras air nya cetek, I merupakan salah seorang budak yang hanya berani mandi di tempat yang cetek2 huhu.....

Tgh syok2 mandi, I perhatikan budak2 lain yang dengan selambanya bole berenang ke seberang sungai yang paras air nya dalam, makin lama I perhatikan, makin jeles pula I, keinginan meronta2 nak cuba tapi perasaan takut bermaharajalela dalam hati, kerana tahap ke-jeles-an yang melampau2... aihh tak lah sampai cam tu ngeee...., I nekad untuk berenang ke seberang sungai, I tutup mata dan dengan sepenuh tenaganya, I menyelam dan berenang tanpa henti sampai lah......... bupppp......, adehhh...terasa sakit kepala terhantuk batu, I buka mata dan....... ,rupa2 nya I dah berjaya berenang ke seberang sungai, memang happy sangat lah masa tu, percaya ke tak, lepas tu perasaan takut terus hilang, dan dari saat itu juga I berani berenang ke tempat2 kawasan air yang dalam ke, deras ke, semuanya selamba je I redah hik hik...., aksi2 stunt man lompat dari tebing sungai pun I berani buat hahahaha, tapi yang ni I berani buat masa umur dah masuk darjah 5 ngeeeeee....

masih lagi dalam ingatan, masa tu I senyum sepuas-puasnya, rasa macam dah menang title juara paling hebat hahaha..., rasa nak teriak masa tu..."AKU JUARA!!!!" ,tapi kalau ingat2 balik memang gila juga buat cam tu, sebab kalau terjadi apa2 kan susah, bayangkan umur masa tu baru budak darjah 3... hmmmm... Ivy oh Ivy....

Aku bahagia kerana zaman kanak-kanak ku Indah, rasa nak putarkan balik semua kenangan2 itu...hmmmm....


p/s: kalau nak belajar berenang, sila jangan ikut cara budak nama Ivy nih hehehe..., teman2 sekali lagi I ucapkan makasehhhh...... kerana meluangkan masa untuk membaca kisah I ini, panjang sungguh karangan ini huhu..., happy happy weekend semua!!!!!!!......

28 comments:

[h]einsen said...

owh kamu coba utk berlagak menjadi little mermaid tatkala maseh kecil-kecilan..?

Ivy Metaga said...

einsen:
aah. mo jadi little mermaid ngeeee...

fahmi latiff said...

ivy... sang juara.... wahhhh

betul2 berenang yer....
best kan zaman kanak2... kalau boleh undur balik kan best ivy kan..:)

Anak Pendang Sekeluarga said...

salam..minta pendapat/komen/nasihat dan etc untuk isu kes anak drhaka/siapa brsalah/punca terjadinya sempena sambutan hari ibu nanti di blog saya...tq

joegrimjow said...

jom lawann
no halllaaaa

Ivy Metaga said...

fahmilatiff:
bestt fahmi, rasa nak jadi budak balik hikhik

anak pendang sekeluarga:
tq yer singgah kat blog ni, yer nt sy jengok blog awak =)

joegrimjow:
ooooo..no hallaaaaa
jom jom lalala...

Ms Tikot said...

Ivy, kmk s pandei berenang, maok blaja ngan ktk. hehehe.

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Little mermaid?? hihik.. Mama x suka AIR!~!~! sbb x reti berenang laaaa...

Ivy Metaga said...

ms tikot:
adehhh..bole2 senang jak, tutup mata, berenang sampai kepala terhantuk batu hik hik..

mamaqaypo:
loh...meh sama2 berenang dgn sy, pasti mama suka air nanti hahaha...

AmirFX said...

Kmk dolok berenang smp kenak anok sidak penguatkuasa...(bapak) haha.... Nway, berenang tuk menyihatkan badan....

RachRich said...

Orang Lun Bawang memang belajar berenang macam tu..kihkihkih!! Kadang2 pergi berenang sungai sambil cari paku-pakis..hehe!!! Ada sik Ivy??

Ivy Metaga said...

amirfx:
hahaha..auk amir baik utk kesihatan, tapi lama dah sik berenang, berendam jak ada huhu

rachrich:
hahahah..betul neh rach, mmg semua anak2 lunbwg belajar berenang dang neh kan hihi..
mmg betul tekaan ko neh rach...ada kisah pasal paku pakis neh tek kem,
ada masa wi akan post dalam nxt entry hahaha

genial said...

selamet dund udah jd juara :)

Kelebar Malam said...

ohhh...those were the days lah ivy...kmk pun mok rewind ke zaman gik kecik marek..semuanya indah, langsung sik ada mikir ttg hal-hal berat cam kinek tok..

gik ingat g kalan belakang rumah ninek..mun ari pas ujan, berebut nok terjun dari pohon nangkak kat sungei...hah...mun lah mun..rindok nar juak bila ngenang balit masa gik kecik...

Ivy Metaga said...

genial:
halooo genial...tq for dropping by...
ya juara deh hik hik

kelebar malam:
mmg benar padah ktk kelebar, mmg zaman kanak lah paling best, nang rasa mo balit jadi budak agik, keja main aja hehe
dulu2 kmk ada juak kedak tomboy sikit, suka aktiviti yg lasak2 jak haha
yohhhh...nang best part terjun2, ala2 stunt man ya....

DilOt said...

nasib baik kau xde pape..

tp bestla pandai berenang...dilot sikit2 je tau..takla smpi juara..hehe

~Cinta Cukulet~ said...

ivy, depan rumah saya ada parit, meh la kita berenang sama-sama hahahaha :P

Ivy Metaga said...

dilot:
bestttt....hahaha...takpe buat juara jak walaupun tak juara muahahahaha...

cukulet:
yer ke, best tak parit tuh, kalo besttt..jom buat aksi2 stuntman hehe

helena's said...

ulasan-jika usaha tiada apa yang mustahil,..ivy juara..hehe

green said...

cemburu...
xtau berenang..
xpe2..one day..one time..one beautiful glorious day 4 me..
i beat u..and also dat joegrimjow...
hak3..

Ivy Metaga said...

helena:
hahahaha....betul2 tu cikhel...

green:
yer nt awak, si joe dgn saya lumba renang tgk sapa paling cepat hahahaha..

joe pasti kalah sb dia kan jejaka pemalu muahahahahaaa...

Dakjaat™ said...

IVY! juh berenang kat sungei rajang dari sarikei ke kuching .. sapa lok sampei nya belanja makan Steamboat! hahahahah! :p

kirana said...

Kmk pun teringat juak masa kecik2. Kmk selalu mandi di sungei kat kpg ngan abang2. Kakya mbak kain mak pakei molah gelembung waktu berenang.

Sekali mak nyerang ke sungei mbak rotan, betaburan kmk org lari. Bukan takat kmk org jak lari, semua anak2 kpg pun lari juak. Alu clear sungei ya. Maklum la.. mak kmk cikgu daknya. Bila cikgu mbak rotan...takutttt...

Ivy Metaga said...

dakjaat:
uihhhh...sik mau kelak kenak makan buaya huhu...

kirana:
hahahaha...dapat kmk imagine cam ne rupa semua budak2 ya lari
kmk suka molah gelembung mun pakai baju sekolah ya, dapat aihhh...siap bole ampung2 gik ya hahaha...
oooo..mak ktk cikgu juak duhal hihi...

pink_butterfly said...

aduhaiii...

braninya pegi across sungai tu wlupn at dat time msh blom brapa pndai swimming...


bru darjah 3 tu...

even at dis age pn, rama2 still takut duk lama2 dlm air...huhuuu...

Ivy Metaga said...

pink butterfly:
yer kalo sy ingat2 balik macam tak percaya jak macam mana bole berani buat cam tu...

takpe rama2 kita duk tmpt yg cetek2 je yer..

shan said...

ivy..ku sik pande berenang..hampir mati lemas gik ada..dolok time zaman budak2 ok la tapi lupak pulak...haiyaaa...pelik ku ngan dirik tok..hahhaha

Ivy Metaga said...

shan:
hahaha..ya ka..sik apa bole practice agik..
kmk lama juak dah sik berenang, berendam ada hahaha...