Sunday, May 10, 2009

Gadis Seluar Merah

Warna Merah....., adakah warna merah itu melambangkan seksi, atau semangat perjuangan yang berkobar2, atau melambangkan kemarahan atau kebencian, atau melambangkan cinta yang agung atau merah itu menghairahkan bak kata seorang jejaka yang pemalu itu hahaha....(ampuuunnnn I pinjam ayat2 itu sekejap...)

Hari ni, I nak berkongsi sebuah kisah seorang gadis berseluar merah, siapa kah gadis itu....., ya..ya..ya.. anda memang betul, saya lah gadis itu tapi masa tu umur budak tu masih lagi kecik baru je darjah 3...

Masa tu adalah musim durian, jadi di satu petang, I ikut my dad, my eldest brother Ken dan 2nd brother Lee ke kebun durian, jadi kalau nak masuk hutan mestilah kena pakai seluar panjangkan, nak elakkan kaki2 jadi mangsa2 nyamuk yang tidak mengenal sapa mangsa2 nya....

Jadi, I pakai lah seluar panjang warna merah, biasalah dulu2 mesti lah mak kita yang jadi fesyen designer kita kan, kalo mak suruh pakai itu ini, tak kisah lawa ke tidak, comel ke tidak kita pakai jak...... ops..ops..opsss... lain pula cerita nih, ok balik lagi dengan cerita seluar merah...

Sampai kami ke kebun durian, macam biasa I pun sibuk2 juga mengikut abang2 mencari2 buah2 durian, selepas redah2 sekeliling pokok2 durian itu, my bro ken, Lee dan I, pergi jalan2 di kawasan lapang yang tak jauh dari kebun buah, selalu nya kalau ada kawasan lapang mesti ada beberapa ekor kerbau milik orang2 kampung tgh sibuk2 makan rumput2, dulu2 suasana ini memang biasa dilihat di mana2 kampung di Lawas, jadi semestinya bau pembuangan sang kerbau uihhhhh.... memang sangat lah wangi... opsssss.... salah2, sangat lah bauu....

Tengah I syok jalan2 kat kawasan lapang sambil perhati kan kerbau2, tiba-tiba I hairan melihat seekor kerbau tu lain macam jak, I pandang si kerbau, si kerbau pun pandang I juga (hahaha... kira macam tu lah masa tu..), I nampak Kerbau tu mula bergerak perlahan ke arah I, I jadi takut, terus berlari, kerbau tu mengikut dari belakang, nasib masa tu jarang antara I dengan lembu jauh.....

Masih I ingat, masa tu I dah menangis sambil memanggil2 nama abang2 yang tak jauh juga dari situ...., masih berlari2 lagi tanpa tahu kaki melangkah ke mana sebab masa tu memang dah terlalu nervous,

"oooiiiii.....kerbau nih kejar saya lah... "saya berteriak sambil berlari menuju ke arah abg2. bayangkan dalam keadaan menangis lagi tu....

"cepat2 buka seluar kamu tu, cepat2...." kata abang

I tanpa berfikir panjang, terus buka dan tinggalkan seluar panjang merah itu, I terus berlari dan berlari, nasib ada pakai seluar katak hahaha... kalau tidak kan nampak hodoh seorang budak yang comel berlari2 tanpa seluarnya hahaa......

Yang magic nya kerbau itu berhenti dari mengejar I, mula2 I ingat kerbau tu kejar I sebab I comel hik hik... puji diri kejap, sila2 kan muntah!!!!..., rupa2 nya kerbau itu tertarik dengan seluar merah yang I pakai, my brother cakap kerbau itu suka warna merah, dia orang bole gelak2 kan I lagi masa tu, kejam nya... nasib I tak kena tanduk kerbau2 itu.....

Ambik masa juga lah untuk abg2 I untuk kutip balik seluar I tu, kena tunggu kerbau itu jauh sikit, kalau I ingat balik peristiwa ni, mesti I senyum sorang2, semalam I belek2 baju2 yang I gantung, baru I perasan I hanya ada satu koleksi baju warna merah, satu je, itu pun ada campur belang2 warna lain dan tidak terlalu merah.....

Ohhhh....tidakkkk......bagi I merahhhhhhh..... itu kerbau hahahaha

p/s: Kalau nak tau, sejak hari itu, seluar panjang merah itu, I tak mau pakai, sampai sekarang tak suka pakai warna merah yang menyala...... mana lah tau kot2 ada kerbau kat tepi2 kejar lagi huhu..... tak nak tak nak.....

23 comments:

fahmi latiff said...

hahahha... kerbau .... menganas...
merah... menyala... heheheh... nasib baik tak kena tanduk yer ivy....

selamat hari ibu.... ivy :)

Khairul Antasha said...

hihi...mun kmk nang nangis terus la..
kmk suka kaler merah..heheeh

Ivy Metaga said...

fahmilatiff:
aah nasib tak kena tanduk..huhu..kalo kena macam mana lah tu...

selamat hari ibu utk ibu fahmi juga..=)

Ivy Metaga said...

khairul antasha:
ada kmk nanges..masa lari2 ya huhu...
walaupun kmk sik suka pakai merah, tapi kmk suka tgk org pakai baju merah hehehe..

helena's said...

ekekeke...eii ngerinye ivy,,nasib baik u selamat.. kerbau tu nakngorat u la tu..comel gile pakai merah..

tp i suke merah!

biskutlemak said...

selamat hari Ibu..ivy. Merah itu menarik eh!

cik nana~ said...

i lovveeee merah! i ade 3 shirt color merah, sweater color merah n cermin mata warna merah. hahahahah.... ekceli tak tau cane leh suke warna merah. kerbau tu kejar u sbb dia gatal. kan best tgk budak kecik tak pakai seluar. hahahahah....

Ivy Metaga said...

helena:
hahaha...yer comel gile pakai seluar merah yer..hik hik

biskutlemak:
selamat hari ibu juga buat ibu dan isteri tercinta biskutlemak yer..

huhu..merah itu menarik...oohh tidakkkk..

cik nana:
amboi...bnyk koleksi merah yer...
hahaha.yer sungguh gatal mata kerbau itu, nanti cocok mata dia guna garpu huhu

nana..pinjam cermin mata merah awak!!! =)

[h]einsen said...

owh..kecik2 dah pande berseksi2 aa berekot x bersloar hehe..

khaLifah feDi said...

hahaha..lucu jugak citer cik ivy nie..emm

so skunk cik ivy fobialah dgn color merah ea!!

laen kali cik ivy pki baju merah pki spek mata hitam ea..emm ok..

Ivy Metaga said...

einsen:
huhu...kerana takot, seksi dah tak dulik, yg penting larikan diri..ohhh..tidakkk..

khalifah fedi:
eiii..kalo bole tak suka merah, tapi sy suka tgk org pakai color merah kf hehehe...

ok ok..nt sy cuba, kalo pake spek hitam jadi tak lah nampak lembu2 tu yer hik hik

~Cinta Cukulet~ said...

ngahahaa...kesian ivy kena kejar kerbau...lain kali ivy kejar kerbau tu balik..hehehee

joegrimjow said...

terase je
uhuhuk
heee

ku pakai yg merah kat dalam je
lembu xkan nampak

Ivy Metaga said...

cukulet:
apaaaaa...mau kejar kerbau tuh, kalo cukulet sama2 kejar dgn sy, baru sy mau hahaha..

joegrimjow:
hik hik....loh sapa ka jejaka pemalu itu lalalalaaaa...

yohhh...pecah rahsia, nih ada berape koleksi tu joe ? kekeke...

Kelebar Malam said...

kah..kah..kah..kah..lawak..lawak..lawak..tp kmk suka warna merah..nasib baitlah sikda sapi dctok..daging nya jak ada d jual kat supermall..heeee...

am-rie said...

betul ke ivy ada pakei sluar katak..hehe..
nasib baik sik kenak kejar oleh katak gik pas ya..haha..

mun di kejar oleh katak perlukah seluar katak itu dibuka? haha...
sekadar persoalan..hehe..larik...

Ivy Metaga said...

kelebar malam:
adehhhhhh...ketawa ooo...uihh..mun sitok ada kerbau, sik mau dekat2 dgn kerbau ya..
ooo suka merah ka, kelak lah kerbau ya kejar ktk muahahahahaaa...

am-rie:
ada...mun sik ada malu kelak nampak tuttt...
mun katak yg kejar, kmk kejar katak ya balit hahahaha...
jawapan nya sik perlu buka seluar katak ya huhu...

pink_butterfly said...

hehe....


kena kejar kobau???

klu keta merah lalu sblh kobau, agak2 kobau tu kejar x???

jUe said...
This comment has been removed by the author.
jUe said...

nanti keje kejar dok di lembu baru tau...sebab mak ngah merah sgt...hehehe

Ivy Metaga said...

pink butterfly:
kalo keta merah lalu, kobau mst lari tu....hahahaha....
vroommm..vrommmm...

jue:
hahahaha...takpe2 kejar jgn tak kejar..=)

ღ lyne ღ said...

ahahah~ mesti u dah serik gile kan nak pakai warna merah..

sungguh kesian and tragis lagi..

would u let ur kids to wear anything reddish?? heheh~

sangat kelakar entry nih.. akan i gelak sampai biler2 :))

Ivy Metaga said...

lyne:
lohhhhh....gelak yer..nanti kalo lyne dah ada anak, nanti sy hadiah baju merah satu set hik hik..

ermmm..kalo ada bnyk kerbau...tak nak sy suruh anak sy pakai merah hik hik

tak suka merah tapi suka tgk org pakai baju warna merah lyne...hehehe