Monday, May 4, 2009

Aku Minah Rempit

Ini lah kisah sambungan perjalanan balik kampung selepas puas berendam di Gua Angin (sila rajin2 klik sini utk story tu hihi), kami sampai di rumah nenek dalam jam 3 lebih iaitu di kampung Daun, Singgai. Penduduk2 kampung di sini semua nya berbangsa bidayuh, sampai di rumah nenek, sunyi-sepi sebab uncle James sekeluarga yang tinggal bersama2 dengan nenek pulang ke kampung isterinya di Serikin (rasa2 semua teman2 dari Sarawak tau tempat ni kan...), I ingatkan dapat juga jumpa kazen2 kecil I yang kembar tak seiras tu, tapi tak dapat lah plak, I terus turun ke kawasan paya tak jauh dari rumah sebab masa tu nenek ada dikebun lada..., sini ada few pics yang sempat I snap2.....

My sister Irene didepan rumah nenek, aihhh napa nampak senget nih, apa kah ini menara condong ehh silap rumah senget...

Teman2 nampak tak bukit tu, kalau nak tau dulu2 I dengan kazen2 rajin ikut nenek naik ke situ bila musim Durian, I hairan kenapa orang dulu2 suka tanam buah-buahan di tempat yang tinggi dan jauh, sampai kadang2 lenguh kaki berjalan, tapi itu lah kenangan paling best bila time2 musim durian, pernah juga tanya my mum, tapi I dah lupa plak apa sebab nya hi hi (nanti I tanya lagi kat mumy yer..), bukan satu lokasi pokok2 durian tu, ada banyak tempat, makin tinggi dan tinggi lagi kena daki, rasa2 macam daki gunung kinabalu lah pula hehe, lagi satu bila time naik tu ok, ringan je sebab bakul masih kosong, tapi bila time nak turun balik kalau banyak durian jatuh hari tu, nasib badan lah kena bawa bakul yang berat pulang... tapi memang seronok, sangat lah seronok... yang lebih seronok bila dapat bermalam di bawah pokok durian, sebab ada pondok2 kecil dibina sementara masa musim durian, tapi banyak nyamuk daaaaa....

Ini lah pemandangan kawasan paya atau sawah, dulu kawasan ni berair, tapi sekarang tak lagi sebab nenek dah tidak digalakkan untuk bersawah padi atas sebab2 kesihatan, biasa lah kalau dah tua, lagipun semua cucu2 dah besar2, dulu2 masa I masih sekolah lagi, kalau time2 cuti sekolah suka balik kampung, tolong2 nenek dan datuk di sawah, kira terer juga turun sawah ni, sebab selalu kalau hari dah petang2 sebelum balik, I dengan kazen2 ramai2 mandi di sawah, yang bestnya, paya ni tiada lintah, selamat untuk budak2 macam kami yang suka mandi macam kerbau ngeeeee...., memang besttttt... ,kadang2 mandi tu sampaikan tak nak balik...

pokok koko

kebun Lada
I sempat sekodeng nenek yg tengah sibuk di kebun lada, I ketawa bila nenek dari jauh melihat I, terus nenek cakap macam ni "neng apa ko makin kecik dan kecik lagi" (ni I dah terjemahkan dalam bahasa melayu hik hik).. masa tu I berfikir2, makin kecik ka, bukan makin besar ka muahahahaa...

Dulu2 buah2 koko ni cantek2 tapi sekarang kurang dah sebab pokok koko ni kira dah tua, dari I kecik pokok koko ni dah ada, dulu2 pun suka tolong nenek ambik koko, kira dah terer dalam proses2 dari petik sampai lah proses menjual biji2 koko di pusat menjual koko dan lada di pasar bau, dulu suka tolong nenek sebab mesti ada upah hahaha..., sebab kalau time2 cuti sekolah nenek dan datuk suka bagi upah kalau kami tolong2 mereka, kadang2 boleh dapat dalam RM60, sebab tu lah dulu rajin pulang time cuti2 sekolah, kalau dapat RM60, rasa macam jutawan jak hahahaha...
Begitu juga lah dengan proses memetik lada, I paling suka petik biji lada sebab macam petik anggur lah plak, tapi yang tak best bila ada semut....

Ini mesin kisar padi milik nenek, kecil serta uzur rupanya tapi dah banyak berbakti, I paling suka bab2 nak hidupkan enjin mesin kisar nih, I tak pernah lulus muahahaha, badan kecik tenaga pun tak kuat, tapi tak pernah mengalah, tetap mencuba sampai dapat walaupun tak pernah dapat2 hehehe..

vroommmm...wrrooommm... aku minah rempit sejati yang terhebat
(dengan nada yang riak tapi tipu belaka muahahaha... uncle James ampuunnn bike uncle jadi mangsa anak buah mu yang perasan ni)

Dalam jam 5, kami bertolak dari rumah nenek, nak pulang dah, hujan lebat masa tu, sebelum pulang sempat lagi berbual2 dengan datuk, tapi sayu dihati sebab sekarang datuk dah tak mengenali siapa2 pun sebab dia dah sakit, kadang2 bila dia tanya I ni anak sapa, sedey oooo, rindu masa datuk sihat2 dulu, datuk lah yang paling suka bergurau, masih ingat lagi, masa mula2 family I baru pindah ke Kuching dari Lawas, masa tu belum pandai lagi berkomunikasi dalam bahasa bidayuh, jadi selalu datuk akan cakap, "kalau pandai cakap bidayuh nanti sy kasi hadiah duit", uihhhh lepas dengar, I belajar berkomunikasi dalam bahasa bidayuh, oppsssss..... bukan sebab duit yg dijanjikan, sebab kena belajar juga lah, mana tidak uncle2 dan aunty2 semua cakap bidayuh huhu...., kalo tak pandai malu ooooo.., sekarang dah terer daaaaa hihi..

p/s:Ok lah teman2 ni lah serba sedikit tentang kampung mumy, nanti sapa2 mau datang, I bawa u all ronda2 sini yer... TERIMA KASEH melayan laporan I yang panjang berjela2 ini, hope u all enjoy....


22 comments:

helena's said...

NAK BELAJR CKP BIDAYUH JUGAK!HEHE BULEH TAK? B.I.D.A.Y.U.H OK DA PANDAI..HAHA

IVY-BOLE JADIK CALON MINAH REMPIT TU,.VROOOMM

fahmi latiff said...

ivy nasib baik tak terbalik motorbike tu
cantik kan kampung halaman ivy...:)

Ivy Metaga said...

helena:
hahaha..bole lah tu, da pandai ckp bidayuh daaaa, bole ka...kalo cam tu, malam ni sy pegi merempit muahahahaa..

fahmilatiff:
hik hik..kalo terbalik nanti sy kena tutup muka dgn baldi selama sebulan fahmi hahaha..sebab malu
aah cantik dan aman damai...

cinta cukulet said...

ivy sebut durian, rasa nak makan pulak huhu..

koko tu boleh buat cukulet kan hehehee...

bestnya balik kg kan, macam2 ada :D

AmirFX said...

Ingin nak pegi ke utan agik nak nemu buah durian, langsat n segala... Haha... rindu ehhss...

joegrimjow said...

loh
baru gaya skit da ckp rempt??
mane ley!!!

Ivy Metaga said...

cukulet:
hihi...aah koko tu bole buat cukulet tapi kalo tak proses betul2 pahittttt...
besttt...macam2 ada d kpg..
cukulet..musim durian masi jauh lagi nihhh..

amirfx:
besttt kan masuk hutan..jom2 masuk hutan hehehe..

Ivy Metaga said...

joegrimjow:
lohhhh..kalo ada gaya tu, bolih juga bah itu muahhhahahaha..
jomm..merempitttt..=p

agusted said...

wah bestnyer.....ada dusun sendiri lagi..
anywy xelok jadik budak rempit..bahayakan keslmtn diri. hehehehe

ubek said...

now you make me miss my kpg so much.hehehe...its been a while i didn't balik kpg.hehe...

Elisha said...

Ooooohhhh.... Lun Bawang mix Bidayuh iko nih duhal. Saya balik kampung once a year only, tu pun time Christmas.

Going back to Lawas this Gawai?

Ivy Metaga said...

augusted:
aah..besttt agus, hahaha..tak pandai rempit lah, saje je ngada2 kat motobike tu muahahahaha..

ubek:
ya ka, so tgu apa lagi ubek, jom balik kpg, where ur kpg ubek??

elisha:
hihi..yup mumy wi lunbwg, gawai pulang kch, ujung tahun baru plg lawas nanti, lama da wi tak plg lawas..
ba rindu kuh kem..:)

ubek said...

sarikei.hehehe...tapi skrg saya kat jb.can't wait to be back in few days(tapi ticket blm beli gik)hahaha

Ivy Metaga said...

ubek:
hahaha..belom beli tiket, konfiden cakap pulang in few days..hik hik....
wahhh..best plg kpg nanti..

azizan4444 said...

cun woo minah rempit tu..mau join abg rempit x mlm ni?huhu

Kelebar Malam said...

suk nanggar kpg kitak...very relieving...kmk pernah g carik durian dgn ipar kmk d kpg taee. nang terok especially turun dr gunung...
ooo...ktk ada keturunan bidayuh rupanyer, bini kmk pun bidayuh...

Ivy Metaga said...

azizan:
kalo cam tu jom mo merempit dgn abg yg cun juga lah hik hik
zizan sy tak pandai bawa motobike, saje je eksen tuh hihi

kelebar malam:
oooo...wife ktk bidayuh rupanya, bestt oh kelak bakal baby ktk ada campuran dah hihi
aukk..mmg aman dan damai lah dikpg ya, nang sakit time turun dari bukit2 ya, tapi nang best juak ehhh..hihi..
berbaloi mun bnyk durian yg jatuh

T.u.Y.a said...

bestnye kat kg ivy ade sawah padi...bile la dapat g jalan2 kat sawah padi sambil nyanyi macam kat cite2 kat tb tu..hehehhe

jUe said...

wahhhh best nye....teringattt kg nenek.....bagus la awak....kebanyakan anak muda sekarang tak nak ke kg....caya aaaaaaa

Ivy Metaga said...

tuya:
besttt cikgu tuya, kalo cam tu apa kata cikgu datang sini, pas tu nyanyi kuch kuch hota hai dengan suami di sawah padi yang menghijua lalala...hehehe...

jue:
jue rugi kalo tak balik kpg kan...
kat kampung udara nya nyaman dan segar2 kan jue..

[h]einsen said...

ada la gaya ya sikit, tapi lebih kepada perempit basikal jak la hehe..

Ivy Metaga said...

einsen:
hahahahaha....perempit basikal pun bole juga lah , basikal pun kmk takut mbak ehh huhu