Monday, May 25, 2009

Perasa yang Sodap

Wah...wah..wah.. lama dah tak hapdate, errr..... tak juga lama tu, baru je sehari kan hahaha, ada sapa2 yang rindukan budak comel ni, sila angkat kaki, aaaaa...... nanti I belanja makan aiskrim perisa vanilla.... sebenarnya dalam minggu ni, I kena siapkan semua keja sebelum bercuti minggu depan, happy ni dah nak dekat cuti, kalau tak siap2 kan keja ada nanti kena sound oleh boss hihi...., nanti kalau ada masa terluang, I pasti akan ronda2, sekodeng2, terjah2 blog2 teman2 yer, meh dok dekat2 sikit, I ceritakan sebuah kisah untuk mengubatkan rindu2 di hati kalian

Di satu petang yang indah, sunyi, angin bertiup lembut, kelihatan seorang anak kecil yang comel macam penulis kisah ni..... errrr.... minta maaf ayat ni tak boleh lari hua hua hua.....

"abang.... abang....," adik memanggil2 abang

"Jom main masak2," kata adik kepada abang, apabila melihat abang mendekati dirinya

"tak mahu lah, adik masak lah sorang2," balas abang

"hmmm... suka hati abang lah...," adik memandang abang dengan muka seposen

adik kelihatan hampa dan melangkah perlahan ke arah kangkong2 yang tumbuh dengan segar tidak jauh dari rumah..., tangan adik pantas memetik kangkong2, selepas memetik adik berlari2 anak ke dapur perlahan2 adik mengambil sudu dan mancis tanpa pengetahuan ibu, adik mengambil periuk kecil yang dah dibuang ibu, mengumpul daun2 kering, ranting2 yang kering, dan kertas, adik membakar kertas utk menghidupkan api...., kepulan asap2 kecil mula kelihatan

"siapa main api aaaa....,"kedengaran suara ibu dari dalam rumah

"eerrrrrr.... adik bakar daun2 kering je ibu," adik nervous bila mendengar suara ibu, dan berharap ibu tidak menjengok ke luar rumah

"jangan main dengan api...., dengar cakap ibu yer," kata ibu lagi

"baik ibu," adik senyum (adik memang seorang yang nakal dan degil)

adik mula memasukkan kangkong2 itu ke dalam periuk kecil yang dah mula panas sedikit, adik seronok mencium bau kangkong yang suda mula layu daun nya, adik gaul2 dengan sudu....

adik ternampak abang....

"abang.... abang... sini jap... kangkong adik dah masak, jom makan...," kata adik dengan gembira, dia teringin mendengar kata2 pujian dari abang

"adik kejap aaaa...abang nak tambah perasa yang paling sedap...,"

adik kehairanan melihat abang mengambil mengambil kayu dan mencungkil2 sesuatu di tanah...

"nah.... kalo tambah ni lagi sodap hahahahaha....," abang terus berlari meninggalkan adik

"Abangggggggg....... kalau simpan TAHI AYAM dalam kangkong tu, mana boleh makan lagi....," adik mengejar abang dengan sudu ditangan.... adik geram dengan abang

"Abang berhenti.... berhenti... nah makan kangkong abang ni," adik mengambil periuk kecil berisi kangkong itu dan terus mengejar abang

Sepanjang petang itu, kelihatan dua orang adik- beradik berlari2 berkejaran mengelilingi rumah kayu yang kecil dan tersergam megah.....

Rasa2nya, teman2 pasti dapat meneka siapakah adik dalam kisah ini...., tiap2 kisah pasti berkaitan dengan penulis, errrrr..... ada sapa2 nak order kangkong, meh I masakkan hahaha...

30 comments:

helena's said...

kangkong well done ade?hhaha

ivy sile amik sijil yah..

khaLifah feDi said...

emm..................bestlah citer nie..

cik ivy tetiba aje kf tengat zaman kecik2 dulu..emm

*tersenyum bce ne3 ..

Ms Tikot said...

Haha... Ivy ni memang suka masak kangkong. Sedap...

I am ELLY said...

ewww~!
u bagi free pon i dowan.. hahahah~!!

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Adik Ivy comel suka masak Kangkung!! hehehe

cik nana~ said...

namo namo (tak mo tak mo)

Monkey D Luffy said...

sedap makan taik ayam ni

muahahaha

nadxoxo said...

hahaha suke main masak2 ye masa kecik..sonoknye kalau teringat kan :)

Ivy Metaga said...

helena:
errr..blom ada lagi, wokey nt sy dtg ambek

kf:
aaaa...jom balik jadi budak2 nak tak kf hihi, sy pun senyum2 baca komen kf ngeee...

mstikot:
suka makan kangkong belacan....tapi masa ya mmg kangkong lah paling senang didapati depan rumah hehhee

Ivy Metaga said...

lyne:
ooo..tak mo ka, sini2 sy kejar lyne, paksa makan hahahaa..

mamaqaypo:
uihhh..suka mama, tapi tak leh makan bnyk2 kan

nana:
aaaaa...tak mo, sama macam lyne yer, meh sini sy kejar nana, paksa makan kangkong hehehe..

monkey d luffy:
bestttt...macam2 idea masa main masak2 hehehe

nadxoxo:
aahh..besttt...permainan wajib buat kanak2 ppuan hihi

Ivy Metaga said...

monkey d luffy:
errrkkkkk...makan taik ayam sodap ke...huhu..nih mst pernah coba ka ni luffy hahahahaa

~Cinta Cukulet~ said...

kangkung perisa taik ayam? tak nak la...nak coklat hehee

Mohd Ariff said...

ala letak la telur ayam :)

** nak strawberi + cukulet haha

xuen adyla said...

tolong masak kangkung tanpa tahi ayam
hhahahah

Kelebar Malam said...

eeee...sik senunah nar juak olah mbiak tok..mun dh ada anak klk, rasa2nya, kerin tekak ktk lak...heeee.....

Shitsurei shimashita said...

ivy..ti naga datang kuching dan miri..jgn lupa kelupis k..hehehe...dan kalo da sempat kita gi mamam..

ubek said...

where were you today?i just could not reach you today

pink_butterfly said...

hehe...

ingatkan si abg nak masukkan cacing td...

rupanya tahi ayam.


so, sodap x masakan si adik tu??

hehe

SuFy said...

haluw..hehe..sufy pon suka aiskrim vanilla..sedap sgt~ngeh2..mo minta blnja ne..bole ka?hehehe

Willie said...

Kawu ler adik ya? hahah engkah taik ayam indah...

DilOt said...

kalau ivy bg free pun,,dilot xmau,,.tp dilot nak aiskrim vanilla...hehe...

Si Pari2 Kecil said...

hak3 lucunya...... ivy..si adikkecik... cianya siok2 begemangat gilak masak kangkong... d tambah ngan perisa...yag...ummpppuh!! ha3

aii... ivy!! suka sangat masak kangkong>?

Ivy Metaga said...

cukulet:
aihhh...napa tak mo cukulet, rugi oooo, jarang ada di pasaran hahaha

ariff:
kangkong strawberi coklat...bole bole...tapi kena order dari cik cinta cukulet hahahaha

xuen:
hahaha...meh sini sy kejar xuen, paksa makan kangkong ni hihi..

Ivy Metaga said...

kelebar:
eeeeiii..mun anak2 kmk cam tok kelak, ohhhh..tidak kelebar hehe..

naga:
bole bole no problem, janji naga belanja makan boleh hehehe...ye ye ye..

ubek:
u already know what happened dah kan huhu...

Ivy Metaga said...

pink butterfly:
errr...kalo cacing cam mana lah tu hihi

sufy:
bole2...aiskrim vanilla no problem, err..kangkong tak mau ke =)

willie:
abg yang jahat menambah perisa yg hebat huhu

Ivy Metaga said...

dilot:
oooo..no kangkong..no aiskrim hahaha

pari2:
suka..suka...kangkong, ooo...pari3 pun suka ka, aaa klo cam tu jom makan rojak kangkong mooo..

kiwi said...

wakakakakaa=))klaka nk mati cite nie=))
adeii ivy sounds delicious la ur kangkung masak tahi ayam...

Ivy Metaga said...

kiwi:
aaaaa...sodapppp..hahahaha

Felicia F. Ramzi said...

hehehe..nasib bukan main kahwin2 ooo hehehe

Ivy Metaga said...

felicia:
nasib..ada ada main kawen ya hihi