Sunday, May 17, 2009

Menantu

lalalalala...
aku nak kawen dengan anak raja!!!!..


Ini kisah seorang menantu yang baru memulakan hari pertamanya di rumah mentua, nekad dalam hati menantu, dia ingin membuktikan yang dia adalah menantu yang rajin, baik hati, patuh, tegas, dan yang paling penting paling comel ngeeeee......, dia ingin membuktikan yang mereka tidak silap dan tak sia2 lah mereka memilih dan menerima dia sebagai menantu

maka dengan itu, awal2 pagi menantu bangun lebih awal daripada ahli2 keluarga yang menghuni di dalam rumah yang besar itu......., kaki menantu pantas melangkah ke dapur, menantu yakin dia pasti dapat mengambil hati keluarga baru nya, kalau nak suami bertambah sayang, kena pikat hati2 mentua juga kan....

tong..... tang..... tong.... ting.... menantu mula menghiris2, memotong, menumbuk2 apa2 yang patut untuk resepi yang difikirkan nya pasti memikat hati mentua nya nanti... menantu senyummmm panjang....

menantu mula memanaskan kuali, mula menumis bahan2 yang telah disediakan, wahhhh... harum harum... "yes aku berjaya, aku terer, yakin bole," kata hati menantu

akhirnya, menantu memasukkan bahan yang paling penting dalam kuali, untuk beberapa minit yang pertama, menantu ok je, beberapa minit kemudian, muka menantu berubah, dan minit2 yang seterusnya, menantu rasa nak nanges...., tangan nya sibuk mengacau2 bahan2 itu agar sebati..., tapi tetap sama....

"kenapa bole macam ni..... tak mungkin... tak mungkin..,"

kedengaran suara2 penghuni rumah sayup2 kedengaran, menantu tahu mereka pasti suda bangun, menantu keruan, dia terus mematikan dapur gas, menantu terus ke ruang tamu dimana semua ahli2 yang lain sedang berkumpul,

menantu menanges...., semua kehairanan, "kenapa ni??"

menantu tertunduk sambil menunjuk ke dapur...., semua bangun dan melangkah ke dapur, menuju ke kuali yang penuh berisi dengan bau-bauan yang wangi...

"kah kah kah kah...." mentua, menantu 1,2 & 3, abg 1,2 & 3, dan suami yang di cintai ketawa sampai terguling2 di atas lantai....

menantu menggigit bibir nya..... waaaaaa.... menantu menangis sambil terduduk dan menghentak2 kaki nya

"yang awak tak rendam mee tu dulu sebelum mengoreng...... kenape???? why? why? why?
macam mana nak makan mee yang keras tu kah kah kah....." kata2 mentua dengan hilaian ketawa yang hodoh....

"yer ke, kena rendam ka mi tu dulu, patut lah," menantu tau dia dah silap, mengetuk2 kepalanya sendiri..... maluuuu...., sebenarnya itu lah pertama kali menantu masak, dia ingat dia terer nak mengoreng mi itu, rupa2 nya dia tersilap dari langkah yang pertama lagi huhu...

Jadi, sapa2 yang bakal menjadi menantu adalah dinasihatkan untuk melihat buku2 resepi sebelum masak yer ngeeeeee.....


p/s: teman2 sila jangan teka2 sapa ka menantu itu, yang pasti menantu itu bukan budak bernama Ivy lalalala....., hisshhhh..... menantu sapa ka itu???....

33 comments:

Ms Tikot said...

Hahaha...Menantu itu mesti x pernah masak masanya single dolok.

f.i.e.z.a said...

tok nyuroh mek nebes.lom pndei masak eh camnei mok jd menantu..huuuhuuuuuu

DilOt said...

haha...
sabar jela...
nasib baik slh kat mee je...

pasni kene blaja masak sungguh2..nnt jadi mcm ni lakk...x mau...

Ivy Metaga said...

ms tikot:
hahaha...kali juak oh, tapi kisah di atas mmg benar2 terjadi...

fieza:
iboh nebes fieza, masak jak yang paling senang, macam goreng telur, rebus telur...aaaa..amat mudah sekali hik hik...

Ivy Metaga said...

dilot:
hehehe..aaaa..dilot harus sungguh2 nih, tak lama bakal jadi menantu org ni....ambik ati mentua kena pandai masak hahaha..
cayok2!!!..yakin bole macam menantu diatas..
dilot cerita menantu diatas memang benar2 terjadi...

am-rie said...

nasib baitnya sik masukkan Lee Fah Mee,
nak krup2 mcm kat blog felicia..hehe..

~Cinta Cukulet~ said...

hohoho...kesian menantu tu..takpe yg penting dah usaha..cuba lagi lain kali hehe

xuen adyla said...

lolx
xuen tahu masak
at least la
hahah
xper practise makes perfect
sila kasi binatang test dulu sebelum bagi mentua
takut nanti arwah pula

kakka

Ivy Metaga said...

am-rie:
hahaha..mun masuk lee fah mee ya adoiii..macam ney lah rasa nya ooo...

cukulet:
yer kena usaha lagi tuh, kalo mi tak pass, cuba masakan lain plak yer...

xuen adyla:
wahhh..bagus lah xuen pandai masak..
aiyok..kesian lah binatang tu kalo dia pengsan atau mati lepas makan makanan tester tu hahahaha...

Mohd Ariff said...

mee goreng pedas satu!
tp tak mahu ada cili & lada..
ahaha mcm mana tu..

green said...

heheh..jgnlah ku begitu~

pink_butterfly said...

hehe, apapn menantu tu harus d bagi credit kerana bhati waja dan bsmgat m'sia boleh! smata2 utk mengambik ati family mertua and hasben.


so sweet~

::cik kikiLaLa:: said...

wahaha cne nak mam mee camtu..adoi,,,meh sini menantu cik kikilala nak ngajo msk mee yang paling sedap...hihi

~me memory land~ said...

owh tedeh menantu ya vy..kuang2..hihi

Ivy Metaga said...

ariff:
loh macam mana lah tu ariff, kalo cam tu, apa kata mi simpan satu pinggan, cili dan lada simpan satu pinggan, kalo nak pedas makan satu sudu mi kosong dan sebiji cili boleh ka?? lalalala

green:
takpe masi muda lagi, ada masa utk belajar haha, kalo cam tu, tak yah rajin2 di rumah mentua hahaha...

pink butterfly:
ermmm..betul tu..kata org "usaha tangga kejayaana" kan rama2

kikilala:
hihi..amboi baik nya ati kikilala nak ajor, pasti menantu tu suke...=)

julie:
auk kesian menantu ya, sik apa harus mencuba hahaha..., kali mentua nya telan aja mi goreng ya...krup..krup..krup..

Mohammad Afendy Bin Noor Khan said...

Nanti i masak utk u ok..hahaha

Willie said...

Kesian...sia sia saja menantu tuh bersusah payah. Why not try to cook Crispy mee je lar kan since dia belum rendam mee tu? Hehehe

azizan4444 said...

haha..kalau mcm ni kompem ari2 mkn kt lua je.
btol x menantu?
erk sape ye mnantu tu?hik3

[h]einsen said...

xpa2..salah mee ya juak..nya sik merendamkan dirinya sendiri hehe...
kmk meneka saudari ivy yg pernah melakukan act ini tp cerita mertua tok hanya khayalan hehe..

Khairul Antasha said...

hehe...takut mek nak melalui...grrrrrr... nmpak mcm lawak..tp mun di situasi kta empun konfem mok empas palak ke dinding..hahahaha

fahmi latiff said...

hehehe.... nasib baik bukan ivy.... :)
best citer ni hahahah... :)

ok ivy jumpa lagi yer.. ;)

cik nana~ said...

siapakah menantu itu????
malu...malu...
saya pun penah goreng ikan tapi tak masak
malu tahap tak leh sorok muke kat mane2

Ivy Metaga said...

affendy:
bole...bole..satu pinggan besar mariiiii..;)

willie:
masa tu menantu cuma tau resepi ya aja hahaha...

azizan:
ntah menantu sapa erk lalala...
kalo makan kat luar ari2..besttt..tapi poket pasti meraung hahaha..

einsen:
hahaha..auk salah kan mi ya ooo..
hik hik kmk sik mo jadi macam menantu ya..oh tidakkk...

Ivy Metaga said...

khairul:
hahha..mun knk kompom cari sigek baldi tutup kepala selama semgu hahaha..

fahmilatiff:
hahah..aku tak nak jadi menantu tu fahmi hahaha..
ok see you lagi fahmi...busy yer..

cik nana:
biar betul cik nana, abis tu macam mana lah...
adakah ikan tu di goreng lagi, ato makan telan je hehehe..
nana meh sy imagine dulu hehehe..

jinggo said...

hahahaha........
memang best cita ni.......
sapa la agaknya menantu tu.......
hihiii.........

Ivy Metaga said...

jinggo:
tq yer singgah kat sini..=)
ntah manantu sapa tu lalalala..

eMBuN_mALaM said...

ahahahaaaaaa... mmg ivy lah menantu tu kan... hik hik hik...

ubek said...

ya la sebelum jadi menantu mesti mok check check apa yg patut...u are included ivy.haha

Ivy Metaga said...

embun malam:
ohh tidakkkk...bukan kmk hahaha, kmk sik mo jadik menantu cam ya, kelak malu hik hik..

ubek:
ho ho ho, nt i just buy fast food from outside jak lah hahaahha...

aduka said...

hahaha.. lawak3! =))

Ivy Metaga said...

aduka:
uihhhh...aduka kalo ketawa sila tutup mulut ngeeeeee...=)

eiza in the house.. said...

kih..kih..kih
adeyy..terguling2 gelak ivy..
sungguh lawak ini cerita :)

Ivy Metaga said...

eiza:
jgn guling2 eiza, nt bakal mentua tgk lari hahahaha...