Saturday, May 23, 2009

Sakit

Hari ni lepas keja, I tengah fikir apa yang nak dimasak untuk makan malam, memandangkan dari semalam I sakit kerongkong, ulser pun dah kembang, kalau telan air liur pedih jak huhu, itu lah kerana kehebatan dan kedegilan I makan mi kari lembu, tapi mi tu memang superb, kalo tak sedap dalam sehari I makan 2 kali, dan hasilnya.... sakit kerongkong

Ini lah Mi Kari Lembu yang I gila2 kan tu hehehe, sedap sangat tapi ni lah penyebab sakit kerongkong I, takpe takpe... sihat nanti I makan lagi hahahaha...

oleh kerana sakit kerongkong maka dengan itu I plan nak masak dan yang penting kurang berminyak dan pedas, mula2 bukan main banyak plan lagi mau buat itu ini, last2 sampai di Everwin supermarket, pandai hilang pulak idea2 tu, pusing2 dalam supermarket tu sampai naik bingung....., last2 I beli Japanese sweet potato sebab keledek tempatan takda plak dijual, peria dan sedikit daging ayam... jom tengok apa yang I makan tadi... tapi kan tadi I makan sikit jak huhu

Japanese sweet potato
sgt sedap, kalau yang kaler purple lagi sedap... manis, sila mencuba yer

Peria Ayam sumbat
selalu masakan chinese stlye macam ni, I steam peria yg ada daging ayam ditengah2nya, then light sos tiram di letakkan atas peria sumbat yang dah masak, simple jak kannn...
hahahahaha.... nama ni I cipta sendiri, I tau mesti ramai teman2 kat sini tak suka makan peria yer, pahit kan...., dulu2 masa I kecik pun tak suka makan peria, tapi bila dah tua ni... ops..ops... silap2 ayat, bila dah muda remaja nih pandai pula I ngaaapppp peria pahit...


Pagi tadi di office, my little buddy merajuk dengan mumy dia, dia tau dia salah bila mumy dia marah..., maka dengan itu my little buddy membawa diri di sebalik langsir tingkap

tengah merajuk lah ni

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
lepas tu I panggil dia dengan lembut....

"didi...didi..didi..."

Dia senyum!!!!!.... I always love him muaahhhhhhh.....

hmmmm... nak tido awal malam ni sebab esok ada dating opss.... opss.... silap2..... ada appointment with my friend, aaaaa..... kalo nak tau, tgu kat next entry nanti yer...


24 comments:

Dj Epoi said...

Walaweiiiiiiiiiiiii

Baru pertama kali ku dengar Mee kari lembu...peria sumbat nih....

Nampak cam sedap........
Kat sebelah sini tadak nampak ponk lagi nih...

Monkey D Luffy said...

tekak ko sensitip ek

huhuhu

I am ME said...

dating dating dating~ heheh :))

Ivy Metaga said...

dj epoi:
aaaa....sgt sedap tu pasal tekak sakit,
peria sumbat tu sgt mudah dibuat dan cepat hik hik...harus mencoba yer..

monkey d luffy:
sensitip kalo makan yg bergoreng, pedas, dan berminyak berturut2 tanpa henti hehehe..

Ivy Metaga said...

im me @ lyne:
aiyaaakkk..takda g dating, nanti sy kasi tau dgn sapa sy dating tu yer hahahaa

.:kiwi-buLan:. said...

x penah dgr n mkn mee kari lembu...fes time nie..wow..so cute lorh ur little buddy..i nk ushar bleh ke...

moha ariff said...

comel la didi..

kami pun suka peria. wlpn pahit, tapi tetap ada kemanisan disebaliknya :)

cik nana~ said...

mee kari lembu??? tu la ivy
bile makan tak ingat sakit.
makan ubat tau...
errr.. ivy memang terer masak ek?
malu laaaa... hihihhiih....
sape didi tu?

Ivy Metaga said...

kiwi bulan:
oohh..tak pernah ke, aiyaakkk.., sedap sgt mi kari tu..
oooooo...nak ushar my little buddy yer, bole2 tapi ty kat kekaseh dia nama ivy hahaha

ariff:
hmm..sedap kan peria ariff, errr..manis macam mana lah tu hik hik..

nana:
masak simple2 je nana hehe, yg cepat dan yg penting bole ngaappp dalam perut..
aaahh..mi kari lembu, hairan yer..tmpt lain tak de ke..adehhh..sedap nana, sedap..
didi tu kekaseh sy lah tu hahaha..

nadxoxo said...

didi comey sangat!! ^^

ubek said...

i lve the peria....hehehe...

Ivy Metaga said...

nadxoxo:
makaseh nad singgah kat blog sy nih..didi mmg comel sb tu syg sgt2 kat dia hehehe..

ubek:
look nice kan ubek...

bee said...

sodapnyer ivy..peria sumbat..selalu pi pasar mlm ada jual yong tau fu..b musti beli ni..mee kari lembu..hee..pelik jer..tp sodap gak nmpk..

pink_butterfly said...

mee kari lembu?


klu ilangkan pkataan lembu tu, ok kut...

jd la mee kari?

haa, bru la rama2 rasa bselera nk mkn...hehe...


alahai didi, sgt comel...

-Si PiccoPicca- said...

eee..saya tak suka mahu makan peria..
pahitttt...!

p/s: ciut nyer didi tuh..comel sangat..:)

Ivy Metaga said...

bee:
oooo..bee pun suka makan peria ka, sodap kan...
aah..yong tau fu pun sodappp..
errr..rasa2 nya kan I kena tukar nama tu..
mi kari daging boleh?? hehehe

pink butterfly:
hahahaha..adehhh, sy kena tukar mi kari daging kan, baru sedap dgr yer..
selalu kalo g makan, mst ty mi kari lembu ada ke, sb ada juga jual mi kari ayam hahaha..

err..kena panggil mi kari daging lah tu hahahaha

piccopicca:
hahaha..pahit ke sis picco, kalo cam tu masa gigit peria tu, sila tutup hidung aaaaa..pahit pun tak rasa =)
comel kannnn....

xuen adyla said...

yang menu kedua tu
biasa je makan
memang chinese style habis
ivy ivy mau mau

didi itu cute habis

kirana said...

Madah sakit tekak, tapi mcm2 jenis makanan di sow kat blog. Senang jak, mun nok sihat, jgn makan semua ya. Lapar?? Nok bait sik?

Ivy Metaga said...

xuen:
jom jom xuen makan peria hehehe...
didi mmg chomel..

kirana:
hahahaha..adehhhh...auk auk kmk mok sihat huhu, aaaa....kirana makaseh kerana mengingatkan kmk hehehe..=)

~me memory land~ said...

haha..peria sumbat..nyaman eh...neway, get well soon..for ur tekak ler..hihi

~Cinta Cukulet~ said...

kesian ivy, lain kali jgn makan yg pedas2 hehe

Ivy Metaga said...

julie:
ooo..minat juak duhal ngan peria, kmk suka peria masak cam ya hihi..
tq julie, yalah harap makin bagus ari tok, sb kelak suara hilang huhu..

cukulet:
aaaaa..baik lah wahai cukulet yg chomel...tq cukulet for the concern..

helena's said...

peris sumbat?mee kari lembu??japanese potato?yg ungu lagi sedap?uwaaa sume tak penahrase...

Ivy Metaga said...

helena:
hahahaha....adehhhh...cikhel cari kat market, japanese sweet potato...sedap cikhel..