Wednesday, April 29, 2009

My Journey Day & Night

Ni lah serba-serbi kisah perjalanan I pulang ke Kuching semalam, masa tengah buat N3 ni yang bersiaran secara langsung dari rumah ngeeee...., senyum jak nih, biasa lah dah di rumah, terlepas suda rindu di dada, semalam dalam pukul 9.30 pagi I bertolak dari sibu, tak ramai orang pulang ke kuching semalam, dalam bas ekspress yang I naiki kurang dari 15 orang, untuk pengetahuan semua, rumah sewa tempat I tinggal di sibu dekat saja dengan terminal bas, sebab tu lah tiap kali pulang kuching, I lebih suka naik bas ekspress, melainkan ada emergency baru balik guna flight, sebab airport di sibu nih, jauh lah dari pasar....., tgh I syok depan laptop, I tertarik melihat pasangan cina yang dah tua, kira dah jadi atuk dan nenek, masih nampak loving lagi, tapi I mesti tersenyum tiap kali bila si nenek bercakap dengan si atuk, atuk tuh mesti jawab aaaaa?? aaaaa?? banyak kali baru membalas pertanyaan si nenek, sebab I rasa atuk tu dah ada masalah pendengaran sedikit kot, sepanjang jalan suara nenek tu aja yang kedengaran hihi.. , kalo atuk tu nampak I, mesti dia senyum, I pun senyum balik, nasib nenek tak jeles hahaha, atuk tu suka tengok bila I on laptop, I suka tengok pasangan yang dah tua2 tapi masi loving lagi, besttt ooooo..., nanti kalo I tua macam tu, I pun nak juga loving2 muahahaha..., berangan ko ni Ivy...

Sepanjang perjalanan, I macam biskut chipsmore, kejap bangun kejap tido hihi, satu yang best kalo balik by Bus, bole tengok perubahan2 di sepanjang jalan, melihat rumah2 panjang kaum Iban tapi sekarang kebanyakan dah nampak moden, menikmati pemandangan yang hijau2, gunung2, bukit2, pokok2, rumput2, nasib tak nampak kerbau ka, lembu ka, ayam ka, burung bangau ka, bila melihat betapa indah nya ciptaan sang pencipta, dalam hati I pasti mengucapkan kata2 syukur kerana masih dapat menikmati semua ini, oooo...betapa bangga nya I di lahirkan di bumi kenyalang, bangga kamek koh hehehe...


Sampai di Kuching, I di sambut my mun dan my sis Irene, pas tu kami singgah di Boulevard Shopping Mall, I sempat lagi shopping bahan2 utk dimasak, I ambik jak apa2 yang patut, apa yang nak dimasak pun belum planning lagi, just POP POP POP jak dalam otak apa yang mau dibeli...., seperti biasa I suka singgah di Southern Cake House, sebab kek yang dijual disini sedap dan design nya pun cantik2, I beli kek American Coklat, sempat lagi I tunjuk skill tulis "mumy" atas kek tu, hasil nya...., huhu lihat lah dibawah....




My mum nak tengok apa dalam kotak tu....

cakkk... ni lah the surprise

My dad & my mum (yg belakang tu my sis Irene, iklan sekejap hihi...),
Im glad that my dad dah sihat, cuma tak bole buat keja2 yang berat2

Ini my kazen,Lyn, paling rapat dari kecil lagi, bulan 8 nanti dia nak bertunang, then bulan 12 nak kawen daaaaa...., waaaaaa I bila lagi mau kawen nih...., mumy saya mau kawen muahahahaha...., masa ambik pic kat atas tu, kami dua gelak2 jak sebab teringat pula masa kecik2, cepat kan masa berlalu...., sebab tu kita kena hargai tiap masa dan waktu yang ada, enjoy selagi boleh, tapi jangan plak enjoy sampai lupa diri hihi....

Sini I nak ambek kesempatan ni nak ucapkan TQ so much dengan adysyam kerana telah menyelesaikan masalah yang I hadapi, sebenarnya dari dari isnin malam, I tak dapat upload pic dalam N3, dah lah I ni memang bengong sikit kalo bab2 macam nih, jadi Ady telah mencadangkan utk upgrade mozilla firefox, uihhh..ternyata berkesan, mantap, cepat dan lebih hebat lagi, TQ TQ TQ beribu2 berjuta2 lemon buat Ady, u really make me smile and my day, sila2 lah lawat blog Ady, dia mmg banyak info ttg blogging2 nih

p/s: Teman2 esok public holiday, nak buat apa lah korang, mesti masing2 ada planning dah nih yer, kalo mo shopping ajak I wokey hihi, Happy holiday semua!!!!.... JOM JOM balik kampung!!!!....

24 comments:

azizan4444 said...

jom balik kampung..ngee..da dpt upload ek..syabas2..hehe

fahmi latiff said...

waaa bestnyer balik kampung yer ivy....

Happy holiday

AmirFX said...

Best ehhh.. Kmk lamak juak dh sik balit kpg.. haha (mcm lah kpg jauh ne pun)... Nway, hepi holidays... Mun ktk ada nemu Myvi kaler gold plet number QAH 217 seyla2 jak tegur...

khaLifah feDi said...

balik kg..ea!!

wah mesti bestkn pasangan tue!!

cik ivy cpt2 arr cr calon ok!!

ok slmt bercuti ok!!

am-rie said...

Pernah sampai sibu sekali ja seumur hidup..fly from KL to Sibu..Sibu ke Kuching nait Bas..jauh juak rasanya. pening palak..pas ya ke Lundu..

sok baru nak gerak ke kampung di Kedah..otw nak singgah Air terjun Lata Kinjang..hehe

cuti2 Malaysia..jom mandi..

Ivy Metaga said...

azizan:
dah dapat, kalo pakai mozilla mmg best lagi, cepat hihi..

fahmilatiff:
jom2 fahmi plg kpg..=)

khalifah fedi:
happy holiday buat kat kf juga, uihhh..sy mmg paling suke tgk pasangan yg dah tua tapi love2 lagi hihi...

am-rie:
auk nang jauh, about 7 hours, mun jalan siang hari sik terasa letih, mun jalan malam ya nang lelah, ngan pening kepala sebab sejuk lagi dalam bas ya...
ehhh..best nya p mandi, kmk mo mandi juak hahahaha...

MaMaQaYPo FaMiLy said...

hhuhu.. Finally your mom dah dpt hadiah birthday yg dia wish aritu kan? Ada tak Ivy pesan pada your Mom sblm tiup kek tu wish Ivy cepat kawin? Alamak... Cabut!!!!!

Ivy Metaga said...

hahaha..mana mama mau lari tu, mari sini mesti kena hukum nih muahahaha, huhu tak payah suruh dia wish depan kek, kalo bole hari2 mumy wish tu, sy je yg selalu cakap nanti2 hahaha...

Ms Tikot's said...

Dah sampai kch nya eh. Jgn lupak email no ktk ngan kmk.

joegrimjow said...

waa
mau pergi kucing jugak la camni

~Cinta Cukulet~ said...

hoo bestnya kek hehe

NoRT said...

idup lebey bahagia bila disisi ibu...

Ivy Metaga said...

ms tikot:
auk auk kmk sik akan lupak, jap aaa..lepas mek ada kurang busy sikit, plg tok rasa macam artis jak, di angkut ke sia ke sitok ole family di rumah hahaha

joegrimjow:
kalo cam tu, jom datang kuching joe, pas tu tgk kucing2 yg bnyk di bandar ni hehe..

cukulet:
hahaa..cukulet, kak coklat tuh, lupak dah nama cukulet sempena dgn nama coklat ooo =)

nort:
hmmm...hidup ledih bermakna kalo apa yg kita buat dapat restu dari mak kan...

Shitsurei shimashita said...

happy holiday ivy and tahniah atas kejayaan anda..Yeepi!!

pon!pon! keta Exora for you mo lalu :)

eMBuN_mALaM said...

Ivyyyyyyy... welcome home... n u won da Grand Prize fm the NagaPerang contest... bestttttt...

Ivy Metaga said...

nagaperang:
hahaha..naga sy sgt happy, sy menang..huhu mana keta tuh, tgh tgu tepi jalan nih muahahahaha..
naga tq tq tq...
tak sabar mo tgk hadiah huhu...
happy holiday to u too naga...
cayang kamoooo...

embun malam:
ye ye, kmk baru tau juak ari tok embun, sik sangka menang hehehe
besstttt...hihi

Kelebar Malam said...

fisrtly, tahniah u jd pemenang utama kuiz nagaperang..
secondly, welcome back to Sarawak, land of paradise..
thirdly, hope ur father sihat furever..
lastly, selamat bercuti dan selamat hari pekerja...

Ivy Metaga said...

kelebar malam:
tq kelebar for all the wishes....
sama ngan ktk juak oooo..

Shitsurei shimashita said...

memang betul2 tak sangka wo coz hadiah 2 akan buat ivy teruja sangat2. Yeepi :) hadiah dibuat oleh handmade gallery (nie bkn syarikat tau)

Ivy Metaga said...

nagaperang:
ya ka naga, waaaa..happy nya, tak sabar mo tengok huhu...

ubek said...

it happen that your lovely mom's birthday are the same as mine..hehehe...

Ivy Metaga said...

ubek:
hallooooo ubek, ooo really hihi ka...

ubek said...

not my mom's birthday.mine.hehehe.my mom's birthday is on the 30th.one day apart from mine.hehehe...

Ivy Metaga said...

ubek:
ooooo..i thought ur mum hahahha, adeh..salah baca lah plak
happy belated bday to u ubek...
malu nya salah cakap plak sy nih huhu...