Thursday, April 23, 2009

Beca


Hari isnin yang lepas, I ada turun pasar kerana ada urusan di pejabat pos, tengah I jalan2, I nampak beca nih, sempat lagi I sekodeng pakcik tu, nasib baik pakcik tu tak perasan yer, kalo dia tau, nanti abis I kena saman baru tau ngeeeee... rasa2 I nilah satu2 nya beca di sibu, mungkin ada juga beca2 yang lain, tapi tak perasan lah, tak pernah nampak pun, eh.. kalau tak salah melaka masih ada beca kan, kalau lah satu hari nanti berpeluang bercuti2 di melaka, I mau naik beca round2 melaka hihi... BECA HERE I COME HUHU...

Pernah juga terfikir mau naik beca pakcik tuh, mau pusing2 di pasar, tapi takut kalo terjatuh dari beca tuh, ada sapa2 mau join ka...jom jom.., lagi satu kalau I naik beca tuh, takut pakcik tak larat mo kayuh basikal, disebabkan berat badan I yg suka makan nih hihi, kalo pakcik tu suruh I yang kayuh, pakcik yang duduk bole bole bole, I dengan rela nya mengayuh basikal pakcik tuh..

Teringat pula cerita lama p.ramlee, laaaaaa..... apa nama cerita tuh yang dia berlakon jadi penarik beca, sedey oh cerita tuh, errr..sebenarnya I konpiusss lah, kalau beca tu di tarik org, macam dalam cerita lama2 cina, tu baru di panggil penarik beca kan, jadi kalau yang dikayuh dgn basikal macam pakcik diatas tuh, maksud pengayuh beca ka.... kepala korang dah pening ka baca hehe... apa yang dirapu2 oleh budak nama ivy nih...

Pernah terfikir tak bagi sapa2 yang single mingle, solo molo, yang plan mau kawen tahun ni, tahun depan, tahun hadapan dan hadapan lagiii... sila nyatakan disini, sebab I bole sponsor transport, anda mo tau apa transport tu....tadaaaaaa..... BECA ngeeeee..., nanti I kasi hias cantek2, bling2, vouge n the vass, macam keta cinderalla, sapa mau...cakap wokey mua ha ha ha... (sila abaikan ayat2 itu..)


p/s: Teman2 nanti I akan ronda2 di blog korang yer, ada yang I dah ronda tapi tak sempat tinggalkan jejak, tunggu yer..I akan terjah dan tinggalkan cop2 tapak2 kaki, tangan, mata, mulut, rambut hihi... macam2 daaaa..... PEACE!!!....

18 comments:

khaLifah feDi said...

emm cik ivy knp x try naek beca tue?

Dj Epoi said...

Barang Sejarah owh!!!!!!!!!!

Okey.....Bila dah siap midify Beca tuh cantik2....roger Gua k....

Gua nak kasik pak mertua...anak kepada bapak menakan Mak Gua ......guna waktu kawin bulan depan heheheheh

MaMaQaYPo FaMiLy said...

MaMa kecik2 dulu naik BECA pegi sekolah.. BESH!! tapi cian lak pada pkcik yg Ngayuh tu.. tapi dia pun cari REZEKI kan?

T.u.Y.a said...

beca..x pernah naik lagi seumur idup..sungguh jakun Tuya..hehehe

P3tani is my nama said...

wah xpenah naik beca lor...tb2 teringin nak naik beca..
gagagagaga

Kelebar Malam said...

teringat masa mek g melaka last year..sigek pasar kamek raon pakei beca..nang best tp gelik juak nanggar kereta besar-0besar di kerek kanan. mun lah ada beca di kuching tok, boleh lah ngambak anak2 buah ronda2 d pasar..

Ivy Metaga said...

kf:
kf sy takut lah nak naik, lagi kesian kat pakcik tu, kalo sy yg kayuh bole hahaha..

djepoi:
hahaha...biar betul nih
nt sy try modify satu...kalo tak roger maksud itu beca belom jagik hihi..

mamaqaypo:
oh yer ke mama..best nyer..
aah tapi kalo masa kecik2 dulu badan masi ringan, senang je pakcik tu kayuh hihi

tuya:
cikgu nih buat sy senyum je, sy pun tak pernah naik..selalu tgk kat tv, nak naik tapi takut ohhh...

petani:
jom lah petani kite naik beca wokey, round2 satu malaysia, sy duduk, u kayuh hahaha..

kelebar malam:
auk eh mun ada beca sik lelah berjalan kaki bah oh..tapi ya lah kmk takut eh mun pakcik ya tiba2 sik dapat pusing kan beca nya masa buat u-turn hihi..
rasa mo coba naik eh...

~Cinta Cukulet~ said...

kat terengganu banyak beca, tapi saya tak pernah naik hehehe

farah.loren said...

camne mun kamek nait beca oh. kepak jak ninek ya ngayoh kali eh! ahah

Ivy Metaga said...

cukulet:
oh terengganu pun ade ke, selama ni sy ingat melaka je ada beca huhu...
tak pe cukulet nt kite naik sama2 mau hihi

farah:
hihi..farah ktk tok adui..sik apa kita cari pengayuh yg macho macam beckham...

Encik Azizan said...

kt pasir mas bnyk beca.
jom lawat klantan..ngeh3

Felicia F. Ramzi said...

ok kamek maok transport pri.. boh lupak hias kac kac aaa...hahaha

Ivy Metaga said...

encik azizan:
ooo..kat kelantan pun ada beca ka, baru hari ni lah sy tau kat terengganu, penang, kelantan ada beca, ingatkan kat melaka jak hahaha..jakun nyaaa..gue..

felicia:
auk..tgu jak ktk, lak kmk hias sigek, tapi mun sik jadi beca ya macam keta cinderella, kmk cancel jak hehehe...

NoRT said...

penang pon ada beca..tp x naik pon...kesian plak kat pakcik yg nak kayuh tu...da la aku nih berat... huahuahua

Shitsurei shimashita said...

kalo tarik guna tangan kita panggil lanca...

jom kita jajan..ivy kayuh saya duduk...hehehe..
coz nak makan kelupis ivy buat..lalalala

Ivy Metaga said...

Nort:
hihi...kalo cam tu apa kata suruh pakcik tu duduk, mst pakcik tu lagi suke hihi..

nagaperang:
ooo..lanca, baru sy tau hihi, tq naga for the info, bole2..nt kalo dah kenyang mkn kelupis tu, naga plak yg kayuh huahuahua...

helena's said...

saye kan nak sgt naik beca,,tp kesian+takut nak naik,,kesin sebab yg bawak tu org2 tua,..takut sebab macam nak jatuh,,hehehe

ivy dok sibu ke??nt kalo dtg sane bwk hel jalan ea!hehe

Ivy Metaga said...

helena:
betul tu cikhel, rata2 yg bawa beca..org tua kan, kesian jak tgk diaorg kayuh beca tu..
aah..dok sini, bole bole..kalo cikhel dtg roger2 lah kite, nt bw cikhel jalan2 pusing2 sibu hihi..