Sunday, August 30, 2009

Saying Goodbye & Lundu

Pagi ahad, dalam jam 7 a.m my brothers and cousin bertolak dari rumah, mereka hendak pulang ke Miri dan seterusnya ke Lawas, dalam beberapa hari ini, I sangat happy kerana semua adik-beradik ada pulang ke Kuching untuk melihat keadaan daddy, semenjak ada kerjaya masing2, amat jarang untuk kami dapat berkumpul pada waktu yang sama

MORNING AT HOME
*
*
*
Brother Eric
~ ok masa ni, I gurau2 dengan Eric, "Macho guy with a pinky bag hahaha"

Saying goodbye and vroooommmmm.... have safe journey!!!!


Dalam jam 11 pagi, kami berempat iaitu I, daddy, mummy dan sis Irene bertolak dari rumah ke Lundu atau London bak kata blogger Mr. Audio ehek, kami ke rumah tunang abang iaitu sis Herin kerana family dia ada mengadakan kenduri kesyukuran

AFTERNOON AT LUNDU
*
*
*
A gift for Sis Herin

I love all the foods *wink*wink*

masa untuk makan

Montok
Ini adalah montok, hurmmm... kalau I silap tolong betulkan yer, ini adalah salah satu makanan tradisional kaum bidayuh di Lundu, rupa montok agak sama dengan kelupis iaitu makanan tradisional kaum Lun bawang, klik sini untuk entry tentang kelupis

Bezanya, kelupis menggunakan beras pulut, manakala montok pula menggunakan beras biasa, jadi bila memakan montok ni, rasanya seperti makan nasi cuma nasi yang berbungkus dengan daun ini sedikit wangi, makan dengan kari sangat lah sedap yum yum yum....

I bertanya kepada pakcik2 yang merupakan penduduk kampung disitu " apakah nama daun yang digunakan", mereka memberitahu yang nama daun itu ialah daun minyak, manakala daddy pula cakap kaum lun bawang memanggil nama daun ini ialah daun kerukup

oh satu lagi yang unik tentang montok ini, selepas dibungkus dengan daun, montok tersebut akan dimasak dalam buluh, berbeza dengan kelupis yang dimasak secara stimkan sahaja

Kuih Tumpik, lemang, montok
~kuih tumpik juga merupakan kuih tradisional kaum bidayuh di Lundu, rasanya sedap

Sebelum pulang, sempat lagi kami terjah pokok buah mata kucing milik keluarga Sis Herin, pokoknya rendah sahaja tapi berbuah dengan lebat, tergoda mata I melihat buah2 mata kucing yang gemuk dan masak hehehe, here few pics....

Buah Mata Kucing

Sis Herin's mum & mummy

Daddy & me

Together with sis Herin
~rendahkan pokok buah mata kucing tu, tapi berbuah lebat

My Hero
~amboi bergaya sakan dengan kacamata hitam heeeee...

Peace before we go

I nak ucapkan selamat menyambut Hari Kemerdekaan kepada seluruh rakyat Malaysia, bersama2 kita bersyukur atas semua rahmat, keamanan dan kejayaan yang telah dikecapi oleh negara kita yang tercinta

p/s: next entry I update tentang Sematan pula yer......

20 comments:

SuFy said...

wah, sis promote2 srwk wo..haha, gud2...salam merdeka...

Caynie De said...

seems dat daddy dah sihat..hihih.. yeah..his a strong guy babe

khaLifah feDi said...

waa buah mata kucing sedap tue ivy!!!
emm montok tue klu kat jb makneye pompuan yg kiut biut lho hehehe

Fadhlah said...

wah....sedapnya mata kucing tu..kat sini pon tgh musim sekarang nie...

Dj Epoi said...

Ivy.....

Gua suker ngn Kuih TUMPIK tuh!!
Huhuuuuuuuuuuuu ada gak kuih tuh kat sana eik?

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan juga buat seluruh Keluarga Lu disana..

azman shah said...

montok ?hehehe

joegrimjow said...

slamat merdeka jugak cik mentega
eh metaga

richamoody said...

aich..aichhh dady dah baekan!!!

btw kenapa buah itu namanya mata kucing ak?????

Ivy Metaga said...

Sufy:
hehehe..mesti promote kat kawan2 yang tinggal kat negeri2 lain, sufy promote lah sabah plak heeeee...

caynie de:
ya...much better this few days...=)

kf:
aah..skrg musim buah mata kucing kan, heehehe..owh kat jb montok maksud ppuan comel ke...alahai...

fadlah:
hurmm..sedap cuma isi kurang tebal saja hehe

dj epoi:
tq..selamat hari merdeka juga buat dj epoi sekeluarga...
aah..kuih tumpik nih pun bnyk kat sarawak =)

azman shah:
owwwwhhhh....hehehe apa tu azman lalala

joegrimjow:
selamat hari merdeka juga enchek joe =)

Ivy Metaga said...

richamoody:
daddy ada baik2 suda, cuma mau jaga kesihatan
nama buah tu memang namanya buah mata kucing, tapi ndak tau darimana asal usul namanya hehehe, mungkin rupa isi nya seperti mata kucing hehehe

Krisno said...

wah haha...sukanya makan buah mata kuching..

Monkey D Luffy said...

memang macho kalau guna pink

errr... buah mata kucing tu pos ler kat aku

Black Water Edition said...

ooo rupa nya di london ko yaa ivy...hahaha

designationjazz said...

hah! montok? x pernah dengar punn.. Setauk mek montok maksudnya badan berisi hampir gemuk tap belum dikategorikan gemuk. Tp unik lah masak dlm buluh.. Biasanya mek stimkan ajak dan makei beras pulut.. Huhu mok try lain kali.. Tergoda mek nangga buah mata kucing ya sb ia salah satu favourite fruit..:-p

cik nana~ said...

oh tidak... banyaknye makanan.....
dugaan nihhh

Si Pari2 Kecil said...

waaaa~~~

makanan tu mengoda aku iVy~~~~

Si Pari2 Kecil said...

op3!!!!


sesungguhnya aku bpuasa...


lalalala~

Ivy Metaga said...

krisno:
suka suka..kalo yg gemuk2 tu lagi suka hehe

monkey d luffy:
owh nih mst luffy suka pake bag pink juga kan :p

black water edition:
auk di london kmk tek lalala

designationjazz:
kmk bertanya bnyk kali ngan pakcik2 ya nama montok ya, sidak padah montok hehhee, kmk terus senyum jak dgr.., auk unik kan masak lam buluh, mun kelupis di stimkan jak
mun buah mata kucing tok gemuk2 mmg kmk suka ya hehe

cik nana:
ampunnnnn..nana...

si pari2 kecil:
pari2 mana bah ko ni menghilang saja hehe, terbang jak keja ko ni ya...
takpe jap lagi nak buka puasa tu heeee...

lvynana said...

banyak nyer makanan, bertuah nyer hidup ;)

Ivy Metaga said...

ivynana:
hihi...makan puas2 selagi boleh...