AT THE MARKET
*
*
*
*
*
*
*
Buah Dabai
Tempoyak
Ulat Sago
I ambik gambar je, tak pandai makan, tapi orang kata sedap dan berlemak rasanya
Hasil beli-belah, berplastik2 hehe
My cousin Kule sibuk mencuci & mengemas
Our Chef of the day, my cousin Jaime
Kerang masak kicap
Akhirnya, makan kerang untuk menguatkan daya ingatan, bak kata Gary hehehe
I makan sampai perut sendat
Sambal Petai
Di Sarawak buah dabai memang dikenali ramai dan banyak dijual disini bila tiba musimnya, rasanya sekarang musim buah dabai, kerana ramai juga penjual yang menjual buah dabai pada hari tu, tapi agak mahal juga mungkin disebabkan musim buah dabai baru bermula, RM25 sekilo dan RM22 sekilo
Petai
Mereka bertiga suka makan petai, I seorang saja tak makan hahaha, kalau sambal udangnya I makan, janji jangan makan petai jak
oh pedasss!!!Mereka bertiga suka makan petai, I seorang saja tak makan hahaha, kalau sambal udangnya I makan, janji jangan makan petai jak
Tempoyak
Ulat Sago
I ambik gambar je, tak pandai makan, tapi orang kata sedap dan berlemak rasanya
Hasil beli-belah, berplastik2 hehe
My cousin Kule sibuk mencuci & mengemas
Our Chef of the day, my cousin Jaime
Kerang masak kicap
Akhirnya, makan kerang untuk menguatkan daya ingatan, bak kata Gary hehehe
I makan sampai perut sendat
Sambal Petai
Sedap tapi terlampau pedas, terlebih cili padi, semua orang mengeluh kepedasan, walaupun pedas bantai jelah kalau dah sedap, panas perut gara2 penangan sambal, bagi nama sambal petai berapi lah hehehe
Masa untuk makan!!!!....
Hari sabtu yang mengembirakan, kami menghabiskan masa waktu malam makan bersama2, walaupun semua masing2 kepenatan, hari ini Kule dengan Jenny dah pulang semula ke maktab, will gonna miss them and can't wait to see them again next friday yahoooo.....
27 comments:
ivy..
buah dabai tu buah ape?ulam2an ekkk?
pastu Tuya 1st time nih tau ade resepi kerang masak kicap..hehehhe..nampak sedap..
sama la kita,x makan petai..
bau dia mcm racun..huhuhuhu
ulat sago tu mmg x pernah makan n x sanggup nak makan..
mcm ne tah kan rasanya..
buah dabai..xpernah dgr la ivy...
petai ..dilot pun xgeti makan..hehe..
ulat sogo tu lgla...xtermasuk nak makan..
Tuya & Dilot:
oh tak pernah dengar buah dabai, sebab buah dabai kalau tak silap hanya boleh didapati di sarawak, nanti akan sy buat entry ttg buah dabai yer
cikgu tuya, kalo kerang masak kicap mmg sedap, selain digoreng dengan kicap, kena campur dengan cili kering dan juga bahan2 sambalyg ditumbuk dan digiling..=)
sy pun tak makan petai, tapi kalau sambal yg di goreng sekali dengan petai tu sy makan janji jgn gigit petai tu je hehe
ulat sago sy pun tak makan tapi merupakan salah satu makanan yg agak popular juga disarawak, sy pun tak tahu macam mana rasanya sebab tak pernah nak makan, tapi my cousin yang pernah makan kata sedap
hmmmphhff..
*sambil menutup idong sbb tercium ivy yg berbau petai
i love kerrangggg!! :D
*drool*
uuhh...ahh..ulat sago makes me geli-geliman weiii..hahakss!!
btw sis, anun bala?? huhu
long time no hear~
wahh..promote2 sis..ehehe...teringin p srwk lg..hurm..:-(
petai?sekali sekali mama ngap juga...
buah dabai tu kat sini pggil buah "keriang dot".. mama tak suka sbb kesat rasanya...
sen:
hahaha...brrruppp...sik da bau lah sen hehehe, kmk sik makan petai ya, makan sambalnya jak..
marcella:
kerang sedap kan, lama tak makan, ya lah sekali makan sampai perut sendat
bala do cella, ya long tine no hear from you and glad that u back...
sufy:
uihhh..sy nak promote supaya sufy tak sabar2 nak dtg sarawak lagi lah ni hehehe
dtg lah ke sarawak sufy
mamaqaypo:
ohhh...buah keriang dot, chantek nama tu hehe, sy suka makan dabai tapi tak kerap sebab rasa nya yg kelat, ntah cam mana nak describe rasa nya hehehe, cuba baru tau kan mama..=)
adehhh..adehhhh...sedapnyerrrr...best juak mun dpt makan rami2 especially during weekend.. teringat waktu marek2 masa g market sibu...dabei ya, oooo...kuar air liur....
ulat, dabai benda yg baru tu heheh
ha ha!.. akhirnya makan juga ko kerang goreng kicap yer.. Buah dabai... my favouriteeee.. ada sigek gi buah kedak ya, namanaya buah Kemayau..cuma rasanya ada masam sikit. Mun sibu xda, ko carik kat serian hu hu.. Petai gue x minat, ulat sago... he he gue pernah makan dan terus badan gua jadi alien.. alergic! ahark hark!! :-p
kelebar malam:
auk best mun rami2 makan, rasa meriah jak hehe, di kuching ada org jual dabai ka time tok oh??
azman shah:
owh..kalo cam tu dtg lah ke sarawak, pasti bole kenali benda2 yg baru hihi
designationjazz:
auk..lepas ktk padah kerang goreng kicap ya, lalu lah p cari, ney lah tauk pas makan ingatan lebih kuat hahaha, owh buah kemayau hampir sama kah rupanya??
hehehe..kmk pun sik pande makan petai ya, mun makan sambalnya jak sik kisah kmk, janji petai ya sik di makan..
auk rata2 org yg makan ulat sago ya allergik kan, macam my brother dgn my dad, badan bole jadik alien juak...=)
lamak dah sik merasa buah dabai ya...pos2 juak ke sitok..hehe..
bagus2..dah pandei masak..hehe
owh sis !! sdapnyer menu2 itu especially sambal udang petai...nyammm~
Hello Ivy, I will eat all sambals, but not petai, ha ha.
I remember old days flying MAS and we will always know when someone had eaten petai for dinner.
Love your gambars here, though have not seen buah dabai before.
Have a nice day, Lee.
waaa..ivy dan makanan lg..eii i x penah dgr lg durian antu:))
waa..i suke sambal petai!!
wah cam best jer pasar kat sana...durian tu pun nampk cam sedap jer
makan sik jemput aku ke?
sedap pa sambal petai tu..
ulat tu makan mcm mana ek?
Lauk lauk yang u masak tu untuk one meal or 3 meals,,nampaknya banyak lol...
hey buah dabai nampaknya cool, cannot find it here,, can send some over ka?
take care ivy, be back again
am-rie:
auk skrg musim dabai, berapa kilo ktk mauk, kelak kirim berkilo2 hehee
ummie hanie:
tu lah sambal udang tu sedap, tapi petai sy tak makan hehehe
uncle lee:
if uncle come visiting sarawak again, hopefully u can see the dabai fruit hehe..
kiwi bulan:
uih..mst kena rajin makan kiwi hehe, durian hantu mst kiwi pernah nampak kan, cuma nama bagi tiap2 negeri lain2 kot...
yg ni durian yg warna isi nya oren2 kekuningan
miz fieza:
pasar ni mmg sangat besar dan pelbagai brg2 mentah dijual hehe
durian tu mmg sedap tapi harga nya mahal huhu
black water edition:
jom makan hehehe
dah jemput ni
fadlah:
mmg sedap, tapi petai je sy tak gigit fadlah hehe
ada org makan ulat tu mentah2, ada yg masak dgn tempoyak dan juga goreng..
mrk kata berlemak
eugene:
utk 4 org makan, banyak kan hahaha, but glad that all of us can finish all the foods hahaha
selalu buah dabai mmg didapati di sarawak saja, dan ikut musim..tapi skrg kat negeri lain pun ada cuma tak bnyk kot
u too take care, plz come back hahaha..
emm kf pun suke sambal petai dgn sambal tempe..!!!
sambal udang petai tu. sedap nyerrr!!
pernah gak makan buah dabai, abg yg jadi cikgu kat Song bawa balik ke sini. Dah lupa rasa dia mcm mana. ahaha
Alamak...mengiurkan...sedapnyer buah petai hehehe..
kf:
hehehe..alamak sambal tempe, lama dah sy tak makan kf, huhu nak g cari ni
mohd ariff:
owh, abg ariff mengajar di song rupanya, jauh juga yer, napa ariff tak nak ikut abang g song hehee...
krisno:
hehehe..alamak sy makan sambalnya aja, petai tak nak gigit lalala
buah dabai tu buah ape???mcm kurma je bentuk die...pastu ulat sago tu bley mkn ker??x geli ker???
bee:
bee buah dabai tu bukan buah kurma hehe, kalau bee ada datang sarawak pasti bee berpeluang melihat buah dabai, rata2 kawan2 sy dari smjug tahu buah ni kalau pernah berkunjung ke sini, ulat sago tu amat terkenal di kalangan kaum melanau, ya mmg boleh di makan, sy pun tak berani makan bee, geli gelemen tgk ulat tu gotang2 hehehe...
tapi org yg dah makan cakap sedap
Post a Comment