Wednesday, July 22, 2009

Telur Telor Telur

Selepas membaca entry dari blog Aram Ngetu @ MCM tentang cara mudah untuk memasak telur tanpa air yang banyak dan tanpa api dengan menggunakan rice cooker, sila klik sini untuk membaca entry dari blog beliau, tanpa rasa ragu2, I terus mencuba, mungkin ada dikalangan teman2 blogger di sini dah tahu awal2 tentang cara2 masak telur dengan cara ini, tapi adohaiiii..... I baru tahu cara ni hak hak hak

Basahkan tisu dan telur, tutup dan tekan cook

Lepas bunyi Taakkk, buka penutup macam ni lah hasilnya, tisu pun kembang sekali hehehe

Tadaaaa... dah masak, I suka makan telur rebus dengan kicap manis nyum nyum, eh eh ni bukan telur rebus dah ni telur elektrik hak hak hak


p/s: Jangan makan telur banyak2 yer, nanti kalau kentut harum semerbak tuh, pencemaran udara, sendiri cium bau takpe, jangan kasi orang lain menyedut udara yang sama suda kekekeke...:p

**oiiitttt...ivy mana ko mau larikkkk.....tarik balik statement kentut....

36 comments:

[h]einsen said...

ptt la ada ada bau2 yang plek jak dlm blog tok..ishk2~~

AmirFX said...

wahhh.. kmk pun bok tauk juak benda tuk.. Nang best lah dgn guna tisu dan periuk karan jak.. hehe.. Berik nama telur tisu jak lah... haha..

TuYa said...

Tuya pernah dengar n tau cara tu tp x pernah cuba..
wahhh!!!eksperiment yg berjaya ye ivy..
kentut tu sihat..tapi kalau dah melampau bau bangkainye,tu dah jadik pencemaran..heheheh...

MaMaQaYPo FaMiLy said...

uik.. makcik baru tahu cara ini.. menarik jugak ni!!

p/s: jgn KENTUT .. nanti org lari... :P

khaLifah feDi said...

owh baru kf taw arr ivy cara nie..eh tapi heran sak mc ne rboleh masak ekk?

akn dicube ea..makaseh ea..!!!

p/s:-ndakapa gas metana tue bgus..klu ndak ti kita saket taw..hee~

designationjazz said...

Ahahaha!...ko lah gadis plg lawak pernah ku temui... Mun mok kentut pun pegi lah toilet ka.. x or perasan kikiki..

aYu said...

ha?
waa.kalau xde gas..
leh gak makan ek..
lauk telo tisu..ekekkee

f.loren said...

nasib sik angus oo tissue yaaaaa haha stael juak.

Rosy Daisy said...

wahhhh hebat~ telur letric.. :) ku maw cuba jugak ar~

ahaha~

f.i.e.z.a said...

part kentut ya alu tetak sorang mek d cluster tok.haih.haha..
mek suka juak telo rebus.hanco2 kan put some mayonis n peppers then sapu kat roti.yummeh!

Willie said...

Bau kentut kelak...hahaha

MCM said...

hahaha....tahniah Ivy kerana berjaya mencuba masak telur letrik hahaha...mudah kan...

Ivy Metaga said...

einsen:
harum kan bau sitok lalalala

amirfx:
cobalah amir, bestkan sik perlu tgu air mok panas, auk lah nama telor tisu ok juak ya hehe

tuya:
ya sungguh berjaya, rasa macam saintis yg terer plak hehe

mamaqaypo:
sila lah cuba mama, simpan bnyk2 telur, nt kasi hero2 kecil mama makan =)
kentut boleeeee...janji cium bau sendiri suda :p

Ivy Metaga said...

kf:
sebab haba yang panas tu kot telur tu masak ngan sempurnanya
sila2 coba & moga berjaya :p

designationjazz:
aihhh..mun toilet ya jauh gine lah, kelak sik sempat lari melepas di tgh2 jalan kelak hahahaha

farah loren:
mun tisu ya sik di basahkan, bole angus kali sebelum telur ya masak hehehe...

Ivy Metaga said...

roisy daisy:
sila coba lyne, masak bnyk2, nt sy join makan sekali wokey...:p

fieza:
hak hak...iboh tetak smpi terkentut, kelak bau harum semerbak..
uihhh..sandwich telur nang nyaman ohhh..

willie:
larikkkkk jauh2...ada org mok kentut nih heehhee

MCM:
mudah owh, TQ sebab sharing ttg info ni, interesting hihi

designationjazz said...

alarrr.. mun toilet jauh.. kentutlah dalam beg plastik ka, dustbin ka atau berdiri kat tingkap eksyen nangga luar.. Byk gi alternatif, x pat tulis byk kelak ditiru bloggers lain lalalalla.. :-p

helena's said...

eh!ivy saya baru tau la..ahahah senang nye..hehe

ya ampun,,kenape tatau sebelum ni..kompom jarang maso dapo cikhel neh..kekkee

Ivy Metaga said...

designationjazz:
hahaha..kalo pake plastik ngan dustbin ya sik sempat, kalo diri tepi tingkap ya sempat, tapi mun angin ya masuk dalam office..alamak pencemaran udara, lagi2 dalam aircond...oh tidakkkkk...

helena:
hehehe..mudah kan cik hel, apa kata cikhel mencoba plak erkk..

Krasz bAtu said...

boleh try gak cara nii

Big Momma said...

jimat..jimat..jimat air..:)
kelak coba...

khaLifah feDi said...

owh begitu ker? baik tiplg ke umah mo dicuba..

p/s:-ivy mo kasi taw..yup mmg benar itu wajahku..hee~ bagaimana kamu ndak pengsan ?
ops cpt2 save pic itu sbb kf akan padam dlm tempoh 48 jam dari skrg hee~

HonEyBuNNy said...

waaaa//....ila pn nak wat ah cmne..ihihi

am-rie said...

ada idea nak masak telur camtok..hehe

Ivy Metaga said...

krasz batu:
sila lah cuba, amat mudah kan hehehhe..

big momma:
auk amat menjimatkan air hehe

kf:
wokey..kalo dah cuba kasitau aaaa...
owh..bagus2 sudah terungkai misteri wajah kf..=)

honeybunny:
buat jgn tak buat ila..

am-rie:
ya lah, mmg kreatif juak org yg polah idea tok hehehe..

Krisno said...

Patui ler aku tercium bau telur nih...then i masuk blog yg mana ada bau telur...

Uncle Lee said...

Hi Ivy, wow! I learned something new today from you. Must try as I too love eggs, but more 'over easy' or' sunny side up' as we say here.
I will put soy sauce abit, and two drops of tomato ketchup...ha ha.
Have a great week, Lee.

kiwi-bulan said...

takot i nk mkn telur u nie ivy..ade letrik=))

Ivy Metaga said...

krisno:
tq sebab singgah sitok, hahaha..bole tercium bau telor sitok, uihhh..ada pencemaran udara dalam blog tok...larikkkkk...:p

uncle lee:
hehehe...yes it easy uncle lee, and you should try this method...
u too uncle lee,m have a pleasant week wit your love one

kiwi bulan:
oooo...takut nanti rambut berdiri lepas makan yer sebab ada letrik..
ni telur elektrik cepat dan sedap dimakan kiwi lalalala

DilOt said...

haha..habesla kalu kentut yang semerbak harum tu...

[S]itie [B]Um [B]Um said...

sehari jgn lebih 2 biji telur tau! kolesterol!

neezareef said...

nk mkn telur rebus boleh jugak dikukus tanpa merebus

-Si PiccoPicca- said...

waaa...saya mahu try lah...
tapi tak ada telur kat umah, tunggu owang beli telur, baru saya try cooking telur....yahuuu!!

Ivy Metaga said...

dilot:
hehehe..harummmmm..

siti bum bum
hehehee..kalo buat sandwich, kena pakai lebih dari 2 biji telur macam mana lah tu lalalala
tq singgah sini..;)

neezareef:
aah kan..=)

piccopicca:
hehhee..mun masak bnyk2 k...
sila coba, moga berjaya hehehe..

atok said...

haha lwak gyla.
tp berkesan lakk. eheh

Ivy Metaga said...

atok:
berkesan, tq singgah sini atok, aikk...atok tapi umur masi muda lagi tu lalalala

Online pregnancy test said...

I have two banty hens sitting on a pile of eggs together side by side, but there are too many eggs under them to keep warm at once. Every day as more eggs are laid by other hens they scoop those in the pile and sit on those as well. I thought i would mark 6 eggs with stickers and call it good. That way every morning I can go get the fresh eggs and know which ones are fresh. Will the hens take offence to the stickers on the eggs? Are there any better ways to mark them?