Monday, July 6, 2009

Borneo Cultural Festival 2009

Selepas keja, dalam jam 7 lebih, I dengan my best friend @ geng otai Boy serta 2 orang kawan dia pergi ke Sibu Town Square yang bertempat di belakang bangunan Wisma Sanyan, setiap tahun Borneo Cultural Festival akan diadakan di Sibu, tahun ini Festival ini telah diadakan bermula 3/7/2009 hingga 11/7/2009, Perdana Menteri kita telah datang untuk perasmian festival ini, kalau teman2 nak datang, sila lah datang, bermacam2 acara akan diadakan setiap malam

Jadi, malam ni I ambik peluang untuk berjalan2 ke festival ini bersama rakan2, meriah dan sangat lah ramai orang, kami kena parking kereta jauh dari tempat festival diadakan, kalau tak silap kami kena berjalan 100m hahaha, tak lah jauh sangat kan, belok2 ikut bangunan2 kedai2 yang berdekatan, kira terasa dekat juga lah tu

Kerana lapar, kami menjamu selera dulu, makan kepak ayam panggang, rojak dan minum air kelapa, lepas makan kami berjalan2, melawat2, mencuci2 mata di setiap gerai2 yang ada, funfair pun ada, bermacam2 gerai, gerai makanan cina, melayu dan juga etnik2 yang lain, macam2 ada, sini ada few pics, minta maaf banyak2, blurrr..... pics sebab pake camera Hp jak ha ha ha...., layannnn jak....

Kepak ayam panggang

Gerai2 berderetan di sepanjang laluan jalan kaki

I suka tengok niiii...

Wisma Sanyan di waktu malam,
pentas persembahan terletak di padang


alamak tak nampak pun manusia2 kat padang tu ho ho ho

Lembaga Pelabuhan Rajang Sibu
lampu2 kat bangunan ni tak selalu di pasang, kecuali ada sambutan festival sahaja


AKSI MODEL-MODEL
*
*
*
*
makan aiskrim sebelum pulang

Dalam jam 9 lebih, kami pulang, nasib hari tak hujan, hujan renyai2 jak, tu pun sekejap, kalau ada teman2 nak datang ke festival ini, sila2 lah datang sebelum 11/7/2009 ini yer, ok sampai sini saja laporan, I rasa penat, mengantuk tahap gaban, jommmm...tidoooo!!!!...


23 comments:

Uncle Lee said...

Hello Ivy, nice blog you have. I enjoyed looking thru your very nice pics.
Have always loved Sabah, Sarawak and the beautiful people there.
Can see you having a real swell time.
Have a great week and keep a song in your heart, Lee.

khairul onggon said...

waahhhhhhhh... ivy, kmk rinduuuuuuuuu sibu huhu...

Monkey D Luffy said...

ada awek2 menari tak?

[h]einsen said...

aaa..lamak dah sik melawat sibo..

Audio said...

Hello Ivy, nice blog you have. I enjoyed looking thru your very nice pics.
Have always loved Sabah, Sarawak and the beautiful people there.
Can see you having a real swell time.
Have a great week and keep a song in your heart, Lee... eh! salah. Audio ehek yerRRr abis ayat urang kenak paste kotan malas nak naep ehek XD

Ivy Metaga said...

Uncle Lee:
Thank you so much for dropping by at my page, yes im having good time during this borneo cultural festival
wish you good and pleasant weekend too..=)

khairul Onggon:
mun gia datang lah oh masa festival tok, mesti ktk dapat snap pictures yang kacak2 hehehe

monkey d luffy:
uihh..awek2 menari??...ada2 cuma sy tak dapat ambik pictures lah luffy sebab pake camera hp jak haha

einsen:
bah jom lah singgah di sibu hehehe

audio:
hahaha..adohai copy and paste komen org, bijak2 di kala mood malas menaip ya datang kan kan hahaha

AmirFX said...

Gmbr last abis ya kmk geram gilak... Ishh2.. Nang nyaman lah eskrem ya....

Ivy Metaga said...

amirfx:
hehehe...jom lah makan aiskrim, kenak sik geram tgk gambar kepak ayam ya lalalala

khaLifah feDi said...

uiks dh mlm2 pun mam eskrim ea..ivy hahaha=)

Ivy Metaga said...

kf:
hahaha...makan aiskrim sodapppp...:p

kiwi-bulan said...

ivy ade bakat jd model tractor..wakakaka=))
makan jek ivy nie la tp x gemok2 gak..x aci~

DilOt said...

ivy jadi wartawan ngan model sambilan eh..hek3x...

aiskrim sedap..tp mlm??oh tidak..

*wink wink* said...

best nya kak ivy!mek mok g kat cya juak...c ya there ya! =)

Ivy Metaga said...

kiwi:
ada bakat ka hik3...pas nih mok jadik model lain lagi kekekeke...makan jgn tak makan..:p

dilot:
aaa...perasan jap jadik wartawan hahaha, dilot bila makan tak kira malam siang, aiskrim telan jak hahaha

wink wink:
uihh..mena ka, hari bila datang, mesti ktk dapat snap2 pictures yg kacak2 kelak oh...bestttt...i love all your pictures, jeles tok hahhaahaa

helena's said...

ivy~rasa macam best gila jak,,bile mau bawak kamek??

Ivy Metaga said...

helena:
bila2 pun boleh, datang sini naik belon, atau tgu cikhel kawen dulu hehehe, macam mana lamaran tu?? di terima lalala

BeMiE said...

memang cm model... model tractor...

green said...

waa..enjoy nampak..
nway tq so much for dropping by at my blog..
i luv you sis!!!

Ivy Metaga said...

bemie:
hahaha..model tractor pun jadik lah :p

green:
bak kata puteri, "kita enjoy"
luv u too mua ha ha ha

Mohd Ariff said...

wahhh best nyer..

*nnti nak makan kepak ayam gak.. sape tau boleh terbang nnti, boleh sampai ke sibu. hehe

Ivy Metaga said...

ariff:
lama dah tak makan kepak ayam panggang ariff, semalam jak makan puas2 hehehhe, ntah berapa kepak kena telan, jom lah terbang ke sini ariff, kita g makan sama2 lalalala

salam said...

pesta kebudayaan borneo, tidak menggambarkan suasana budaya di swak...apa yg menonjol hanyalah org2 cina...mane pegi nya org iban, melayu, melanau...kalau nampak pun..ciput jerk..nampak sangat kaum bumi d sibu dipinggirkan...BCF bukan lah pesta kebudayaan borneo..tetapi hanyalah pesta untk bukak funfair n org2 cina jer..pastu jual brg mkn ckit2...pirahhh...

Ivy Metaga said...

salam:
hurmm..kemungkinan besar betul juga yang dikatakan oleh anda, tu yang menghairankan sy, kenapa BCF tidak diadakan di bandar lain selain sibu oh???
mungkin sebab utamanya juga sibu ni kebanyakaan kaum cina yang terbesar berbanding kaum2 yang lain

sebenarnya bergantung kepada aktiviti yang telah diaturkan, sy lihat ada kala ok, ada kala tak ok hehee