Tuesday, July 28, 2009

Kejar Pelangi Itu

Dulu masa kecil, I dengan abang akan berasa teruja apabila melihat pelangi muncul selepas hujan, kelihatan cantik rupa pelangi dari jauh, begitu tinggi di ruangan udara

Tiap kali pelangi muncul, kami berdua akan berlari2 ke arah anak sungai, sanggup kami berlari merentasi padang sekolah yang luas, demi mencari penghujungnya pelangi

yang uniknya, tiap kali pelangi muncul, kelihatan dari jauh hujung pelangi akan berakhir di kawasan sungai...

ketika itu, abang sering berkata kepada I

"pelangi tu mahu minum air dari sungai, tengok mesti pelangi tengah sedut air tu,"

Dulu waktu kecik2, 100% I percaya cakap abang, kalau fikir balik mana ada pelangi minum air hahahaha....

yang lucunya, tiap kali kami sampai di sungai, penghujung pelangi memang tidak kelihatan dengan jelas, cuma kelihatan dengan jelas apabila di lihat dari jauh

tapi kami berdua tidak pernah berputus asa, tiap kali pelangi muncul, kami akan teruja untuk mengejar penghujung pelangi...

bila di ingat2kan balik, memang budak2 imaginasi tinggi sikit hak hak hak

24 comments:

cik nana~ said...

hari isnin lepas bile naik kapal terbang, pelangi bawah kapal terbang yang saya naik. terujaaaaaa... ehehe

joegrimjow said...

org ckp
sentuh kaki pelangi xelok
tapi...
xpernah pon sentuh
n rasanya xley kott

AmirFX said...

kmk ada nak pegang pelangi juak dolok time kecik.. tapi setiap kali nak pegang mak dah bisin madah iboh nak carik pelangi.. alu terkuburlah impian kmk.. haha..

Willie said...

Org cakap kat aku dulu, ujung pelagi ada emas. Mun dapat pergi, jadi kaya. Punyala bodoh aku percaya dulok. Al maklumlah aku gi kecik masa ya.

designationjazz said...

he he teringat mek masa kecik, dolok org madah xboleh tunjuk pelangi, takut jari bengkok.. Xda punnn... Tp mek perasan sigek jak, ktak adik beradik duak org jak kah?..

Rosy Daisy said...

orang ckp dont point ur finger to the rainbow, nnt jari kudung.. cube ivy try eh.. then u let me know~

SEN said...

haha..sggh comel skali..

Ms Tikot said...

Kmk selalu carik cney ending pelangi, cney ending pelangi nya owh?

Benrauf said...

Aku dah lama tak nampak pelangi. Tapi aku still ingat the last time I saw rainbows, they come in pair. And they are so beautiful. :)

helena's said...

ivy nak gelak jap buleh?wakakaka ade pulak pelangi minum air..hehe jgn mara ha~llalala

Ivy Metaga said...

cik nana:
oh yer ke, kalo sy nampak mst sy teruja sekali hehe..

joegrimjow:
yer rasa2 nya samapi bila2 pun tak kan ada org berjaya sentuh kaki pelangi, pelangi mana ada kaki lalala..jgn marah joe, gurau japppp...

amirfx:
hehehhee..tapi mmg sik dapat pegang pun pelangi ya kan, dolok masa kecik, suka siram air ke arah sinar matahari, ada biasan kedak pelangi..teruja juak tgk walaupun ya bukan pelangi kat langit hehe

willie:
hehhee..adohaiii...tapi kan masa kecik2 apa padah org mesti kita cayak oh...

designationjazz:
auk kmk dolok masa kecik selalu juak di padah cam ya, ya lah sik berani tunjuk pelangi, mun tunjuk pake ibu jari boleh padah org sebab dah pendek sik lah nya bengkok ato kudung,oh kami adik beradik ada 5 org hehehe...

Ivy Metaga said...

roisy daisy:
lyne masa sy kecik2 dulu pun, org selalu cakap tak bole tunjuk pelangi nt kudung, tapi kalo tunjuk guna ibu jari takpe hehehe, sopan tunjuk aaaaa...lyne cuba tunjuk pake ibu jari selamat tu lalallaaa..

sen:
hehehhee...makaseh lalalalala

mstikot:
ya lah kan sine ndak ending nya, tapi dulu masa di kpg, selalu kmk tgk ending mst ke kawasan sungai, mun dari jauh kan macam minum air jak rupanya, bak kata abg kmk ya hahhaa

benrauf:
u so lucky saw the rainbows in pairs, seldom to see the rainbows come in pairs rite...=)

helena:
hak hak..bole bole gelak..sebab tu dulu masa budak2, imaginasi tinggi sikit..hehehe

azman shah said...

btl ke xlh tunjuk pelangi nnt kudung jari hehe

Krisno said...

Dulu-dulu masa aku kecik, nenek tua madah kalo tengok pelangi, buat hajat..tak buleh tunjuk jari, nanti jari bengkok..batang hidung pun bengkok skali hehehe..

MCM said...

kalau pelangi pendek macam yang aku nampak hari tu...macam mana tu ivy....tengok pelangi tu kat sini PELANGI PENDEK tiada hujung

Monkey D Luffy said...

haus kot pelangi tu

designationjazz said...

oh.. I c.. sb mek slalu baca bp ktak.. story ko dan abg ko jak he he..

Nolee Zahari said...

haha
sama la dengan nolee
suka sgt dok pergi kejar pelangi hehe

♥Miz Fieza♥ said...

sy suka pelangi..cita2 dulu nak jadi lawa cam pelangi..muncul bila tiba masanya

Ivy Metaga said...

azman shah:
selalu sy berani tunjuk dgn ibu jari je, sebab ibu jari dah pendek hehe, jari2 lain tak berani

krisno:
aaa..krisno pernah tak cuba minta hajat??? ada tertunai tak hajat tu hehehe, alamak kalo hidung bengkok macam mana lah tu lalalala

MCM:
dah kmk tgk pelangi ya di blog ktk, kmk sik pernah tengok pelangi sependek ya kan, tapi cantik hehehehe

monkey d luffy:
aah pelangi tu kehausan kali hehehe

designationjazz:
hehehe..ada story dgn adik beradik lain, cuma kmk mmg rapat dgn abg yg no.2 since young lagi, sampaikan org ingat kami kembar tak seiras hehe

nolee:
best kan kejar pelangi, sebab cantik =)

miz fieza:
hehehe..cita2 tu masih ada lagi tak fieza???? lalalalala

xuen adyla said...

ada harta x hujung pelangi

Ivy Metaga said...

xuen adyla:
ntah lah xuen, kalo xuen mau kita sama2 cari nak, kejar itu pelangiiii..lalala

Online pregnancy test said...

ckp people dont point ur finger to the rainbow, fingers crippled nnt .. cube ivy try eh .. then u let me know!

Online pregnancy test said...

older fathers madah kalo tengok rainbow, do not wish .. buleh point fingers, crooked fingers later .. it crooked nose stem skali hehehe ..