Wednesday, July 29, 2009

Malang Tak Berbau

Adohaiii..... terkejut bila kawan sama keja I terjatuh di tengah2 jalanraya gara2 mengejar anaknya Didi @ my little buddy yang comel tu, pagi tadi selepas breakfast di kedai makan tak jauh dari office, tiba2 sahaja didi berlari, kebetulan mumy dia nampak ada kereta nak masuk simpang, masa dia menarik tangan didi lah dia terjatuh, dah lah dia ni mengandung, I pula risau mana lah tau ada bagi kesan dengan baby dalam perut

Kawan I cakap dia ok, cuma punggung saja sakit, dalam kesakitan sempat lagi dia bergurau macam ni

"Ivy kalau kamu yang jatuh memang saya ketawa kuat2, sebab kamu pakai skirt hari ini, kalau jatuh mesti nampak hodoh lagi...."

I dengar terus ketawa

"hahaha..kalau saya jatuh, sampai bila2 pun tak mahu turun makan lagi"

"kamu ni sempat lagi gurau2, nasib saya tak mahu ketawa, kesian bah, kamu ok ka" I tanya dia banyak kali

I tengok kaki dia, manalah tau ada berdarah ka, lepas tu I nasihatkan kawan untuk pergi jumpa doktor, dan kalau bole simpan minyak panas dan urut di bahagian kaki dan punggung yang sakit

Dia cakap ok dan yang lucunya lagi, sempat lagi dia marahkan selipar yang dia pakai hari ni,

"Ini selipar memang saya mau buang sudah, banyak kali sudah saya hampir jatuh kalau pakai selipar ni"

"buang lah , beli baru" jawab I and I hope that she and the baby will be fine...

Ini lah orang kata "malang tak berbau"

Ini lah Didi yang semakin lama semakin nakal huhu,
hari ini habis dia di rotan mumy dia

29 comments:

Ms Tikot said...

Adoh.. kesiannya, kawan u jatuh dahlah ada baby dlm perut & kesian juak dgn Didi knk rotan oleh mummynya.

eugene said...

Sejak dulu, peribahasa "malang tidak berbau" ini,telah menjadi satu pedoman atau pun satu ajaran yang paling berharga bagi diri saya.

sampai sekarang, aku selalu menjadikan sebagai satu "way of life"

AmirFX said...

kesian ehh.. Nasib sekda apa2.. Didi ok juak ka? Nasib kenak rotan jak... Mun mak kmk tek alu kenak kerepak sekali... Pedih juak tinga nengar...

Willie said...

nakalnya Didi...kesian mummy dia.

cik nana~ said...

kesian mummy didi. harap2 mummy didi ok la

Ivy Metaga said...

mstikot:
auk kmk terkejut juak masa tgk nya terjatuh, mmg first yg kmk risau baby dalam perutnya, dahlah perut dah besar...jantung kmk rasa mok jatuh jak tgk sidak dua tgh2 jalan raya, auk kesian nya di rotan tapi ya lah nakal..

eugene:
ermm..ya kan, kita tak akan tahu apa yang akan terjadi, bila2 masa saja perkara yg tak baik akan terjadi, kena berhati2 dan bersiap sedia

amirfx:
didi ok nya, tiba2 jak berlari di jalanraya, ya lah mumy nya terkejut, kmk lagi lah terkejut sebab sik sangka sidak dua bole terjatuh juak, selipar kwn kmk ya kali licin, teruk juak nya di rotan mumynya, hurmm..makin nakal dah didi tok

willie & cik nana:
tu lah harap mumy didi ok, petang dia dah minta cuti half day, i hope she fine and the baby too...

Rosy Daisy said...

memang2... sume memang salah selipar..
muahahah~ mari lah kite ramai2 beli selipar baru~

xuen adyla said...

sian dia
wish she get well soon
i miss u ivy jie jie

Ivy Metaga said...

rosy daisy:
betul tu kan lyne, kita jalan baik2 pun kalo selipar buat hal, pasti akan terjadi hal2 yg tak patut terjadi, kesian kawan sy tu..
jom lyne ramai2 beli selipar baru, selipar jepun hehe

xuen adyla:
ya harap dia baik2 dan berehat di rumah
I miss you too xuen mei mei, sibuk yer bila dah mula study, study rajin2 xuen....=)

lvynana said...

Masa pregnant mesti pakai selipar yg sesuai, selipar hodoh pun sikda, yg penting selesa n sesuai. Harap semua nya ok.

designationjazz said...

Ish ish ish... nakalnyer... Sian ngan selipar ya.. Nya pulak jd mangsa keadaan he he :-p

Ivy Metaga said...

ivynana:
bbaru saja kol dia tadik, she said ok cuma bahagian punggung masi sakit
tahniah sebab ktk bakal dapat baby kan..=)

designationjazz:
hehehe..auk lah kesian ngan selipar ya, tapi kali juak lah selipar ya licin kali, walaupun nya jenis yg sik bertumit...ya lah kmk padah ngan nya pake jak selipar jepun yg ada di office ya..

.:kiwi-buLan:. said...

huhuu siannye mummy didi tu..nsib baek x bleeding..aiyak cmne kalu da didi suda dpt adek nnti..mau penin kpale mummy diorang

Fadhlah said...

kesian sama dia bahhh

am-rie said...

ivy, kitak tolong tarit idung Didi ya untuk kamek.. nakal gilak..mun sik dapat juak tarit idung uvy jak...hehe
sian maknya, dahla ngandung..sempat gik wat lawak...

Kelebar Malam said...

eee...sian nyer...semoga kawan ktk ya sehat and kandungannya pun sehat dan selamat... ermmmm, bila lagi nok makan nasi minyak kat sibu ooo.... heeee.....

Ivy Metaga said...

kiwi bulan:
hurmm..mmg kesian, dah lah perut besar, sy plak yang takut tgk kalo ada apa2 ka, nasib bakal adik didi ppuan, tapi kalo nakal macam didi tak tau lah, mak dgn sy sekali pening huhu

fadhlah:
iya kesian bah kan...

am-rie:
uihhhh...kmk siap cubit2 pipi ngan telinga nya sekali dah, sapa nyuruh nya nakal, auk kwn kmk ya sempat juak polah lawak, kmk tauk nya sakit, risau kmk ngan nya, nasib ok, cuma ya lah kaki ngan bhgn pinggul gik sakit

kelebar malam:
auk yg penting bby dalam perut ya ok
errr...blom tau lagi bila lah nasi minyak mok di hidangkan lalalala....mun tiba masa nya, akan di jemput mr and mrs kelebar heeeee...:p

nadxoxo said...

ciannya didi n mamanya. dua2 pn sakit. tp biasalah budak2 memang mcm tu kan :)

Encik Azizan said...

ni msti mumy die nkl jgk mse kck2..huhu

Monkey D Luffy said...

bahaya betul

helena's said...

aloh kesiannye,,saya da risau da,,bole pulak gurau lagi,,hehe

Felicia F. Ramzi said...

harap2 sikda pa pa lah ho.. didi nakalll

aYu said...

sape suruh didi nakal.. kecian kat mama die..huhu

DilOt said...

ciannya mama didi tu...

nasib baik xde pape..boleh lak tu gurau2 lg...:D...kalu dilot jatuh...1st mest tgk kiri kanan dulu..de org tgk x..hehe..

richamoody said...

hu..hu.. makciek kesian tu dia jatuh, hamil lagi!! tp finally bae..alhamdulillah!!

Krisno said...

haha..tapi cian juga..

Ivy Metaga said...

nadxoxo:
aah budak2 kalo dah mula membesar mmg makin lama makin nakal huhu

azizan:
nanti sy ty kat mumy dia, dia ada nakal tak masa kecik2 hehehe

helena & dilot:
tu lah sempat lagi dia gurau2, kesian tgk, dia pun sama tgk kiri kanan nak tau ada org nampak tak...tgh jalanraya tu, mmg org nampak

felicia, ayu, monkey d luffy:
tu lah didi nakal,mumy dia yg kesian, nasib dua2 baik2 saja

richamoody & krisno:
nsib semua baik2 saja, cian kan...

HonEyBuNNy said...

waaa....takotnya tgk org pregnant jatuh..kita lak yg wisau kn ivy...hehhe

Online pregnancy test said...

From the first, saying "The poor do not smell" it, has become a guideline or any one of the most valuable teachings for me.