Sunday, October 25, 2009

Pekebun Cemerlang haha

Semalam pagi hari Sabtu, I ikut keluarga pulang ke kampung, kami ke kebun buah milik keluarga, aktiviti ini kami lakukan tiap2 hujung minggu jika ada kelapangan, bagus juga aktiviti macam ini boleh kuruskan badan hahaha

Sejak dari sekolah menengah lagi kami adik beradik sudah biasa membantu my dad and my mum di kebun, terutama bila tiba musim cuti2 sekolah, ada pelbagai jenis pokok2 buah-buahan yang di tanam, ada pokok durian, nangka, cempedak, rambutan, pisang, nenas, limau dan macam2 lagi, masa pergi kebun semalam, pokok buah rambutan berbuah dengan lebat

I ada sempat snap few pics, I ada gaya jadi pekebun yang cemerlang tak hahaha, selain bekerja di pejabat, sekali sekala bekerja di kebun pun best juga tu, selagi tenaga masih mampu untuk bekerja, harus gunakan sepenuhnya betul tak, hasil pun lumayan kan kan.....

Sebelum bekerja, mulakan dengan senyuman lalala....
~ ada gaya seorang pekebun tak :p

Pisang

Rambutan

Buah Ciku

Waccaaaaa..... Masa untuk memotong hahaha...

Buah buatan malaysia pun sodapppp!!!
~ my brother Lee

My brother Lee membalut buah nangka, kena balut dulu sebelum terkena serangan serangga2 yang rakus hihi

RELAX TIME
*
*
*
My brother Lee & My mum reading newspaper
~ dalam hutan pun bole cari ilmu hahahaha

Peluh2 dah, habis rumput I tebas2 hehe

Jom minum coca-cola hahahaha
~ iklan free tak berbayar :p

My dad
Pokok pun boleh jadi tilam yang enak zzzzzzzz....

Sebelum pulang posing dengan buah dulu boleh


p/s: ok semua kotak2 I yang datang jauh dari Sibu tu sudah habis di kemas, penat mengemas tapi senyuman tak hilang di wajah melihat bilik dah kemas dan bling bling ok hehehe....ok will update soon!!!...





16 comments:

JT said...

my peberet!!! ciku!! mintak sket! heehehhe.. sine kebun ya ?

Ivy Metaga said...

JT:
hihi...oh peberet ktk rupanya,di singgai kebun family....=)

T.u.Y.a said...

bestnye ivy..
tu namanye baru la bebetul berkebun..
Tuya pun berkebun gak tau..
berkebun kat faceebook..wakakakakaka!!!
x mencabar langsung..haihhhh..

Ivy Metaga said...

Tuya:
cikgu tuya farmville kat facebook tu pun mencabar hehe, sy pun baru je mula berkebun di facebook 3 hari lepas hahaha..

Cik Cookie said...

Takut nak join Farmville kat fesbuk.Takut addicted.
Sonok kan berada kat kg.

pink_butterfly said...

bestnya ada kebun~

jeles i...

am-rie said...

Pekebun yang minum coca-cola ya macam letih benar jak..
Tapi macam pegi bekelah bukan berkebun..hehe

Krisno said...

hehe...rajin bekebun ya..banyak nyer buah..

Ms Tikot said...

Byknya buah rambutan...Masih warna hijau. Mun dah masak klk hantar ngan kmk juak. Hehehe.

Faizal n Fashitah said...

Wahhhhhhhh ada kebun buah ehhh. Lak mek balit kch lak...mbak mek gi kebun buah kitakkk aaaaa okehhh? XD

Ivy Metaga said...

cik cookie:
hehehe..bagus2...elak kan supaya tak addicted

pink_butterfly:
lamanya rama2 menyepi, tak lama lagi bakal jadi cikgu nih hehe

am-rie:
berkebun sambil berkelah hahaha

krisno:
aktiviti yg best nih hehe

mstikot:
bole bole..no problem..=)

faizal & fashitah:
wokey..no problem..=)

Willie said...

Hahaha...Rindok ati berkebun. Rambutan belakang rumah ku gik kaler hijau. Lom buleh makan gik. Ishk!

Ivy Metaga said...

willie:
sik apa, sik lama lagi bertukar warna nya, eh merah ka kuning =)

designationjazz said...

X sangka kta pandey bekebun ho?.. Ingat kan pandey Catwalk ja.. he he.. kat Bau rupanya kebun kita ya..
Kelak mek singgah sia mta buah rambutan, my fav :-)

Ivy Metaga said...

designationjazz:
kenapa tak percaya ke..hehehe..ingat sik iklan tv ya hahaha..auk dekat jak, di singgai, bole2..singgah jak, kelak kmk jual seikat rambutan hahaha

HonEyBuNNy said...

aiya....besh gk kn ada kebun...mcm2 ley tanam...syok2...