Monday, October 26, 2009

Kampung!!!!....

Kalau entry sebelum ni macam mana gaya seorang pekebun cemerlang hehe, sila klik sini kalau terlepas entry tu yer, dalam entry yang ni pula, I nak kongsikan apa lagi aktiviti yang I lakukan di kampung pada hari sabtu yang lepas

Dulu masa waktu masih bersekolah menengah, I memang suka habiskan musim cuti sekolah di rumah nenek, sebab pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan, suka membantu nenek dan datuk di kebun dan sawah padi, cuma semenjak mula bekerja, I agak kurang meluangkan masa dikampung, hanya pada waktu yang lapang baru lah kami sekeluarga pulang ke kampung

Here few pics yang sempat I snap


Buah jambu air

tadaaa...ini lah koko, fresh dari pokok hahaha

Ini lah isi buah koko
~ isi koko ni akan di jemur sehingga kering, bila dah kering akan di bungkus dan di jual di pusat membeli dan menjual koko dan lada putih/hitam di pasar Bau, selalu nya nenek akan menunggu bila harga beli naik, masa tu lah nenek jual di pusat tersebut, lupa lah nama bangunan tu hehehe, koko2 yang dijual tu lah yang bakal jadi serbuk milo yang kita minum tu....

aunty sibuk mengasingkan isi koko

my grandma & my sister Irene

dalam kolam ni banyak ikan
~ ada ikan talapia, ikan merah dan macam2 lagi

bagi makanan kat ikan

kami berdua Irene berjaya memerangkap 2 ekor ikan ni hehe, tapi lepas tu kami lepaskan semula ke kolam sebab masih kecil lagi
~ saja suka2 hahaha

Banana nyum nyum

Kelapa tua, boleh diambil isi untuk mendapatkan santan yang freshhhh....

Ambil jagung
~ sebelum pulang sempat lagi memetik jagung2 untuk di bawa pulang ke Kuching

hasil.... penuh bakul

Ladies Finger
~ yang ni pun fresh di petik


p/s: ok will update soon tentang projek Ikan Keli my brother Lee....

23 comments:

eugene said...

if you want to make money, go agro......everybody needs food, right?

Hey Ivy, wishing you a great week ahead and god bless

joegrimjow said...

xpernah lagi tngok buah koko live
;)

fik-autoz^^ said...

wah,mmg best..sy ske mkn buah koko,hihi

Jay said...

saya punya koko habis makan tupai lah...yg paling best tu kolam ikan... seronok pancing ikan kolam kan.

Krisno said...

Wah..macam-macam ada...macam Astro hehehe..masih ada yang tanam koko rupanya...

Encik Azizan said...

lame x mkn koko..ssh nk dpt skng..

kirana said...

Best ada kpg camya. Kpg kmk sikda mcm kpg gik. Kpg moden...

Ivy Metaga said...

eugene:
ya ya betul2...foods is a basic needs to all human beings...=)
u too eugene...god bless

joegrimjow:
kalo cam tu dtg lah ke kpg my grandma hehe, kat sini masih wujud lagi pokok2 tu

fik:
koko sedap kan, ada yg masam ada yg manis..

jay:
tu lah baru2 ni jak pokok koko tu berbuah lagi dengan baik after few years tak berbuah dgn baik

krisno:
hahaha..boleh jadi iklan astro ni, macam2 ada...

azizan:
betul2..mmg susah nak dapat sekarang, nasib baik sy ni ada kesempatan melihat, memegang dan memproses hahaha

Ivy Metaga said...

kirana:
bestkan, tu lah nang best mun gik ada kampung...=)

Ms Tikot said...

Next trip. boleh molah gathering di kebun ktk. hehe.

♥Miz Fieza♥ said...

nice nyer kampung u..mcm2 ader ehhehe

designationjazz said...

My family orchard kat kampung pun ada kolam... Kacak gi ikan tilapia dr kolam Ivy... sebab nya Red tilapia ha ha!.. mun di panggang, fuhhh!... hingga menjilat tulang ikan! wahwahawah! LOL XD..

Ivy Metaga said...

mstikot:
bole bole hehe..tapi di kebun sik ada bekalan air eh, mcm ney mok cuci tangan pas makan haha

fieza:
best...macam2 ada..

designationjazz:
uihh..mmg ikan2 dari kolam nenek ya kacak2 hahaha..
auk eh mun panggang nyaman oh, mun goreng pun sodappp..glupp..telan air liur lok hehe...

Willie said...

Wah! Ikan dan koko, benda favourite aku.

Ivy Metaga said...

willie:
hehehe..ikan nang nyaman hoh..=, apa gik koko masam manis

Faizal n Fashitah said...

ErghHHHhhh!!~~ jagong fresh!!.. bes ehhh.. lamak sik makan jagong uhuk. Mek balit kch lak, maka wajiblah Ivy mbak mek gi kebun ambik jagong fresh! XD

Ivy Metaga said...

faizal n fashitah:
best...mun jagung fresh nang nyaman, bole2 sila dtg tapi masa ya jagung dah abis hahaha

am-rie said...

teringat ngan kebun koko kat umah nenek dolok,sebelah umah jak tapi dah kenak tebang bab usu mek molah umah kat sia..hehe..
kinek tok makan koko dah siap ja (milo)...ivy budak milo..hehe

HonEyBuNNy said...

waaaa..ivy..beshnya dk kg kn...mcm2 ada....

erolnukman said...

wow! khidupan kpg yg best!
mcm2 jak aktiviti...masa kecik dolok suka makan koko ya..hehehe

Si Pari2 Kecil said...

waaah~ bestnya dia... kampung cambest~ law sa p sana nti akak ivy bole jemput~?

lvynana said...

wah..byk nya hasil.

MCM said...

Ivy, sori mau nanya tok bah, kat sni kampung kitak tok, ktak kelabit kan? kat baram ker? atau di long lellang atau di pa dalih atau di mana yer? saja mau tau bah....best juak..ada macam2 kat kebun