Thursday, June 11, 2009

Rambut Putih

Seorang Ibu menemani anak gadis di salon rambut, selesai sahaja rambut anak gadis di hias dengan cantik, Ibu dan anak gadis bersama2 menuju ke kereta, sebelum ibu menghidupksn enjin kereta, ibu memegang2 rambut nya dan berkata

"panjang dah rambut, mau kena trim ni,"

anak gadis memandang ke arah rambut ibu

"rambut putih ibu dah makin banyak lah," kata anak gadis spontan kepada ibu

" hmmmm.... itulah banyak ni," jawab ibu

"sama lah dengan bapa, tapi bapa banyak lagi kan," tambah anak gadis sambil senyum memandang wajah ibu yang turut tersenyum

anak gadis memerhatikan wajah ibunya yang mula memecut kereta ala2 Formula 1 hehe, terbit perasaan sayu dalam hati anak gadis

"ohhh.... ibu semakin tua, kenapa selama ini ku tak perhatikan ibu, kenapa sebagai anak ku tak melihat perubahan pada wajah, fizikal dan hati ibu," anak gadis berkata2 dalam hati

anak gadis melihat garis2 tua di wajah ibu, walaupun garis2 tua mula muncul di wajah2 ibu, tapi ibu tetap manis pada pandangan mata anak gadis

"begitu besar pengorbanan ibu, segarang2 nya ibu masa kecil ku sehingga dicop sebagai ibu singa, tapi kerana ibu singa lah, ku berjaya sampai ke tahap ini," kata2 hati anak gadis

anak gadis senyum melihat ibu dan berkata

"ibu nanti kalau ada waktu, kita sama2 pegi salon, ibu nak buat treatment, nak gunting rambut, nak cuci rambut...., anak ibu belanja ok..,"


ibu tersenyum sambil mengangguk2 kan kepala tanda setuju

anak gadis tersenyum melihat ibu gembira

dan...... kata2 hati anak gadis:

"ibu ku berjanji akan membahagiakan ibu sampai ke akhir hayat ku, ku ingin ibu senyum selagi mata ku masih melihat dunia ini, selagi ku masih bernafas, ibu sesungguhnya ibu yang terbaik, dan ibu lah satu2 nya perkara yang paling ajaib yang hadir dalam kehidupan ku,"


***kisah mumy and me, masa tu mumy temankan I di salon rambut sebelum malam wedding dinner tu, hurmmm.... mumy I love you so muchhh....

23 comments:

kiwi said...

ivy so shweeet!i wanna b ur god mom lorh...nnti u bleh lanje treatment utk rmbut i...

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Good Girl!!!

Ivy Metaga said...

kiwi:
kita pegi phewwittt..laki comel2 mau hehehe

mama:
hehe..mama pula good mom =)

Monkey D Luffy said...

aku pun banyak uban

huhuhu

belanja le aku ke salon

~Cinta Cukulet~ said...

so sweettt anak mumy nih heheee :D

ubek said...

i never notice my mom's hair because i dont care about hair...hehehe...

NoRT said...

hargailah ibu sementara dia masih perlukan penghargaan

xuen adyla said...

i love my mummy lotsa lotsa everyday

~Mis Jc ~ said...

i love my mom too..isk.isk..*terharu* yeah,,shud treat her pg urut2 next time..;)

aduka said...

wah.. nice story la cik ivy..
send my regards to ur mom..

=)

Ivy Metaga said...

monkey d luffy:
yer ke..., err kalo cam tu sy tolong color your hair bole ha ha ha

cukulet:
anak mak sejati ni hehe

ubek:
ya ya i know the reason why hihi, anak nya sik suka ada rambut hehe, hmmmm..kesian your momy =D

nort:
betul tu kan cikgu nort, kadang2 anak2 sering terlupa bahawa semakin berumur their parents, they need more love and attention from their kids kan..

Ivy Metaga said...

xuen:
good good young lady hihi

julie:
apa kata ktk yg urut2 mak ktk lagi nya double happy hehe...

aduka:
nanti sy sampaikan salam kat mak yer
errrr..anak mak itu, aduka tak nak sampaikan salam ke hehehe..=p

Mohd Ariff said...

sampaikan salam utk anak gadis ibu yg sweet itu.. :)

Ms Tikot said...

Kasih ibu memang sgt berharga. I can't live without my mom.

eMBuN_mALaM said...

i can't live without my mom tooooooo... i used to always not seiring sejalan with my mom... but as time goes by, i realize dat she's the one, she's the most important person in my life... and now i treasure every moment i had ith her... every second of my life is for her... i'm lucky for i manage to realize that b4 its too late...

am-rie said...

tetiba ingat kat mak..huhu..

Ivy Metaga said...

ariff:
oooo...salam di sambut, errr dah simpan baik2 dalam poket hehe

mstikot:
sama lah, kmk pun sik pat hidup tanpa mak

embun malam;
hmm..yup kdg2 kesian tgk ibu2 yang dilupakan anak2 mrk ooo...
ur mum so lucky to have daughter like u..=)

am-rie:
telepon mak mauk sik =)

DilOt said...

baiknye anak mummy ni...

betulla ivy...selagi kite jumpe ibu kite..selagi tula kite berbakti untuk die..

cik nana~ said...

:(
i love my mummy tooo
walaupun slalu gado2 dengan dia
u r very good daughter!

Dj Epoi said...

Bagus ar macam tuh!!!

Sejuk IBU yang Mengandung!!!!

Tahniah ar.....moga JANJI2mu Dimakulkan Buat IBUMU...

La DoLce said...

wah sweetnya...jaga mak kamu elok2 k

Ivy Metaga said...

la dolce:
wajib itu hihi..=)

richamoody said...

q Dateng lg nie Makcik SambIl bw gift jg wat Makcik (award) jgn lp diambil youww