Thursday, September 3, 2009

Sentimental Value

Kali ni I nak buat entry panjang sikit boleh tak untuk tatapan untuk hujung minggu ini, kalau lah sudi baca lah pelan2 yer heeeeee......, minggu lepas masa pulang ke Kuching, I ternampak my memory box atau dikenali sebagai my magic box hahaha

Mesti ada dikalangan kita yang suka menyimpan barang2 yang pasti memberi kenangan yang akan dikenang sampai bila2, tiap kali I menjenguk kotak memori ni, mesti I senyum2 melihat satu persatu barang2 yang tersimpan rapi didalamnya

Tiap2 barang itu membawa kepada kenangan2 yang tak mungkin akan berulang tapi akan diingati sampai bila2, selagi ingatan ini masih mampu untuk mengingati biarlah kenangan itu tetap kekal manis, di sini nak kongsikan kenangan2 dari memory box boleh hehe

MY MEMORY BOX
*
*
*
Kotak dah nampak usang tapi menyimpan kenangan2 manis yang tak akan dapat dibeli dan dijual


Gift from my friend Ernie during friendship day 2005
Dia tahu I peminat no.1 Shin Chan sebab tu kasi ni hehehe, Ernie ni berbangsa melanau dari mukah, selalu kalau pulang dari kampung mesti dia bawa balik udang salai, perrgghhh.... memang sedap, sekarang dia dah jadi cikgu



Gift from one of my best friend Elaine
100% handmade by Elaine, yang manisnya dia menjahit sendiri beg kecil ini serta tulisan dan gambar bunga tu, bagi I beg kecil ini dibuat dengan penuh kasih sayang dari seorang teman buat teman

Tiap kali I pegang beg kecil ini, teringat pertama kali macam mana kami mula2 berkenalan, kami mengambil jurusan diploma yang sama, semasa di library, dia datang menegur dan bertanya I ni berbangsa lun bawang ke tak, bila I cakap ya, dari situ lah kami berbual dengan lebih mesra, macam dah lama kenal, Elaine sememangnya seorang teman yang periang

Kawan2 panggil I "adek", sebab umur paling muda hahaha....



All the love letters hahaha
Gurau jak lah, kotak kecil ni menyimpan banyak surat2, memo2, penanda buku dan pelbagai nota2 kecil, kerja2 tangan yang kecil dari kawan2, dulukan tak semua orang pakai handphone, jadi suratlah yang di kirim antara satu sama lain walaupun bilik hanya bersebelahan sahaja hehehe, gara2 kalau ada apa2 pesanan yang hendak disampaikan, tapi unik kan, tak seperti sms yang bole di delete bila2 masa


Letters from my childhood friends

Setiap tahun apabila tibanya harijadi dan perayaan, kami suka bertukar2 kad, yang specialnya, ada yang 100% handmade by friends, tak boleh di cari dalam pasaran hahaha

Given by Suanna @ sue
This Christmas card was 100% handmade by her
Sue lah rakan sebilik I selama 2 tahun serta mengambil jurusan Izajah sarjana muda yang sama dari tahun 2004-2005, tapi kami kenal dari tahun 2000 masa ambil diploma, tapi berlainan jurusan


Given by Aunty Nita
Masa tu I jadi pengapit dia, sehari selepas majlis perkahwinan dia, aunty datang ke rumah dan memberi kad tanda terima kasih from aunty dan uncle, kalau tak silap dalam tahun 2002


Christmas card by my friend Syahzalina @ shya
Shya ni orang melaka dan dia lah satu2 pelajar semenanjung dalam kelas kami semasa ambil Izajah Sarjana Muda 2004-2005, orangnya sangat kreatif and she loves pink hehe


Original skrip
Ini membawa kenangan dimana kami iaitu pelajar2 dari jurusan Business studies memenangi pertandingan pementasan drama dalam bahasa Inggeris, dan juga buat pertama kali pelajar dari jurusan Business studies mengalahkan pelajar jurusan Civil engineering yang sering menang tiap2 tahun, bangga kami masa tu hehehe


Di beli my mum
masih dapat berfungsi tapi tali sebelah dah putus, jadi simpan sahaja, I sangat suka dengan jam ni, belang2 macam kuda belang, sampaikan dah bertukar color talinya, dari hitam putih ke hitam coklat hahaha, dah lama dok dalam kotak


Penyepit rambut milik kawan Theresa
tanpa sengaja I telah memijak sampai jadik macam ni, bila I tengok penyepit ini kenangan itu pasti kembali di ingatan, tapi sayangnya I dah lost contact with her selepas dia berhenti dari Uitm kerana mendapat tawaran memasuki maktab perguruan pada semester ke-2, kali terakhir I dengar tentang dia ialah, dia sudah berkahwin dan menjadi cikgu di area Mukah

Ini bukan diari tapi buku nota kecil yang memuatkan segala jadual, markah2 serta aktiviti2 sepanjang bergelar penuntut di UiTM, setia buku nih hahaha

"Telur ini adalah telur sakti diberi oleh kakak Ranga"

Batu ni memang membawa kembali kenangan semasa seminggu orientasi masa mula2 menjadi salah seorang penuntut di Uitm tahun 2000

ok macam mana I boleh dapat telur batu ni adalah gara2 apabila telur ayam mentah yang diberi kepada setiap penuntut2 baru pada hari pertama minggu orientasi, telur ayam tu kena dijaga dengan baik, tak boleh pecah dan juga tak bole di curi oleh kakak2 atau abang2 PM, mereka ni lah yang menjaga dan membuli kami sepanjang orientasi hahahaha....

sebenarnya telur ayam yang I jaga dah selamat dijaga selama 5 hari, nasib baik lah batu yang dibagi kecil, kena bawa ke hulu hilir selama 2 hari saja, ada pelajar lain lagi kesian, batu yang di bagi besar hahaha...adui kalo ingat balik memang kelakar

My first number
I simpan sebab ini lah nombor pertama yang I pakai masa buat pertama kalinya I memiliki handphone tahun 2004, dan telah dihadiahkan oleh my brother Lee, dia yang memilih nombor ni, masa tu harga sim card mahal kan, dia beli dengan harga RM48 hahaha

kalau sekarang sim card harga RM8 pun ada kan, sekarang semua orang boleh memiliki sim card, lihat lah betapa beza dulu dan sekarang, I sangat sayangkan nombor ini tapi I dah tak pakai nombor ni atas sebab2 tertentu, sekarang dah pakai nombor lain


Hurmmmm...best kan kalau setiap perkara yang manis akan di kenang sampai ke akhir hayat, kenangan yang tak akan dapat dijual atau dibeli dimana2 pun, kenangan manis dan biar lah bertambah manis manis manissssss....

Banyak lagi dalam memory box ni, tapi lain kali I share dengan teman2 yer....





23 comments:

Ms Tikot said...

Kotak yang menyimpam beribu kenangan manis & pahit ;-))

eugene said...

Memory at the corner of my mind.... you are such a sentimental soul......

by the way, how is your daddy doing,,,,,,?

take care now, and have a wonderful weekend,,ya.

Faizal n Fashitah said...

Syobihhh!~ nang sentimental value eh ehek. Respek mek kitak.. nang rajin kitak nyimpan barang2 kedak ya XD

KHaiRuL aNTaSHa said...

best eh.. byk juak brg2 kenangan ktk owh ivy... manisssss...manissss.. hehe

f.loren said...

ahah i hv few memory boxesssssssssssssss. lol nang baruk jak bebungkar ria. tetak diat barang lamak2. i still hv my diaries 8-9 years back. nang lawak la

Ivy Metaga said...

mstikot:
auk..hehe..memang sentimental tiap2 barang dalam kotak ya hehehe...

eugene:
my dad getting better now, tq ya for the warm thought..and u too have good weekend eugene..=)

faizal & fashitah:
ehek..uihhh..mmg bernilai, kmk suka nyimpan segala2 kenang kenangan dalam kotak ya, ney lah tau dah jadik nenek kelak senyum2 ingat balik zaman muda2 yerrrrrrdehhhh...

khairul antasha:
manissssss...manisssss..macam gula =)

f.loren:
best kan farah mun liat balik semua barang2 yang disimpan dalam memory box kan, pande ketawa sendiri jak, mun dah tua kelak nang geleng kepala lah ngenang zaman muda2 hahaha

SEN said...

kmk pun ada menyimpan benda2 zaman silam, tapi rah rmh la sik diembak ke melaka..entah agik idup ka sik benda2 ya semua eheh..

Krisno said...

haha...banyak juak memory..

Rosy Girl~ said...

ahaha.. kiter pun simpan khazanah cemtu.. but i put everything in paper bags...hahah..

nak simpan, cam makan ruang..
nak buang, rase sgt syg...sbb memory tu tak kan berlaku lagi...

maka, ku simpan aje.. ternak habuk sekali..

hahahah~

.:kiwi-buLan:. said...

huhuu..ivy quite long ek entry kali nie..sedeynye tgk memory box nie..i pnye abess kena bakar..wuwuwuww...my poor memory box T_T

::cik kikiLaLa:: said...

wah...banyaknye perkakas dia..hihi,,,sama macam cik kikilala dan agak rasa tercabar melihat khazanah cik ivy yang byk dan comel itu...iye..kenangan itu terlalu manis..kan...cik kikilala ada simpan ubat gigi yang dah lama habis dan botol liserine yang dah lama habis...even boleh dikatakan trash,,tp sentimental value tu kite2 aje yang tahu kan..hihi cayalah ivy~

small magician said...

banyak tol kenangan dyer..

am-rie said...

kamek pun ada juak magic box..best o mun baca balit surat2 lama..lawak pun ada..hehe

Ivy Metaga said...

sen:
dah di makan tikus kali nak hehhe, eh polah sigek gik memory box khas utk melaka lalalala, ngegeh ktk sen, bila masa jadik cecelia tek hahahaha...:p

kriso:
bnykkkk...memory itu sentimental hahaha

rosy daisy:
hehehe..ternak jgn tak ternak debu lyne..
simpan dalam satu kotak bagus tu aaaa...

kiwi bulan:
kenapa kena bakar? kiwi bulan geram smpi nak bakar yer ooo...hehe..:p

cik kikilala:
betul2...hanya kita jak tau benda2 tu ada sentimental value...
oh ni mst ubat gigi boipern kasi yer lalala

small magician:
banyak hehe

am-rie:
mena padah ktk, mun baca balik nang pande senyum2 jak kan....pas ya geleng2 kepala kan heehehe....

khaLifah feDi said...

kf pun ade jugak..!!!

green said...

i think i have it too...tp mane ye..
hurm~

DilOt said...

dilot pun ade gak kotak mcm tu...

bile tgk balik...kadang2 tergelak pun ada..yela masa zaman sekolah...

azman shah said...

aku jugak tersenyum manja melihat koleksi brg2 aku yg lama...kenangan mengusik jiwa

azman shah said...

dulu bercinta pakai surat skrg sms jer...

atok said...

adoi prempuan.
bnda2 cmni mmg byk.
lelaki? satu pon susah. kakka

Black Water Edition said...

barang yang penting dan bermakna sangat penting di simpan. tapi bagaimana dengan kenangan dan barang yang kita pernah terima daripada orang yang sudah tiada?..mesti susah nak di fikirkan

♥Miz Fieza♥ said...

wah rajin nyer kamu simpan2...benda nie...lot of meaning full...

Anonymous said...

Terima kasih atas maklumat menarik