Sunday, September 13, 2009

Paper Curls

Hari ni nak kongsi sikit macam mana nak dapat rambut yang kerinting atau curls hanya dengan menggunakan paper bag atau menggunakan drawing paper yang tebal, simple dan mudah sahaja

Yang penting, tidak menggunakan heat atau hair dryer yang panas, hanya membiarkan rambut sehingga kering, anda boleh membuat sendiri atau boleh juga dibantu oleh adik, kakak, kawan2 anda, bagi sesiapa yang masih belajar yang duduk di hostel, kalau boring2 tu boleh cuba buat aktiviti ini bila ada kelapangan

Guntingkan drawing paper tersebut
~ kalau boleh guna paper bag yang berwarna coklat lebih baik

Rambut tidak boleh terlalu basah, so start off with damp hair

Tadaaaa.... lilitan pertama dah siap

Lilitan kedua lagi dan seterusnya

Macam ni lah rupanya 100% finished hehe
~ Bila semua dah siap, kena tunggu sehingga rambut betul2 kering, anda boleh tido dulu atau duduk depan kipas kalau nak kering cepat hehehe, atau guna hair dryer tapi guna angin yang sejuk, bukan yang panas yer, ini untuk mengelak daripada membuat rambut anda rosak jika selalu kena heat yang panas


Bila rambut dah kering, buka satu persatu, macam nilah rupanya

Hampir semua dah dibuka
~ kalau lebih lama, rambut akan lebih kecil curls, tapi sebab I tak nak tunggu lama, rambut I curls yang besar sikit

Style Accordingly
*
*
Ikat sedikit rambut di bahagian atas macam ni

atau, ikat kan sedikit rambut ke belakang macam ni

atau, macam ni heeeee.... Siap
~ anda bole sapukan sedikit gel atau spray untuk maintainkan curls dalam tempoh yang lama

p/s: cuba lah, tips untuk rambut cepat panjang ialah kurangkan lah menggunakan hair dryer yang panas, rajin2 trimkan hujung rambut....=)







34 comments:

khairul onggon said...

Hi Ivy.. thnks for dropping by blog kmk.. Kacak rambut ktk eh.. Mun kmk mok molah rambut kerinting juak bolehkah? ehek..

Ivy Metaga said...

khairul onggon:
hai onggon, kmk ingat lepas blog ktk yg sigek gik dah tutup, ktk sik aktif beblog lagi, nasib mek tau blog baru ktk tok hehehe...
bah pake rambut palsu atau wig yg panjang2 bole molah cam tok ehek...

Rosy Girl~ said...

huk alaaa..

namaw curl wambot.. t nampak gumuck.. huhuhu~

PiccoPicca said...

wah sis...tantek lah ktk curly hair :), mek pun mok molah juak...mau try tips2 sis Ivy bah...hehehe(^_^)

ber_uwang said...

hmm comel

KUNTONG said...

Ivy Metaga:
I nak buat, tapi x bleh buat, kerana kurang rambut....he..he...he...

AmirFX said...

kmk nak polah rambut curl kedak ombak d laut cina selatan boleh sik? tapi rambut kmk pendek... haha..

Ivy Metaga said...

rosy daisy:
lyne cuba dulu tgk macam mana hehehe, mana tau sesuai dengan wajah lyne, aah kdg2 kalo nak curl kan rambut kena tgk sesuai ke tak dgn bentuk wajahkan sama ada bujur, bulat, kurus, panjang....

piccopicca:
harus cuba sis, simple jak =)

ber_uwang:
TQ....wink wink

kuntong:
hehehe..adui lupa pula bagitau kat situ tips ni utk ppuan saja, atau lelaki yang berambut panjang...heeeee

amirfx:
bole bole, ktk pake wig yg nok panjang2 ya, bole polah rambut berombak ya ehek...:p

Krisno said...

Wah...boleh buka salun nih...hehehe

Krisno said...

Wah...boleh buka salun nih...hehehe

SEN said...

lkak tok kmk akan try polah rah janggut kmk :P

BeMiE said...

bemie buat sama cm ivy wat ni.. tapi lain lak jadik dari curl tukar straight.. wakakakak

green said...

seriuosly??

good tip sis!
=)

f.loren said...

aha i v y !!! kamek salu main gia juakk!! ahahha senang n jimat!!

am-rie said...

satu lagi tips penjagaan rambut dari cik Ivy..hehe
kreatif n jimat kos..

*wink wink* said...

waa...cute ehh ktk rmbt curl!btw,i never tot dat paper leh jd curler..gotta try it! =)

richamoody said...

ichhh cantiknya makciek.... aq pun pingin cuba achhh dirumah...xixixi

nadxoxo said...

waahhh terer lah ivy!

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah

Fadhlah said...

thanks selalu singah blog padlah yer....

Dakjaat™ said...

ivy ,. kalau rambut aku? sesuai tak curl2? hahahaha! :p im goin back to sarawakk!!!!!

designationjazz said...

huh! sepuluh tahun x singgah blog Ivy... rupa-rupanya dah bertukar pesyen rambut... nasib x keda otromen (kata Daryl yg slalu nak molah pesyen otromen time mandi).. ha ha!:-p

Ms Tikot said...

Cantek...

Faizal n Fashitah said...

Haihh nang kretip kitak hoh. Lak laa mek ncoba nya hoh XD

cik nana~ said...

wahhh... tips yg berguna.
thanks ivy

Felicia F. Ramzi said...

aie, never thod kertas boleh diguna jadi curler. usually mek k iron curler ya terus,..anyway, kamek peminat rambut curl..sik fancy gilak straight hair..aaa love your ideas lah ivy..

Ivy Metaga said...

krisno:
rasa2 nya macam tak boleh lah hehehe

sen:
polah jak, ney lah tau, janggut bergolong2 kelak jadik fesyen yg femes...:p

bieme:
oh yer ke, bagus lah cam tu bieme, jadik tak susah2 p salon buat rebonding :p

green:
yup dan green harus cuba, kalo boring2 kat hostel boleh buat ngan kawan2 heeee

farah loren:
hehehe..best kan mun boring2 molah cam tok, lagi nya mmg sgt lah jimat hihi...
yer harus masa sik ada benda mok molah ,ada2 jak idea mau ngesep2 diri hihi

Ivy Metaga said...

am-rie:
auk mmg jimat ongkos hihi...ktk boleh tolong isteri terchenta curl kan rambut bila kelapangan...=)

wink wink:
hehehe..harus ktk coba...wink wink

richamoody:
makasih richie, iya harus richie coba di rumah, pasti hasil yg bagus...=)

nadxoxo:
heeeeee...=)

Ivy Metaga said...

pak karamu:
tq singgah di sini ..=)

fadlah:
sama2 cikgu padlah...=)

daakjat:
boleh mst chomel macam pelakon korea hehehe..
wah u balik miri kan, best lah mst happy pulang hometown kan..=)
pssttt...siti ikut tak lalalala, bawa siti2 ronda2 di sarawak...=)

Ivy Metaga said...

designationjazz:
aihh..msy kiut oh..daryl molah rambut otromen, nang miak laki suka pesyen ya owh..
aihhh..bapa nya sik molah rambut pesyen otromen tek sama2 ngan daryl lalalala...:p

ms tikot:
heeeeee....sayang ktk =)

faizal & fashitah:
hahaha..mok molah cam si SEN ya jak, curl kan janggut...
ktk boleh tolong molah utk isteri terchenta ya...=)

cik nana:
sama2 nana....=)

felicia:
ktk comel rambut curls...=), kmk suka juak pake iron curler, tapi mun selalu digunakan rambut cepat rosak sebab selalu kena heat...
hehe..ktk cuba masa ada kelapangan...=)

♥Miz Fieza♥ said...

nie lagi best...jimat giler ivy hahah..lawa2,

Ivy Metaga said...

miz fieza:
yer mmg jimat dan mudah, fieza bole cuba kalo ada kelapangan..=)

HonEyBuNNy said...

yeah...rmbt ila pn pnjg jgk tau...kena cuba neh,,,...byk tol ivy da petua kn...thnx tau...hiihi

Ivy Metaga said...

honeybunny:
mst rambut ila panjang dan cantik kan, cuba ila jgn tak cuba hehe..
sama2...tips2 yg baik kena kongsi2 kan yer tak heee...