Saturday, January 23, 2010

Kebaya Nyonya

Semalam selepas pulang dari kerja, I ke Hopoh Shopping Centre dengan mumy dan sister Irene, mula2 tu merancang untuk survey jak, nak survey baju2 kebaya nyonya, at last I beli kebaya nyonya berwarna purple, mumy cakap beli terus daripada datang lagi lain kali, my mum ada beli kain sepasang juga, dia beli warna purple lembut, corak kain tu cantik tapi yang buat I senyum2 bila tanya kat mumy, nanti dia nak buat baju apa dengan kain2 tu, my mum geleng2 kepala saja, sebab belum ada idea lagi nak buat design macam mana haihhh...

Minggu depan I akan menghadiri Annual Staff Dinner, tema malam tu "1 Malaysia", lama I pikir nak pakai apa untuk ikut tema tu, sini I nak ucapkan Thank you so much untuk teman blogger Atika sebab bagi idea tentang baju kebaya nyonya ni

Bagi rakan2 blogger yang di Kuching, di Hopoh ada banyak pilihan warna untuk kebaya nyonya, kalau berminat sila2 lah datang sini survey ya....., oh I cuma beli baju jak sebab sarong yang dijual semuanya jenis moden style, main lilit, tapi I lebih suka yang nampak tradisional, so mula2 tu I plan nak cari kain sarong batik kat tempat lain, mana lah tau sampai rumah, I dengan sister Irene menyelongkar almari baju my mum hahahaha...., dapat juga sehelai sarong yang menarik perhatian I, my mum dah lama jahit sarong tu tapi tak pernah pakai sebab, kainnya pandai mengecil hahahaha.... adohai sorry kalo ayat ni nampak pelik pulak, kain pandai mengecil??? hahahaha....

So I cuba pakai kebaya nyonya purple tu dengan sarong yang dijumpai hehehe...., nak tanya pendapat ok tak??? ada gambar kat bawah, sempat posing2 lagi walaupun masih penat dan belum mandi heeeeee.....:p


1 Malaysia
~ comelkan gambar patung2 ni, gambar ni I cedok dari Bapa Google hahaha...

ayu tak aiseh.....

Cakk!!..

Cak!!!...


p/s: Nak tanya pendapat ni, mana satu yang sesuai untuk tube kat dalam tu, warna purple atau black color??.... any ideas please.... ^^, purple color does make ur look younger isnt it???...:p

21 comments:

joegrimjow said...

ahakzz
ayu berbaju kebaya
jadi model2

Ivy Metaga said...

joegrimjow:
heeeee...makaseh ahakzzz...

f.i.e.z.a said...

mun purple laju jak mek tok komen.hehe..

emm pada kmk la mun ktk makei tube itam, biar kain nya pun itam.lebih terserlah kaler purple ya.
bagi kmk la..
:)
apa2 pun u look gojes!

Ivy Metaga said...

fieza:
hihi..purple kacak kan colornya, ok kmk akan pilih utk pake tube hitam, utk sarong, kmk akan cuba cari yg warna gelap sikit...
tq..for the idea..appreciate it..muahhh...

Unseen Rajasthan said...

Beautiful shots and nice words !! I Enjoyed this post !! Thanks for sharing..

Krisno said...

Wuih...chun nyer Ivy...bolehlah ajak tengok wayang ni hehehe...

Ivy Metaga said...

unseen rajasthan:
hai...tq for dropping by here...and tq for the compliment too..nice to meet u here raja..=) have good day ahead...

krisno:
hihi..kelak ku pake baju kebaya nyonya kuar tgk wayang...mau sik ikut hehehe..klasik ya..:p

Ms Tikot said...

Ivy, benar kata Fieza, tp mun pakei purple look younger. Carik ktk kain nak warna lembut sikit pakei matching ngan tube purple ya ;-)

Willie a.k.a Reptoz said...

Aku sik pat berkata apa, sebab aku tok sik pandey berfashion. Enjoy your dinner yeah?

f.loren said...

mun pakey tube kat dalam ya kaler puteh cun gik kali!

am-rie said...

kamek sik tauk pasal fesyen..tp hitam itew menawan...hehe..

Anonymous said...

sarong itu tidak matching, terlalu banyak warna. Cuba sarong yg sama warna ngan tube purple itu..baru melatop, tak serabut giler mata menengok.. ha..ha. all the best & enjoy yr dinner

Uruchimaru @ kf said...

ungu ler nmpk cute n mude cik ivy!

Ivy Metaga said...

mstikot:
ok kmk akan cuba cari sarong lain secepat yg mungkin hehehe...

willie:
ok hopefully will enjoy the dinner this sunday nite hihi...

f.loren:
hurmm ok kelak kmk try warna putih, tq for the idea..=)

am-rie:
betul2..hitam itu menawan heeee...

anonymous:
kalo cam tu, nt sy vuba carikan sarong yg kurang bnyk warna, nak cari warna lembut2 lah ni kan, thanks for the idea...=)

kf:
betul2 ...hihi, purple buat org tu nampak muda, kf suka warna purple juga ke???....=)

Felicia F. Ramzi said...

tube hitam better. mengangkat warna purple itu..mun tube sama purple, sik terserlah la plak kebaya ya kelak..ok? :)lagipun, warna hitam sentiasa mem'bustier'kan..wah.hahaha

HonEyBuNNy said...

ivy...sangatlah lawa...cun gila...cantik2......i like it..jelesnya...ihihi

puspa said...

huhu....
sy pon ase tube itam lerr ivy..
sebab warne purple tu lagi nmpak menyerlah ble dengan tube itam..
kalo ngan tube purple jgak, macam agak tenggelam warne bju kebaye tu..

sy suke kebaye nyonya...santik2...

puspa said...

huhu....
sy pon ase tube itam lerr ivy..
sebab warne purple tu lagi nmpak menyerlah ble dengan tube itam..
kalo ngan tube purple jgak, macam agak tenggelam warne bju kebaye tu..

sy suke kebaye nyonya...santik2...

lvynana said...

tube purple lebih sesuai..
Mun kitak ada masa, beli kain and polah(kat tailor la) baju kebaya nyonya, biar betul2 fit ngan body..lagi kacak n kelass gitu..:)

atok said...

wah,kebaya? gehe

Anonymous said...

Hi, I would like to know you better. Email me at cynthia_crm@yahoo.com