Tuesday, March 16, 2010

Chicken's Villa

Hari Ahad yang lepas, I pulang ke kampung bersama2 dengan daddy, dah berberapa minggu I tak pulang ke kampung, tak sangka pula bilangan ayam2 kampung peliharaan my dad makin bertambah, I pun tertarik bila dengar my brother Eric bagitau kat I yang ayam2 peliharaan semuanya jinak2.

Ada seekor anak ayam dia bagi nama Maya hahahaha, I tanya kenapa bagi nama Maya, jawabnya Maya Karin hamboiiii....., anak ayam tu memang jinak, kalau waktu2 bagi makan, Maya akan datang mendekati my brother dan kadang2 tu bertenggek di tangan my brother...., tapi hari tu tak dapat lah I kenal pastikan yang mana satu Maya, tak berani I buka villa anak2 ayam tu, kalau buka ada anak2 ayam tu bertempiaran lari heeeee...

Ok lah here few pics.....

~ anak pokok Terung Dayak

~ buah cili yang lebat

~ yang dah masak

~ mumy menyibukkan diri di celah2 pokok2 cili hehe

~ Ini lah Villa2 yang masih ada vacancy hahaha

ANAK2 AYAM
*
*
~ anak2 ayam berpesta hahaha...., pesta muda mudi :p

BAPA2 AYAM
*
*
~ Lihat gelagat bapa2 ayam yang merasakan diri mereka sungguh macho, ini bukan bapa ayam yang jual anak2 ayam ehek...

IBU2 AYAM
*
*
~ mak2 ayam yang concentrate mengeram telur

~ daddy sediakan kotak untuk mak2 ayam bertelur

~ mummy & sumuk (grandma) bersantai

~ Suasana petang di kampung, memang mendamaikan

p/s: Dalam bulan ni, I banyak entry tentang binatang peliharaan kan hahahaha....

12 comments:

aduka said...

stuju!
suasana di kampung, mmg mendamaikan..
;)

JT said...

mintak anak ayam?

Kal Jis said...

mak2 hayyam byk kan? kekeke..

rindu kpg kmk juakkoh :(

f.i.e.z.a said...

mek xda kampung aie.
huhu

btw, mek suka cili! ada juak nanam belakang umah hehe

AmirFX said...

Kmk maok ayam kampung...! Nak seekor! Mok yg gumuk2.... haha...

Faizal n Fashitah said...

Sigek yalah bes suasana kampong..main ngan ternakan kedak ya..dengan persekitaran nya..bes jak asa eh ehek..

Ivy Metaga said...

aduka:
betul2..best kan fresh air..

JT:
Ktk mau ka? hehe

Onggon:
mmg banyak mak2 hayam hahaha, bah balik gik sarawak...

f.i.e.z.a:
cili mmg kemestian, selera lebih banyak mun ada cili kan

amirfx:
ok mau yang gumuk2 ka hehe..bole bole..

fa & fa:
mmg best hoh...

PiccoPicca said...

wah best betol lah suasana kampung Sis Ivy, terasa rindu lah saya pulak suasana kampung saya kat kanowit..hehehe

helena's said...

saya anak ayam!huakaka

Ivy Metaga said...

piccopicca:
bah pulang gik kanowit nun sis picco...=)

helena:
apaaa??? cik hel anak hayam hahahaha... ada2 jak kamu ni cik hel

Felicia F. Ramzi said...

kmk pernah tanam cili depan rumah, habis diracun sidak pekerja..tulah juak..abis bunga mek mati..cili alu tinggal ranting kering..huh! sak ati..

*award boh lupak amik aaa ivy :)

Mohd Ariff said...

Saya masih ingat lagi dulu masa saya kecik, saya pernah merajuk dgn mak sebab dia minta ayah sembelih ayam bapak kesayangan saya.

yang lebih sedih, saya kena makan daging ayam kesayangan saya sebab malam tu mak masak kari ayam je. kenangan yg tak pernah saya lupa.