Tuesday, December 15, 2009

Menang RM10,000

Pagi tadi I terima panggilan telefon, I tengok di skrin hp tertera "Unknown", I paling tak suka bila orang call guna private number, selalu I tak kan endahkan kalau tertera di skrin hp macam ni, tapi I ingatkan kawan I Hui Ming yang call, sebab selalu kalau dia call guna handphone husband dia, mesti keluar private number, so I jawab jak call tu...

aku: hello

di balas pula oleh suara seorang lelaki, kalau dari nada suaranya, kemungkinan lelaki dalam lingkungan 30-an atau 40-an

lelaki: hello.... bla bla bla....
(uihhh...... panjang lebar laki tu bercakap tak henti2)

aku: aah...

lelaki: cik ni pemilik nombor hp 01x-xxx-xxxx??

aku: aah...

lelaki: bla bla bla..... untuk makluman cik, nombor cik telah terpilih oleh agensi kami untuk memenangi RM10,000... bla bla bla...

aku: aah...

masa I dengar laki tu cakap macam tu, I tau ni mesti orang yang suka tipu2 ni, so I biarkan saja dia bercakap panjang lebar, biar sampai tekak dia kering bercakap2 tak henti2, I jawab.."aah..." saja, tanda mengiakan hahahaha...

lelaki: cik kami akan masukkan duit RM10, 000 dalam akaun cik, cik tak perlu bayar apa2 pun, kami cuma perlukan nombor akaun cik

aku: saya memang ada akaun tapi saya tak nak bagi

lelaki: akaun cik aktif tak, kami memerlukan akaun yang aktif dan bla bla bla bla.....

aku: hurmmm.... takpelah saya tak nak duit tu

lelaki: betul cik tak mahu duit RM10,000...

aku: tak mahu

lelaki: ok lah kalau macam tu tak apa

aku: ok

Dalam hati I, ewah ewah... suka2 jak nak tipu orang, kenapa lah masih ada orang macam ni kan, kalau terkena dengan orang yang sudah tua atau agak berumur, mesti mereka ni senang di tipu oleh orang2 @ penipu2 macam ni huhu

I bagitau dengan kawan2 sama kerja yang lain selepas I habis bercakap dengan lelaki tersebut, mereka cakap macam ni, " Ivy... kenak ko sik padah, ko ada banyak duit..., padah ngan orang ya, ko banyak duit beratus2 ribu dalam farmville hahahaha....."
Hurmm.. kalo rakan2 blogger yang dari Semenanjung atau Sabah tak berapa faham ayat ni, tanya yer hehehehe...


p/s: Kalau lah I betul2 menang RM10,000..... errr... I terus kawen hahahaha.... :p, sila abaikan ayat2 tersebut lalalala....

22 comments:

SuFy said...

hehe..sis, penah jgk trima panggilan camni tah agensi mana..so, just berhati2 ja laa kan..hee...

Ummi Hanie said...

betul tu ivy..jgn senang2 je bagi nombor akaun..mcm2 org boleh tipu kita..bukannya kita yg dpt duit nnti tp duit kita pula yg lesap

Ms Tikot said...

Penipu ya... jgn percaya. Cdak tok selalu call & sms. Kmk selalu kenak & x pernah layan.

Atiekah said...

fuyooo 10,000 banyak tu..dorg ni sume ingat kite bodoh cam dia kot snang jew nk menipu ek.. :P

★Dakjaat™ ☆ said...

Kelmarin aku terima call dari encik Sulaiman, terlebih dahulu dia mengucapkan tahniah kepada aku dan sekeluarga kerana memenangi contest Power Root sebanyak RM10,000. Terkejut 20% aku, bila masa pulak aku join contest Power Root ni? Mamat tu kata lagi, mereka telah memilih pemenang secara rawak dan no handphone aku telah terpilih. Hai? Pelik... "ni Power Root mane ni?" tanya ku. "ini dari syarikat Power Root Bukit Jalil" katanya. Hahaha! dan-dan jer Bukit Jalil.. dah la no si pemanggil ni tak tertera, only "withheld". Then dia mintak no akaun aku... aku tamatkan panggilan, pergi mampos la RM10,000 tu.

http://dakjaat.blogspot.com/2009/12/dakjaat-menang-rm10000-contest-power.html

Jay said...

I Pula selalu terima message dlm comment blog dari Annoy. promote product nya. Buat kacau sahaja dia org yg promote dlm blog kita.

★Dakjaat™ ☆ said...

Ivy, ada 10K mok kawin? juh kahwin ngn aku .. hahaha! lak anak kita mesti cute2 kedak aku .. wakakaka!

andy said...

just ignire it...banyak kol spam tu..haha :p

helena's said...

hoh??nampak nau la menipu..ivy tanak dia pun ok..hahahaa

Liyana said...

awak x tanya ke, dia dari mana..sesuka suki je nak bangi hadiah kan..haha.. kalau lah awak menang betul...wah, saya sokong awak leh kawin terus..gurau jak!

Gallivanter said...

Good thing you didn't buy into that fella's BS, tapi there will be one who will kena...

ezzati said...

I pon penah dpt call mcm tu..I pon tak bg sbb mmg tau mesti kena tipu..Sapela yang baik ati sgt nak bagi senang2 rm10k kann

Yanie said...

isy...truk btol skang ni...pndi je nk tipu2 org kn...

am-rie said...

macam2 jak cara org nak menipu..hampeh..
patut kitak biar jak nya cakap sampei esok..hehe

Felicia F. Ramzi said...

:) pernah kmk terimak panggilan mcm tok koh..suaranya orang indonesia..so mek padah "u call guna no indonesia kan, apahal u cakap u dari kl?..saya tahu bah, saya ada kawan org jakarta.."

terus nya padah terima kasih..:) wah wah senang nya aku menang 10k..duh!

Willie a.k.a Reptoz said...

Aih? kenak x merik?

My friend hari ya, betul betul sidak ya msukkan Rm10,000. Sik sidak tipu.


p/s: cerita di atas adalah autar. hahaha

Cik Cookie said...

mcm2 nak menipu

f.i.e.z.a said...

mun jak mena ooo nak best.mek mok g bora2 island eh.heehe

Nagaperang said...

farmville tu leh jumpa kat mana?
leh kasi duit ratus2 ribu ka...
hahahahaha

Nolee Zahari said...

hehe suka2 je mamat tu
pastu senang2 plak dia ckp betul tak nk rm10 000
haha

oh yang pasal mary kay tu kan akak
satu set rm285.
but boleh tahan sehingga 6 bulan
sebab benda dia besar tau kak.
and pakai sket je dah boleh taruk kat satu muka. sangat bagus.
muka nolee pun bertambah baik :)

hehe lari topik

Cek Rosy Daisy said...

ivy, dlm cafe world i ada kat nak sejuta dollar.. ivy maw sikit tak??
heheheh...;p

job4 said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社