Thursday, February 25, 2010

Roti Daddy Satu!!..

Pada petang selasa yang lepas, sampai di rumah dari tempat kerja, I tengok daddy sibuk di dapur, dia tengah sibuk menguli2 & meleper2 hahaha, I tak tau ayat apa yang sesuai lah, jadi I tolong daddy buat yang selebihnya sampai habis dimasak semua adunan tepung tu, lagipun mumy dah bising2 suruh membantu daddy di dapur

I tak tahu apa nama nak bagi dengan roti nih, I bagi nama Roti Daddy jak lah, sempena hasil tangan dari dia walaupun bukan dia yang mengadunkan adunan tepung ni, sebenarnya my brother Eric yang menyediakan bahan2 tersebut, jom lihat proses2 dibawah

ROTI DADDY
*
*
Proses Uli2 hahaha..
macam ni lah rupa adunan tepung tu hasil campuran tepung, telur, marjerin & susu segar (Dibiarkan 3 jam sebelum di masakkan)

Proses meleper2
~ I tak tau apa nama proses ni, proses merata2 ataupun menipis2 kot, kalau I jadik Chef Wan habis bahasa I bertaburan hahaha...

Proses Masak
~ adunan yang sudah diratakan tadi, buang je terus dalam periuk yang panas satu persatu dan disapukan sedikit butter

Tadaaaaa.... dah masak
~ kalau makan dengan kari sedap ataupun sapukan dengan kaya, butter, peanut atau apa2 saja ikut kesesuaian selera tuan2 dan puan2 heeeee..., ditambahkan lagi dengan milo panas, kopi panas, teh panas atau susu panas..... nyumssss..

Proses Makan2
~ Ini proses paling mudah, mantap & cepat, Gigit dan ngap masa panas2 nyum nyum nyum


p/s: simple jak kan, I suka makanan yang mudah, cepat dimasak & cepat dimakan hehe, cubalah yer.... rasanya rangup2 dan lembut2, kalo nak rangup lagi, adunan tu kena ratakan lebih nipis, krruuppp.... kruupppp....

13 comments:

Willie a.k.a Reptoz said...

Ish mun bapak sendirik masak, walaupun simple dan cepat, tapi sodap wooo

Ms Tikot said...

Wah... roti ya mkn dgn kari... sodap woo...

Uruchimaru @ kf said...

roti tu mkn mase panas2 mmg enak sekali mesti garing dan ump !!!

Shitsurei Shimashita said...

kasi putar n terbang tu roti r ivy..kasi tepok skali..hohohoho

Faizal n Fashitah said...

Hmmm..kedak roti arab jak. Pandei bapak kitak molah XD

Krisno said...

Yalah..kalau makan ngan kuah kari memang sedap..

Ivy Metaga said...

willie:
mena ya, semua masakan bapa kmk suka heeeee...

ms tikot:
uihhh..mmg sedap, atika kenak kmk buka blog ktk tapi sik pat mek tgk ooo...

kf:
betul2 makan masa panas2 mmg umphhh

naga:
kalo di putar2, pasti lekat kat siling tuh hahaha

faizal & fashitah:
ooooo..pun ada rupa macam roti nan kan....

krisno:
betul2...ala2 roti canai..=)

HonEyBuNNy said...

mst sedappp neh ivy...nyum2...eh ivy..ila kena tag eh....nti ila dah free2 baru ila jwp eh...skrg bz la..ihihi

Ah Fatt said...

roti nan ler tu
apa kuah dia?

helena's said...

pratha??

lvynana said...

kidak roti naan ada juak...kidak roti pita ada juak..tp rupa2nya roti daddy :P

Online pregnancy test said...

hmm ! Indian recipe Roti, Is made by my everyday in my home...

Online pregnancy test said...

I like Roti very much..