Sunday, February 21, 2010

Jom Buat Kek

Semalam hari sabtu, tiba2 I terasa nak makan kek, so I pilih nak buat Kek Lapisan Bumi, salah satu jenis kek yang I suka dari kecil lagi, lagipun mudah untuk dibuat, jom tengok bahan2 nya....

KEK LAPISAN BUMI
*
*
Bahan-bahan:
~ 10 biji telur
~ 1.1/2 gelas Tepung
~ 16oz Butter, 1 tin Susu Junjung & 1 tin Kaya (Medium size)
~ 1 gelas sugar
~ Nescafe, 1 teaspoon vanilla, 1 teaspoon Baking Powder(takada dalam gambar hehe..)


~ pukul butter dengan gula, kalau warna butter dah tukar lebih cerah sikit ok lah tu

masukkan telur satu persatu
~ kalau belum pasti tanya dengan chef odio, dia terer bab2 telor ehek...

~ Masukkan tepung sampai sebati
~ Masukkan Susu, Kaya, Vanilla & Baking powder

Asingkan kepada 3 bahagian
~ warna hijau
~ campurkan nescafe
~ warna asli

~ tapi I buat 2 bahagian jak hihi, nescafe & asli, kat rumah tak ada perwarna hijau huhu.., oh lupa pula ambik gambar untuk proses asing2 ni heeeeee....

Adunan ni kena stim, berlapis2...
*
*
*
Tadaaaa.... dah masak
~ maaf yer tuan2 dan puan2, gambar proses melapis-lapiskan kek takada, sebab I sibuk main games dalam psp diruang tamu, dan berlari2 ke dapur tiap kali proses lapis2 ni..., kira excerise lah tu kan heeeeee... (^_^)

Ni lah rupa kek tu, ok ok I tau tak kemas potongan nya, lapisan2 tu pun lagi lah tak kemas, nipis tebal nipis tebal, janji masuk perut lalalala, kalau bagi dengan bakal mak mentua, rasa2 nya bakal mak mentua suka tak??? hahahaha....


p/s: sila lah cuba, mudah saja, cepat dimasak sedap dimakan....., tiba2 rasa nak makan aiskirm lah huhu...., jom buat aiskrim pula ^^






15 comments:

AmirFX said...

Nyum2... Sedap nar ehss.. mtk ckit leh?

Shitsurei Shimashita said...

atoi..buat lah utk kita juga..kita mau juga...atoi.

Ms Tikot said...

Nyaman kali jak rupa kek ya...

Willie a.k.a Reptoz said...

Aiseyman...dah jadi blog memasak dah?

Ivy Metaga said...

amir:
dah abis masuk perut heeeeeeee...

nagaperang:
bolih bah kalo ko....hahaha

mstikot:
heeee..lapisan yg kmk molah ya sik teratur jak rupanya oh, main tuang jak eheehe..bah ktk cuba molah, nyums rasanya...=)

willie:
auk lah kan hahaha, ya lah tema blog tok, food & life & art hihi..., lupak tambah tema beauty tips jak hehe

Felicia F. Ramzi said...

ee kmk suka juak molah kek koh..kek yang mudah dan cepat di masak. sik perlu banyak cerita. tunggu lah ada masa akan polah kek agik :)

Krisno said...

Ummmmm yum yum...pandailah Ivy buat kek...nak rasa hehehe....

♥ Ummi Hanie ♥ said...

wah..dahsyat nama kek ini ya..kek lapisan bumi..sy baca pun dah mcm teruja aja..hehe...

pandai n rajin Ivy buat kek ya..kalau beli xpuas sgt makan kan?

f.i.e.z.a said...

lapisan bumi?
wow nama ajak dah hebat n rupa punnn nyamannnnn owh i like to have some :)
heheh

Faizal n Fashitah said...

Cayak sik kitak, mek pandei molah kueh tok ehek XD

aduka said...

sila pos ke kemaman ok?
haha

lvynana said...

steady otto...ponai nai kek yoh...(ponai sina bidayuh bau ka?)
:)

helena's said...

nak kek!nak nak nak!!!

Prince Of Metroxylon said...

Allo....

Ur "Metaga Villa" molah ku mukak ur blog.. Padu.. Coz metaga is pretty.. Jz curious...hehe..

Now i know...padu u anak Cikgu Te**ng ka??? Correct me if im wrong.. hehe

I heard her name masa gk kecik2 dolok.. Nya pernah ngajar d Kampung aku Kampung Long Tengoa.. Haha

am-rie said...

confirm mak mentua suka ivy..confirm..eheks..