Saturday, May 8, 2010

Pucuk Daun Ubi

Setiap waktu masa I di Lawas I gunakan dengan sebaik2nya, meluangkan masa dengan saudara mara yang lain, membuat aktiviti2 di kampung, paling I suka masa menyediakan pucuk daun ubi untuk dimasak. Lauk pucuk daun ubi memang sedap dan salah satu makanan kesukaan I dari kecil lagi...., pergghhh... menjilat jari hahahaha...

Hari tu, awal2 pagi salah seorang penduduk kampung datang ke rumah nenek membawa sebakul pucuk daun ubi yang banyak, so I dengan aunty Rikan mengasingkan daun dari batang nya, sila lah lihat gambar dibawah hehe...

PUCUK DAUN UBI
*
*
*
~ Aunty Rikan & me,
thanks sis Irene sebab snap gambar ni, a moment yang best hehe, my grandma yang tengah baring kat tepi tu, kepenatan agaknya, tersenyum2 melihat kami berdua, katil tu lah tempat my late grandpa baring masa seminggu kritikal sebelum pergi buat selama2 nya, katil tu diletak disitu untuk memudahkan nenek menjaga late grandpa, kalau dibilik agak jauh dari dapur dan bilik mandi.

~ Pulang dari pekan Lawas, I terus meneruskan proses yang seterusnya iaitu menumbuk pucuk daun ubi, menumbuk atau menghancur???... adoheh ayat apa yang sesuai yer erkk.....

~ masih mengekalkan tradisi kampung heeeeeeeeeee...

~ Aunty Anna memasak pucuk daun ubi, memang sodappppp...


Petang tu juga, I menyibukkan diri membantu nenek membungkus nasi dalam daun, dalam entry tahun lepas I ada jelaskan sedikit proses2 nasi bungkus ni atau di kenali sebagai "lubak tenga" di kalangan kaum Lun Bawang, sila klik sini "All The Way From Lawas" untuk entry tu yer, sebenarnya bukan membantu tapi mengganggu ada lah hehehe..., I berjaya membungkus 4 bungkus nasi, kira ok lah tu hihi

LUBAK TENGA
*
*
*
"Daun Kukub"
~ inilah daun yang digunakan, tumbuh subur dibelakang rumah nenek

seperti biasa, mesti posing :p

~ daun yang dibersihkan sebelum membungkus

~ nenek tengah konsentrasi, miss my grandma now hurmmm...

~ yahhh.... sopan membungkus, sebenarnya menahan panas nasi tu, memang tapak tangan nenek boleh tahan...

~ Tadaaaa... berjaya, tapi bungkusan tak secantik bungkusan nenek


p/s: Will update soon..... Happy weekend & Happy Mommy Day Everyone!!!, nak pergi jogging ni yihaaaaaa.....

13 comments:

AmirFX said...

Aaa... Kacak jak upa daun ya... Bukan daun ketom ka?

joynstar said...

nyaman... sup tempoyak cair pun nyaman. ngkah pusuk ngan cabik, phuhhh...

f.i.e.z.a said...

kmk suka pucuk ubi ya koh maid mak mek ngaja molah
kmk alu suk mkn hehe

chris_lim said...

Wa besnye. It's always good to keep ur traditions :)

Ivy Metaga said...

amirfx:
kmk sik tau nama dalam bahasa lain, tau daun kukub jak hehe

joynstar:
mmg perghhh..., asalkan masakan kampung kmk mmg suka makan...

fieza:
mmg nyaman...sayur no 1 :p

chris:
yup..u right...=) and im proud to be part of the traditions & culture..

Krisno said...

Sedap daun ubi kayu ni...kalau campur daging ayam dengan masak buluh,,fuh manok pansohlah jadinya...sedap!!!

Atiekah said...

first time tgk kaun kukup... tapi daun ubi kayu tu memang sedap..kat kelantan dorg masak lemak..hehhehe

aduka said...

wah bagusnya..
masih mengekalkan makanan tradisi kampung..
suka pucuk jambu..
=)

Ivy Metaga said...

krisno:
yup..ayam pansoh, I never say no to it hehehe...

atiekah:
hai atiekah lama dah tak nampak hehe...

Ivy Metaga said...

aduka:
makanan kampung lah paling sodapppp aduka...=)
hurmm..pucuk jambu sy blom pernah try lagi..

azman said...

bgus klu dibuat masak lemak heheh

designationjazz said...

fuhh!.. lamak ku x minum milo (ruangan komen Ivy-Cups of Milo..heheh) jadi bilakah aku dpat merasakan makanan yg di masak IVY.. huhu.. ;-p

Ivy Metaga said...

azman:
hehehe..boleh juga kan

designationjazz:
hahaha..tgu aku kawen, kelak ku masak khas buat tetamu2 yg datang...ecececee...:p