Friday, May 14, 2010

When The Car Oppss...

Nak kongsikan kenangan yang bagi I melucukan walaupun agak mendebarkan sedikit, kenangan sewaktu pulang ke Lawas dalam bulan April yang lepas. Tengah hari pada 28 April 2010, kami berempat, daddy, mumy, sis Irene & I bercadang untuk singgah di pekan Lawas, kami pinjam kereta Uncle Christopher, mula2 tu cuaca agak baik & cerah, perjalanan memang smooth lah kata orang hehe...

Bila dah puas jalan2 dipekan, mummy hendak pulang ke kampung lebih awal. Jadi kami bertiga mumy & sis Irene memulakan perjalanan tanpa di temani daddy sebab waktu tu daddy masih lagi duduk berborak2 dengan uncle. Dalam perjalanan pulang, hujan agak lebat sedikit, memandangkan jalan masuk ke kampung masih dalam proses baikpulih, so some part of the road tak diletakkan batu2 yang kecil, jadi bila hujan jalan memang agak licin

Tengah mumy driving, tiba2 my mum cakap macam ni

"eh eh eh... kereta ni jalan sendiri lah, mati lah kita ni, matiiii..." nada suara mumy agak nervous

masa tu kereta dah masuk ke arah tepi jalan, dah lah bahagian tepi jalan memang curam, mumy terus matikan enjin dan keluar dari kereta, tapi dengan selamba jak me & sis Irene masih duduk dalam kereta, lepas tu pandai tercuit pula hati melihat gelagat mumy yang tak tentu arah, nervous lah katakan..., sempat lagi I ambik pics mumy hehehe, macam reporter plak..


~ Gaya2 mumy yang dah nervous, nak telefon tapi line tak ada, tak kira digi ke, maxis ke, celcom ke, semua tarak ada moi, masa tu me & sis Irene duduk relax jak dalam kereta, ya lah nak keluar waktu tu hujan

~ ini lah rupa kereta uncle Christopher

~ nasib baik uncle Philip kebetulan turun ke pekan untuk menghantar my cousins ke sekolah

~ macam bersalaman jak rupa mereka berdua ni, masa ni mumy bagi kunci kereta dengan uncle


So dipendekkan cerita, uncle Philip berjaya mengalihkan kereta dan drive kereta tu sampai dijalan yang ada batu2 kecil, baru my mum berani drive kereta tu balik ke kampung...., nasib baik tak ada apa2 yang teruk yang berlaku...


p/s: Selamat hari Guru buat semua guru2 di dunia & khas untuk rakan2 blogger yang merupakan pendidik generasi2 muda seperti Blogger Willie, Cikgu Tuya, Felicia Ahmoi Chantek, Si Rama Rama dan yang lain2....

9 comments:

mR.sYaH said...

teruk gak jln kt situ.. mesti licin..
mujur xde pape..

.:kiwi meLancHoLy:. said...

ahaks..ivy neh sian kt mummy tu=))ptot ivy yg tulun=))

AmirFX said...

Hahaa... Aok ehhh... Ktk ptt tolong mak ktk time ya... haha...

Akhu Chenta Qhamu said...

Ivy, brani vnture juak ktk ngn adik masih duduk dlm keta... ahaha... adoiii lucu... mummy ktk ya lucu...

Krisno said...

Jalan licin..patutlah hehe..

aduka said...

jln licin tuuu..
seb bek x masuk gaung ke.. masuk utan ke..
huhuhuhu..
=P

Willie a.k.a Reptoz said...

wah...seram dan ganas (18SG) betol jalan ya. Sib bait korang selamat. Kereta camya susah mok jalan tmpt camya. Mok makey four wheel drive, kedak uncle philip.

Thanks la sebab tulis selamat hari guru buat saya. Hahahah...

SuFy said...

wahhh...keadaan jln sgt menakutkn...licin tu kan..huhu

Uruchimaru @ kf said...

uik curam jgak jln tue sungguh merbahye syukur tak ade ape2 terjadi !