Monday, August 16, 2010

Tora Datang Lagi!!!..

Petang hari ahad yang lepas, kami bertiga Ubek dan sis Irene singgah di OneTJ Mall sebelum menghantar Sis Irene pulang ke kampus Uitm Samarahan. Sambil menunggu Ubek dengan urusannya dalam Toilet hehehe, me & sis Irene masuk dalam sebuah kedai gifts, depan kaunter kedai tu ada menjual makanan2 ringan, tengah mata I mencari2 makanan ringan kat situ, terus tertarik melihat kotak yang menjadi kegilaan masa zaman kanak2 dulu, iaitu Kotak Tora hahahaha.... huh teruja jak bunyinya kan, memang I tersangat lah teruja masa tu ok :p

Serius cakap kalau dulu masa zaman kanak2, ini lah satu2 nya kotak yang berisi mainan dan sebungkus coklat bulat2 yang menjadi kemestian untuk kami adik beradik request suruh mumy beli sebelum pulang dari pasar atau pekan kecil Trusan di Lawas.... memang kenangan terindah ooooo....

Tapi kalau tak silap harga sekotak Kotak Tora ni agak murah berbanding sekarang, yang lucunya masa kat kedai tu, I pula yang excited seperti kanak2 baru umur 8 tahun, sis Irene yang sebelah I masa tu cakap macam ni "aduhhh.... malunya dapat kakak macam ni...", I jawab "peduli apa, janji hati suka, eeeiiii...kenangan nih..", sis Irene geleng2 kan kepala sambil mengeluh "macam budak2"...

Masa kami berdua keluar dari kedai tu, sis Irene sempat berbisik " kamu tau ka tadi, tauke tu senyum2 lah...", I tersenyum mendengar sebab masa I letakkan 2 kotak Tora di kaunter, I tak pandang langsung muka tauke tu, lepas bayar cakap thank you terus I blah hehehe...

Masuk jak dalam kereta, I bagitau dengan Ubek... " See.... I buy this..." sambil menunjuk kedua2 kotak, Ubek pun geleng kepala dan bagitau I macam ni, " aik... ada budak2 dalam kereta ni", Sempat lagi I buka kotak tu, cuba merasa coklat, nak tahu ada kah rasanya sama atau tidak...., memang sama, rasa coklat yang masuk angin hahahaha... dulu masa kanak2 itulah coklat paling sedap, yer lah dulu mana ada coklat cadbury ka, snikers ka, kit kat ka heeee... (^_^)

Hurmmm... Best kan....
KOTAK TORA
*
*

~ I dapat motobike preng preng preng.... :p

~ Nampak coklat bulat2 tu, rasa masih sama, ntah berapa puluh2 tahun dah tak makan hehe...

~ Sekotak RM1.30, kalau dulu lebih murah tapi dah tak ingat berapa lah

~ Me & Tora hahaha...
Pengumuman yang tak berapa penting hehe!!!...
Diumumkan bulan depan I nak kawen... eh eh eh silap2, salah announcment hahaha..., yang sebetulnya ialah I terpaksa mendeletekan entry I yang sebelum ni "Special Buffet Dinner", gara2 ada masalah sedikit apabila I nak publishkan entry baru, rasanya I ada tersalah tekan mana2 butang2 yang ntah apa2 masa publishkan entry tersebut huhu... kecewa tapi tak apa lah, kalau I rajin I taipkan balik yer, next entry nak update sikit gambar2 untuk promosi MACAM MACAM ADA BUFFET DINNER khas untuk bulan Ramadhan tahun ini... see ya next entry....

16 comments:

Shitsurei Shimashita said...

mo ding dang skali....mat sentul promoter paling kacak..

kal jis (im not carl zeiss) said...

haha.. kmk prefer ding dang masa kecik dolok2 hehehe...

Dakjaat said...

lamaknya ko sik agak blog aku oit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Willie a.k.a Reptoz said...

CoKlat kegemaran aku juak ya zaman dolok. Nang hebat kompeni ya agik hidup dari Jaman Aku duLok eh!

Nak kawen? Muahahaha! sik sabar aku tunggu.

Faizal n Fashitah said...

Hahaha gik masih wujud duhal Tora ya ekekeke. My favourite masa jaman mek marek tok. Coklet masok angin yang best! ekekeke

Ivy Metaga said...

naga:
ya ding dang..sy mau cari juga tu, ari tu kotak tora jak ada hehehe

kaljis:
auk kmk mok juak cari ding dang ya hehehe..

daakjat:
ktk pun sama juak heheeh..lamak sik jenguk sitok lalala...

willie:
ya lah mmg boleh tahan kompeni tok oh, ntah berapa generasiooo...
kawen esok bole sikkkk hehehe..

mr & mrs odio:
mena ya,nang masuk angin koh, nang sik berubah2 hahaha...

am-rie said...

best masa kecik2 mun dapat beli benda tok o..haih..
agak2 miak kinek tok suka sik beli tora ngan din dang mcm kita dolok?
Ivy wat research a...hehe

Elisha said...

Still remember, the time when I was still young I always go to the supermarket and grab a box of Tora, Ding Dang, and some other toy-in-box products.

Eventually, more technological toy-in-box products arrived in stores such as the Tamiya racing cars etc.

Ivy Metaga said...

am-rie:
rasanya sik ada miak kecik nek tok suka beli, si teruja kedak masa zaman2 kita dolok2, kinek tok bnyk mainan yang lebih canggih ya, lalu tora ngan ding dang sik di pandang hehe

elisha:
hai eli long time no see hehe..i mean see u here in my blog :p
yup becoz of more technological toy-in-box products in the market, tora and ding dang is nothing for kids nowadays, so sad hoh huhu...

AmirFX said...

Tora n Ding Dang feveret lok marek sebab lom tauk apa ya cadbury ngn van houten... haha...

Ivy Metaga said...

amir:
mena padah ktk ya, dolok nang coklat tora ngan ding dang lah paling nyama hahaha..walaupun rasanya masuk angin

designationjazz said...

huhu.. lamak ku x singgah ctok.. ditambah gi dengan crita coklat TORA.. terus flashback zaman kanak2 gue.. X bole jd nihh.. balik keja tok terus beli TORA.. haha!XD

-fizA- said...

hai...
singgah2 di blog ktk.
lamak juak sik beli TORA.
ada gik sigek yang menarik perhatian masa kecik2 dolok - ALI BABA
:)

Ivy Metaga said...

gary:
harus ktk beli, buy tora for your sons hehehe...cuba molah research adakah tora masih menarik perhatian hero2 anda hehe...

fiza:
tq singgah2 sitok..hehehe..nang zaman marek2 best ooo..=)

mr_abs said...

tora datang lagi? deng-dang? hehe

Ivy Metaga said...

mr_abs:
tq for visiting...tora tak bole di pisahkan dgn deng dang...kmk mok cari deng dang gik heeee...