Monday, February 28, 2011

My mum & Me Cross Stitch

Beberapa tahun yang lepas, I pernah mencuba untuk membuat / menjahit cross stitch, erkkk..... mana satu ayat yang betul ni hehe..., nak kata hobby tak juga, sebab masa tu hati ingin mencuba, at last 3 cross stitch berjaya I buat, dah kena display di dinding2 rumah sampai lah sekarang, nampak mudah tapi sebenarnya melenguhkan dan meletihkan, especially bahagian pinggang, tengkuk, tangan, mata sebab bila duduk, menunduk sambil buat, really tiring..... sebab tu kalau boleh pelan2 buat, plan warna apa nak buat dulu untuk hari ni, hari lain buat warna lain lagi....

Sesiapa yang berminat boleh mencuba, Here few pics....

~ My first ever cross stitch, tak ingat dah tahun bila, masa tu masih study di Uitm, rasanya dah masuk 8 -9 tahun yang lepas.

~ Yang ni Cross stitch kedua I buat, paling I ingat masa proses membuat ni, masa tu I dengan cousin Lyn menjaga nenek yang sakit di kampung, akibat terkena renjatan/aliran elektrik, errr... tak tau macam mana nak explain, kira2 macam tu lah, tiap2 malam mesti I buat sikit2, jadi selalu di usik my late grandpa, dia selalu cakap macam ni " apa yang kamu buat tu, dari hari tu tak habis2, mana ada orang jahit macam tu"..., dia ingat I jahit baju ka seluar ka adoii... ehehe...

~ Yang ni last then stop....

~ Yang ni my mum's Cross Stitch

~ I nak buat cross stitch dalam gambar diatas, nanti nak bagi dengan Ubek hehe... :)), hari sabtu yang lepas, I beli sedikit benang dulu dan kain cross stitch....., sila ucapkan selamat maju jaya untuk I :p..... terima kasih tuan2 & puan2





p/s: Hari ni banyak makan ayam goreng di kantin dan sebelah petang pula tak sangka boss belanja semua team KFC sebab pencapaian yang baik dari kami semua, kira appreciation gathering....., adoiii... macam mana mau diet nih, imagine kalau every month macam ni wahhh.... tak terkata speechless jap.....






4 comments:

AmirFX said...

Yarabi.. Kmk pernah nangga orang molah benda ya.. Ingt senang.. Ada ngambik masa bertahun bok siap... Nang rajin kenak ada mun molah benda tok... Nway, selamat maju jaya lah untuk ktk.. Yakin boleh.. haha...

Ms Tikot said...

Kmk zaman sekolah marek suka molah cross stitch tok. Kinek tok dah x tauk cney tuju agik cross stitch yg dah dipolah ya ;-)

joynstar said...

Bagus...mek pun layan hobi batu, mengait@crocheting. Sakit owh molah keja tok, mok sabar banyak2. Mek suka org yg ada hobi positif kedak tok, go girl!

Puan nadxoxo said...

Ummi Nad dulu2 byk wat cross-stitch, masa tu nad pun duk dlm perut Ummi Nad lagi hehe. Sampai skrg masih ada hasil karya Ummi Nad tu :D