Monday, March 21, 2011

Serikin & Mini Zoo


Hari sabtu yang lepas, I dengan Ubek jalan2 di Serikin, oh ya sebenarnya ini lah pertama kali I jalan melihat gerai2 di pasar Serikin ni dari hujung ke hujung, hahaha.... apa da ayat I pakai ni, hurmmm... janji para pembaca faham jak lah, ok kenapa I kata pertama kali sebab selama ni I datang ke Serikin untuk visiting rumah aunty masa hari perayaan Gawai dan Christmas saja.

Cuaca hari tu tersangat lah panas, dalam hati menyesal tak bawa payung, tertinggal dalam kereta, nak patah balik malas pula, jadi redah jak lah, agak seronok juga melihat warung/ gerai2 yang ada, barang2 yang dijual hampir sama, contoh beberapa warung yang jual cermin mata.... semua sama, tapi yang bagusnya boleh tawar menawar.....

Sekarang baru I tahu kenapa ramai orang dari Semenanjung suka datang ke sini kalau bercuti, barang2 yang dijual seperti kain yang I rasa dapat banyak sambutan, selalunya kalau ada program yang dianjurkan jabatan atau badan2 kerajaan dari Semenanjung ke Kuching, pasti ada salah satu program jalan2 ke Serikin......, macam mana I tahu, sebab sekarang I buat proposal untuk event2 / function2 oleh mana2 badan2 kerajaan, dari situlah tahu hihi....

Ok tak jauh dari Serikin, lebih kurang 20 -25 minit dalam perjalanan pulang dari Serikin ke bandar Kuching, ada satu tempat ni, namanya mini zoo tapi I tak pernah singgah, selalunya lalu jak, I dengan Ubek planning berhenti sekejap, tempat yang agak cantik, kalau sapa2 yang nak wedding photo shooting ke, couple shooting ke, model shooting ke, erkkk.... betul ke apa I cakap ni, janji shooting lah, I rasa tempat ni sangat sesuai, chantek!!!!....

Hurmmm.... kami berdua tak ada masuk dalam mini zoo tu, rasanya ada bayaran kalau nak masuk tengok, I tak tahu berapa sebab tak sempat bertanya, hari hujan so cancel, hanya sempat bergambar dengan patung2 binatang saja hahahaha.... janji ada bah kan hehe...

Ok lah here few pics....


SERIKIN
*
*
~ Hasil produk buatan rotan

~ Bila tengok ni, I terus teringat dengan blogger Gary sebab diakan suka mengoreng gitar hahaha...., ampun tuanku :p

~ "Salam dulu bang..."

Singgah di warung2 menjual sayur-sayuran, makanan dan pelbagai lagi oleh orang tempatan, yang ni sebelum sampai di pasar Serikin
*
*

Mini Zoo
*
*
~ bergambar dengan patung batu pun jadi la... lalalala...

~ waterfall buatan, kreatif dan cantik

~ tempat untuk relax sambil menikmati pemandangan waterfall

~ tak tau apa nama ikan ni....

~ hati ingin beramah-mesra dengan Dino ni, tapi kena makan juga hahahaha....



p/s: dah masuk 21 March 2011, baru sekarang I update adoh....

3 comments:

Krisno said...

Hahahaha..rupanya first time pegi Serikin..pasti seronok kan..

fLo said...

aih mini zoo b4 simpang g krokong n bau ya nk..hehhe..salu limpas sia p xpenah singgah...

rs2 ikan ya nama araipama...hehehe..=p

AmirFX said...

Lamak dah sik g serikin.. Paling best shopping cermin mata hitam.. Macam2 ado.. haha..