Thursday, February 3, 2011

Menjahit Manik Baju Tradisional

Hari ni merupakan hari pertama sambutan perayaan Tahun Baru Cina, awal2 pagi I dah terbangun mendengar bunyi hujan yang lebat, apa lagi I tarik selimut dan sambung tido sampai jam 9 pagi hahahaha, tido2 ayam saja ok :p

Sebelah petang pula I ikut my family visiting, cuma visit 2 rumah saja, mula2 tu rasa malas nak ikut sebab malas nak bersiap, dan paling penting misi nak diet bah hahahaha...., yer lah kalau visiting mesti godaan makanan tu mak aihhh... tak dapat tahan, lebih2 lagi I ni jenis yang suka makan, never say no to yummy food aisehhh...

Oh ya berkaitan dengan entry diatas, I sebenarnya menjahit manik untuk pakaian tradisonal Lun Bawang, I dah mula menjahit dalam 2 minggu yang lepas, cuma agak perlahan sebab lepas pulang dari kerja mesti penat, mata tak tahan minta tido jak, jadi I akan gunakan 4 hari cuti ni untuk siapkan, I kena menjahit manik untuk 3 pasang pakaian tradisonal, yang ni I jahit untuk tunang adik I sebab next week dia kena pakai untuk pre wedding photoshooting....

I confident mesti siap dalam 2 hari ni untuk sepasang baju.... chaiyok chaiyok!!!!..... :p, ok bah at least I buat aktiviti yang berfaedahkan daripada tido hari2 hehe...

Aksesori Wanita
*
*
~ ini model tak berbayar hehe..., kat atas ni merupakan aksesori2 yang dipakaikan dengan pakaian tradisonal Lun Bawang, yang kat kepala tu dipanggil "Pe-ta", rantai tu pula dipanggil "Bau Telang", ada satu lagi dipanggil "Bau Alai" (yang ni next entry I uploadkan gambar2nya yer), last sekali yang di pinggang tu dipanggil "Be-ret", hrmmm... hopefully I eja dengan betul, I dah double check dengan daddy lagi nama2 aksesori diatas, takut salah info nanti.
(Gambar diatas diambil masa cuti christmas tahun lepas, next entry I akan updatekan tempat yang agak istimewa ini.... tungguuuuu..... )

The Process
*
*
~ Hanya perlukan 3 jenis warna sahaja, red, white & yellow

~ Tadaaaaa... 80% siap, hari ni I dah habis jahitkan semua manik 100&, cuma blom lagi ambil gambar terbaru, nanti kalau dah siap termasuk baju, I akan updatekan yer..


Last but not least....



Wishing "Gong Xi Fa Cai"





6 comments:

Winnie Bunny said...

Happy CNY!!wah rumitnya nak jahit semua manik tu..memang memerlukan kesabaran yang tinggi kan..heheheh

Amanie Ashraff said...

hehe kalau kiwi neh da tdo da ivy :p

AmirFX said...

Rutit eh keja ya.. KMk pernah nangga sidak molah sulaman manik ya...

Faizal n Fashitah said...

Uishhh nang kretip kitak tok Ivy eh. Aihhh kitak bangsa dak Lun Bawang ka Ivy eh?

Ivy Metaga said...

winie:
haii...tq for visiting ya, agak sukar mual2 tapi lama2 pas tu ok juga, cuma mmg penatlah terutamanya bahagian leher, bahu dan pinggang, kalau dah lama duduk :)

kiwi:
hahaha...I know ;p

amir:
hehehe..ya lah, nasib untuk baju tradisional lunbawang sik banyak bunga2 nya berbanding pakaian orang ulu kayan kenyah yang bnyk lagi corak...:)

mr & mrs odio:
auk lah, adoh... kelak kmk molah segmen introducekan dirik kelak owh ehehehe...

Ivy Metaga said...

PEMBETULAN!!!

winnie:
alamak ada typing error kat situ, sepatutnya bukan "mual2" tapi "mula2" heeeee...