Friday, June 11, 2010

Rumah Panjang Sebangkoi

Sambungan dari entry I yang sebelum ni tentang sambutan gawai di Sarikei, pada hari pertama gawai, kawan baik Ubek iaitu pasangan Ting & Tang datang ngabang @ visiting ke rumah panjang. Malas nak menaip panjang2, bagi gambar2 yang bercerita lah hehehe...

Here few pics, thank you Ting for the lovely pictures......


~Rumah Panjang Sebangkoi

~ Pemandangan rumah panjang dari depan, masih mengekalkan ciri2 tradisional

Pasangan Ting & Tang yang datang ngabang @ visiting ke rumah panjang pada 1 June 2010 (hari pertama gawai)

"Ruai" bahagian dalam

~ "Pua Kumbu", hasil tenunan tradisional kaum Iban, merupakan salah satu tradisional handmade yang agak fofular di Sarawak, bagi pelancong2 dari dalam atau luar pasti akan berminat untuk memiliki pua kumbu sebagai koleksi atau hiasan dirumah...

~ I love this place the most hehehe..., I suka cuci pinggan disini


~ Kanak2 bermain dengan riang

"Ruai" bahagian luar

~ Sis Irene kelihatan paling hujung..., tengah sibuk bergosip lalala...

~ Model2 Jangan Pandang Belakang hehe...

~ siapa kentut tolong tolong pencemaran udara,tutup hidung huh $@#&%!!...

Ting, Tang & me
~ ada gaya tak :p...

~ kanak-kanak yang duduk bersantai

Happy Gawai!!!

~ Hadiah2 ini untuk pemenang2 bagi aktiviti2 yang telah diadakan, sayangnya I tak berkesempatan untuk mengambil gambar2 waktu aktiviti2 diadakan seperti pertandingan tarik tali, tarian poco2, karaoke, meniup belon dan macam2 lagi

Ubek's mum, me Ubek & Tang
~ having our good time

Me & Ubek

"Tuak"
~ Known as Iban Rice Wine
Tuak (beras) ialah sejenis minuman masyarakat kaum Iban pada masa dahulu. Biasanya Tuak diperbuat daripada sejenis beras dipanggil "Beras Pulut". Beras tersebut akan di rendam bersama air di dalam tempayan atau dikenali sebagai "Tajau". Proses tersebut akan mengambil masa sekurang-kurangnya dua minggu sebelum ia boleh diminum dan beras tersebut juga akan menjadi sejenis makanan dipanggil "Nasi Tapai". Namun pada masa kini proses pembuatan tuak berlainan sedikit iaitu selain dibuat menggunakan beras pulut, ia juga dicampur dengan gula pasir supaya rasanya manis. Biasanya Tuak akan dihidangkan pada perayaan tertentu seperti perayaan gawai dayak, gawai hantu,gawai burung dan sebagainya. Selain daripada masyarakat Iban, terdapat juga masyarakat lain seperti Bidayuh, Orang Ulu juga membuat tuak dengan cara mereka sendiri. Tuak juga boleh membawa kesan yang mudarat seperti mabuk, khayal,muntah sekiranya diminum berlebihan. (Maklumat di atas I ambil dari wikipedia hehe..)

Little Aaron
(Gaya spontan yang cukup menarik....)
*
*
~ Gaya dia yang paling I suka...

~ Gaya terakhir yang menjadi trademark dia ialah "gaya otromen"


p/s: Wahhh.... esok tak sabar nak attend Rachel's Wedding, will update about the event...




4 comments:

richamoody said...

pertamaxx

cik vy, rumahnya panjang sangat?? yang tinggal semua family ke?? errrr
kalo main petak umpat susahlah carinya hehehehe

Ms Tikot said...

Rmh pjg tradisional... mesti best stay kat sia dgn suasana kpg nya...

HonEyBuNNy said...

wahh..sukanya tgk pic2 umah pnjg ne ivy...n comei la bdk tu..pndai dia berposing..hehhe

kal jis (im not carl zeiss) said...

Kmk dah ke sia bulan Februari reya atas urusan kerja hehehe :)